Pisicile si alergiile alimentare
Casă şi familie · Animale / De Liliana Tudoroiu, 30.06.2005

Majoritatea pisicilor sufera de o gama larga de alergii si, in general, o pisica ce manifesta un anumit tip de alergie va manifesta implicit si alte tipuri. Cercetarile au aratat...

Majoritatea pisicilor sufera de o gama larga de alergii si, in general, o pisica ce manifesta un anumit tip de alergie va manifesta implicit si alte tipuri. Cercetarile au aratat ca, in Statele Unite, 15% dintre pisici sufera de una sau mai multe alergii. Alergiile piscilor se impart in mai multe categorii, fiecare dintre ele putand fi regasita si in cazul alergiilor la oameni.

Aparitia alergiilor este determinata, in majoritatea cazurilor, de catre microparticule ce ne sunt transmise pe calea aerului, cum este de exemplu polenul, care irita caile respiratorii si plamanii. Alte pisici nu tolereaza un anumit tip de medicamentatie, cum ar fi antibioticele sau anestezicele. Alergiile provocate de catre purici sunt cele mai des intalnite alergii la pisici. Pe masura ce pisica inainteaza in varsta, creste si sensibilitatea pe care o manifesta fata de ciupiturile de purici.



Alergiile alimentare sunt alergiile provocate de o alimentatie necorespunzatoare. La pisici, alergiile alimentare se manifesta de obicei prin dermatite (cruste pe suprafata pielii), pete de culoare ciudata, inrosirea pielii si mancarimi in zona gatului si a fetei, precum si pierderea parului din zonele respective (dar aceasta poate fi si o forma a tulburarilor hormonale). In unele cazuri, pot aparea, de asemenea, varsaturi si tulburari digestive.

Totodata, pisica poate prezenta si inflamatii ale urechilor sau piele excesiv de uleioasa. Aceste alergii pot avea urmari deosebit de grave, mai ales daca pisicuta este pui sau are o varsta frageda.



Cele mai predispuse acestor tipuri de alergii sunt pisicutele care au un stil de viata indoor. Hrana lor, ca si a oamenilor, de altfel, contine o serie de substante naturale, dar si substante artificiale, care sunt prelucrate chimic pentru a putea fi introduse in alimentatie. In corpul pisicii, aceste substante sunt din nou prelucrate, in special proteinele, iar in urma acestui proces sistemul lor imunitar le poate resimti ca eventuali "intrusi" si va reactiona in consecinta, astfel aparand alergiile.


Este posibil ca aceste alergii alimentare sa nu apara imediat, pisica putand consuma ani la rand acelasi tip de hrana fara a deveni alergica. Perioada pana la apritia alergiei poate dura intre o saptamana si 10 ani. Peste 80% dintre pisicile care au suferit alergii alimentare au consumat alimentele ce contineau alergenul o perioada de mai bine de doi ani.

Cercetatorii realizeaza inca experimente, deoarece a fost gasita o posibila legatura intre alergiile alimentare si Sindromul Urinar la pisici. Prin eliminarea alimentelor continand alergeni, ei spera sa poata inlatura si simptomele Sindromului Urinar. Daca pisicuta dumneavoastra manifesta simptomele descrise mai sus este nevoie sa treceti la o dieta hipoalergenica.

Dieta hipoalergenica este folosita pentru a se putea afla daca simptomele prezente sunt cauzate de o alergie alimentara sau daca este vorba de un alt tip de alergie. Confom specialistilor, aceasta perioada de dieta dureaza intre 8 si 10 saptamani, iar pentru inceput alimentatia pisicii va fi schimbata radical, oferindu-i-se ceva ce nu a mai consumat inainte.

In aceasta perioada "test" nu este bine sa i se administreze medicamente, decat daca sunt recomandate de catre veterinar ca tratament in cazul altor afectiuni si, totodata, evitati sa ii oferiti jucarii ce contin anumite substante cu gust de mancare. Pe tot parcursul dietei, ii puteti gati pisicutei acasa sau ii puteti cumpara din comert hrana speciala pentru pisici. Cel mai indicat este ca dieta sa fie tinuta cu mancare gatita acasa, compusa din orez fiert si carne fiarta de pui sau miel.

Pentru a afla care anume produs a provocat alergia, puneti in mancarea pisicii, treptat, diferite proteine pure, de exemplu: carne de vita, carne de porc, peste, pui gatit, soia. Daca simptomele reapar intr-un interval scurt de timp este evident care anume aliment a provocat alergia, in schimb daca nu revin in maximum doua saptamani, atunci se va incerca alta sursa de proteine pure.

In cazul in care aceasta perioada de test nu da rezultate si alergia nu inceteaza, atunci nu este vorba despre o alergie alimentara, dar asigurati-va in timpul testului ca pisica nu mai primeste alt fel de mancare si ca ati eliminat toate ingredientele vechii alimentatii. Va sfatuim sa cereti sfatul medicului veterinar inainte de a pune in practica dieta hipoalergenica!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro