Cei care adopta pentru prima oara o pisica se intreaba tematori de ce pisica doarme atat de mult. Este perfect normal ca pisicile adulte sa doarma 13-18 ore din zi, iar puii...
Cei care adopta pentru prima oara o pisica se intreaba tematori de ce pisica doarme atat de mult. Este perfect normal ca pisicile adulte sa doarma 13-18 ore din zi, iar puii si pisicile batrane chiar mai mult. In plus, pisicile de apartament dorm mai tot timpul.
Cat de mult doarme o pisica: tipuri de somn
Este una dintre "activitatile" la care se pricep cel mai bine. Unele dorm mult din plictiseala; de aceea, ar fi ideal sa aiba parte de suficiente stimulente in timpul zilei, fie sub forma de jucarii, fie un companion, fie sesiunile de joaca cu tine, cu mentiunea ca cea principala sa se desfasoare seara; vor prefera astfel aceste stimulente in timpul zilei, alegand noaptea pentru orele de somn.
Pisicile de curte sunt animale active in timpul noptii; prada lor este activa de cu seara pana in zori, dandu-le posibilitatea de a dormi cat e nevoie pe timpul zilei. Exista doua pattern-uri referitoare la somnul pisicii: somn usor si somn adanc. Trei sferturi din somnul pisicii este somn usor.
Ea este constienta de orice se intampla in jurul ei. Pisica se poate trezi foarte repede si, pentru un necunoscator, nici nu pare sa fi fost adormita; aceasta si datorita faptului ca nu intotdeauna, in timpul somnului, ochii ii sunt complet inchisi.
Evolutia genetica a avut un rol covarsitor si prin acest aspect; o pisica ce se poate trezi foarte rapid poate tot atat de rapid sa fuga in caz de pericol sau sa faca fata eventualilor atacatori. Doar o patrime din somnul pisicii este somn adanc; regenerarea si revitalizarea organismului se produce mai repede.
Majoritatea pisicilor isi folosesc o mare parte a energiei atunci cand vaneaza si cand, intre episoadele de vanat, este nevoie de conservarea energiei. In timpul somnului, pisica consuma o cantitate infima de energie. Cu cat doarme mai mult, cu atat mai multa energie este conservata si cu atat mai rar e nevoita sa vaneze.
Puii de pisica dorm cel putin la fel de mult ca pisicile adulte, aceasta pentru ca hormonul de crestere este eliberat doar in timpul somnului.
Un alt motiv al somnului timp indelungat al pisicii il reprezinta dieta. Pisicile sunt, prin excelenta, carnivore; deci, in plus, ingerarea carnii da organismului starea de somnolenta. Alte motive cunoscute sunt: varsta, rasa chiar, personalitatea, temperatura ambientului, linistea si caldura mediului in care vietuieste, sub toate aspectele, anotimpul.
Si somnul pisicii trebuie verificat, atat ca durata, cat si ca profunzime; orice abatere de la normalitatea cunoscuta foarte bine de stapan poate sa conduca la un control de catre un specialist. Tresaririle pisicii, miscarile picioarelor, tremuratul cozii, modificarile in respiratie, sunetele infundate, chiar si sforaitul usor, toate duc la concluzia ca pisica viseaza.
Cat de mult doarme o pisica: unde prefera sa se odihneasca
Pisica inmagazineaza trairi puternice din experienta de viata, placute sau nu: jocurile copilariei, vanatoarea, joaca cu alte pisici, mesele copioase, teama la vederea unui pradator, exaltarea la prinderea unei prazi, alergatul in gradina, nasterea, joaca cu propriul pui si cate si mai cate.
Fie ca sunt de curte sau de apartament, pisicile cauta un loc cat mai confortabil si mai putin expus pentru somnul linistit. Cand e foarte cald, ele cauta un loc umbros si ascuns unde sa se poata strecura cu usurinta, fara sa fie zarite si fara sa atraga atentia.
In timpul iernilor friguroase, vor cauta un loc in care razele soarelui sa bata fie chiar si printr-un geam si, ghemuite, isi vor acoperi fata cu pernitele, pentru a reduce pierderea de caldura a corpului. Locul favorit pentru somn ramane, oricum, poala stapanilor si, evident, patul acestora. E o minune sa vezi un pui de pisoi de o luna reusind sa escaladeze patul si adormind cuminte pe locul stapanului...
Dar daca nu vrei ca la varsta adulta pisica sa se inghesuie in locul in care te odihnesti - patul -, va trebui sa o privezi de acest "spectacol"; ii va fi daunator pisicii, care nu va intelege, la un moment dat, de ce nu ii mai este permisa odihna binefacatoare in patul care deja ii apartine, dar si nervilor tai intinsi la maximum cand, franta de oboseala, vei reusi sa gasesti pentru odihna un coltisor, undeva, in pat...
Este foarte important sa nu intrerupem somnul pisicii si/sau sa nu ii impunem in timpul afectat somnului o activitate, oricare ar fi ea, fie antrenament, fie joaca, fie orice altceva; pisica va deveni confuza si irascibila la inceput, putand aparea chiar probleme medicale grave in timp.