Metode de administrare a medicamentelor
Casă şi familie · Animale / De Ioana Manea, 13.04.2006

Exista situatii nefericite in care cainele, prietenul tau credincios, se imbolnaveste... Acest lucru te pune pe jar de fiecare data, stiind ca il doare ceva si sufera din...

Exista situatii nefericite in care cainele, prietenul tau credincios, se imbolnaveste... Acest lucru te pune pe jar de fiecare data, stiind ca il doare ceva si sufera din aceasta cauza.

O situatie si mai neplacuta, daca stam sa ne gandim ca nu este foarte usor sa administram unui catel bolnav si irascibil medicamentele care i-ar usura suferinta... Tocmai de aceea revista DogMagazin iti ofera sfaturi in acest sens, pentru o varietate de afectiuni care il pot deranja pe patrupedul tau.

Administrarea medicamentelor in ochi



Aplicarea unguentelor oftalmice sau a colirelor poate fi destul de dificila. Se folosesc pentru tratarea conjunctivitelor, keratitelor, ulcerelor corneene, blefaritelor, si pot contine antibiotice, antiinflamatoare (steroidiene sau nesteroidiene), miotice, midriatice, anestezice, cicatrizante ale corneei sau substituenti de lacrimi.

Reactia naturala, in momentul in care cainele observa ca se apropie ceva de ochiul lui, este sa-l inchida. Medicamentele care se administreaza la nivelul globului ocular trebuie aplicate de 3-4 ori pe zi, deoarece prin clipire se spala destul de repede ochiul si astfel se indeparteaza produsul pe care v-ati chinuit sa-l aplicati.

Daca nu sunteti siguri de reusita, in momentul in care medicul veterinar ii prescrie cainelui un astfel de medicament rugati-l sa va arate cum se procedeaza si notati de cate ori pe zi si cat trebuie sa administrati.

Pentru caini de talie medie si cei de talie mare, puteti sa aplicati medicamentul in timp ce ei stau in sezut, intre picioarele dumneavoastra, cu capul ridicat pe spate.

Trageti usor de pleoapa in jos si aplicati unguentul sau picaturile in cantitatea dorita pe globul ocular, avand grija sa nu atingeti cu flaconul ochiul, apoi inchideti pleoapele si tineti ochiul inchis cateva secunde, pentru o buna difuzare a substantei respective. Puteti face aceasta operatiune si cu cainele culcat.



Pentru cei de talie mica, cel mai comod este sa mai aveti un ajutor care sa-l tina in brate. Daca aveti un caine care reactioneaza mai violent, este bine sa-i puneti o botnita in timp ce ii administrati medicamentele.

Administrarea medicamentelor in urechi

Otitele sunt destul de frecvente la caini, in special la rasele de caini cu urechi lungi si cazute, cum ar fi Cockerul Spaniel. Manifestarile otitelor sunt destul de evidente: cainii care sufera de aceste afectiuni scutura foarte des din urechi si au un miros neplacut al acestora, iar la masarea urechilor se aude un zgomot ca un clipocit.


Medicamentele pentru urechi pot fi sub forma de creme, solutii sau colire. Ele pot contine antibiotice, antiinflamatoare, antiparazitare, anestezice si diverse substante care asigura solubilizarea cerumenului din conductul auditiv extern.

Se ridica cu grija urechea cainelui si se instaleaza in conductul auditiv extern solutia respectiva, dupa ce, in prealabil, urechea a fost curatata cu un produs destinat acestui scop. Apoi se maseaza usor baza urechii, pentru ca solutia sa difuzeze in tot conductul auditiv.

Daca sprijiniti capul cainelui de dumneavoastra, va fi mult mai comod. Daca afectiunea de care sufera cainele este dureroasa, atunci e bine sa-i puneti botnita.

Administrarea medicamentelor pe cale nazala

In anumite situatii, respectiv in cazul anumitor afectiuni ale cailor respiratorii superioare, medicul veterinar va poate prescrie picaturi pe care va trebui sa i le puneti in nas.

Medicamentele pot contine antibiotice, antiinflamatoare, antihistaminice.

Se procedeaza ca si in cazul picaturilor pentru ochi: sprijiniti capul cainelui, il ridicati usor spre spate, si, cu foarte mare grija, se aplica picaturile in cele doua narine, apoi se repeta de cate ori este nevoie.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro