In fiecare an, in lunile de vara, planurile cu privire la vacantele si concediile mult asteptate devin o prioritate pentru majoritatea dintre noi. Vacanta inseamna...
In fiecare an, in lunile de vara, planurile cu privire la vacantele si concediile mult asteptate devin o prioritate pentru majoritatea dintre noi. Vacanta inseamna o evadare din rutina, dar trebuie sa acceptam ideea ca nu ne putem permite sa ne facem planuri fara a ne gandi ce facem cu cainele...
Daca nu avem posibiltatea sa il luam cu noi in concediu, una dintre solutii ar fi sa-l lasam in grija rudelor sau a prietenilor. Dar, daca ne hotaram sa plecam impreuna cu el, trebuie sa tinem cont de anumite detalii legate de transport, de cazare sau de locurile in care putem fi insotiti de caine.
Calatoria cu autoturismul
Sunt foarte multi caini care nu suporta calatoria cu masina. Poate ca majoritatea au fost transportati de catre stapani cu acest mijloc doar la cabinetul veterinar sau in alt loc in care nu s-au simtit bine. Asa ca se tem ca, odata urcati in masina, vor fi dusi intr-un loc de care nu ii leaga amintiri placute.
Daca v-ati hotarat sa plecati cu autoturismul in concediu, trebuie sa va asigurati ca si companionul dumneavoastra suporta sa mearga cu acest mijloc de transport.
Pentru inceput, luati-l in plimbari de o ora-doua prin oras sau in afara acestuia si incercati sa-l faceti sa inteleaga ca o calatorie cu masina ii poate aduce in final o recompensa. Poate asa il veti determina sa accepte mai usor ideea de a-si petrece cateva ore in masina si va fi pregatit pentru plecarea in vacanta.
Inainte de a pleca cu cainele la un drum mai lung, trebuie sa il supuneti unui control de specialitate. Ca o masura de precautie, ii puteti administra, la plecare, si un calmant, dar numai la indicatia medicului veterinar. Oricum, nu uitati sa treceti pe lista si lucrurile lui personale: bolurile din care el obisnuieste sa bea apa si sa manance sau perna pe care obisnuieste sa doarma.
Este important sa stiti faptul ca un caine tuns suporta la fel de greu temperaturile ridicate ca si unul care nu a fost toaletat si ca, prin respiratia sacadata, rapida, el incearca sa depaseasca starea de disconfort cauzata de o temperatura mai ridicata.
Trebuie sa aveti grija la curent, aer conditionat, ventilatoare, pentru ca, incercand sa creati in autoturism o temperatura mai scazuta, puteti constata, la intoarcere, ca nu ati facut un lucru tocmai bun si ca prietenul dumneavoastra canin sufera din cauza unei... viroze.
In alta ordine de idei, trebuie sa tineti cont si de faptul ca el se poate plictisi si atunci este de preferat sa-i oferiti o jucarie, pentru a-i crea senzatia ca timpul petrecut pe drum trece mai usor...
Atunci cand stationati, nu il lasati singur in masina, iar daca faceti acest lucru asigurati-va ca nu este vorba decat de cateva minute si ca geamurile sunt deschise. Pe langa teama de a ramane singur intr-un spatiu inchis, cainele poate suferi si din cauza lipsei aerului. Daca observati ca este agitat sau respira sacadat, puneti-i comprese reci pe cap si gat si oferiti-i apa.
Cu trenul in Europa
Daca ati optat pentru calatoria cu trenul, lucrurile sunt ceva mai simple. Dar numai catre destinatii ce nu depasesc granitele tarii! Important este ca tovarasii dumneavoastra de drum sa accepte prezenta cainelui in compartiment.
In situatia in care aveti un caine de talie mare, va recomandam sa il lasati totusi pe coridor, in cusca transportoare. Nu il lasati, indiferent, de talie, liber si daca stiti ca va poate oferi surprize neplacute... puneti-i botnita.
Societatile de cai ferate din Franta, Germania si Italia nu au impus reguli foarte stricte in ceea ce priveste calatoria animalelor de companie, dar in Marea Britanie, Spania sau Norvegia, de exemplu, sunt trenuri in care accesul cainilor este interzis.
In cele mai multe cazuri, cainii de talie mica pot calatori gratis sau in schimbul unui bilet cu un pret modic. Pentru cainii de talie mare se achita insa jumatate din contravaloarea unui bilet. Cainii ghizi, ce insotesc persoanele cu dizabilitati, calatoresc totusi gratis.
Dincolo de nori...
In cazul in care alegeti avionul ca mijloc de transport, trebuie sa stiti ca exista posibilitatea ca linia la care ati apelat sa nu va permita sa calatoriti cu cainele in cabina. Cele mai multe companii au reguli stricte in aceasta privinta, asa ca este important sa acceptati ideea ca animalul dumneavoastra de companie va fi imbarcat pentru acelasi zbor, dar va calatori intr-un compartiment special.
Pentru ca zborul sa nu se transforme intr-o experienta neplacuta pentru companionul dumneavoastra, trebuie sa va asigurati ca si cusca transportoare este suficient de spatioasa, astfel ca el poate sta atat in picioare, cat si culcat. De asemenea, mecanismul de inchidere si de deschidere a custii trebuie sa fie unul simplu, astfel incat sa nu le zadarniciti eforturile insotitorilor de zbor, in cazul in care cainelui i se face rau.
Atunci cand faceti rezervarile pentru bilete, asigurati-va ca ati cerut toate informatiile legate de calatoria pe care urmeaza sa o intreprindeti.
Linia aeriana pe care ati ales-o trebuie sa va ofere toate detaliile legate de zbor. In general, aveti nevoie de carnetul de sanatate al cainelui, dar si de cusca transportoare, pentru ca nu toate companiile va pot pune la dispozitie asa ceva. Sunt anumite linii aeriene care cer si sedarea cainelui pe durata transportului, pentru a se asigura ca nu vor aparea incidente in timpul zborului.
Va recomandam sa pregatiti din timp aceasta calatorie, sa alegeti zborurile directe si sa evitati zilele aglomerate, in special week-end-urile.
Daca destinatia nu va permite o linie directa, la schimbarea avionului interesati-va daca a fost transferat si companionul dumneavoastra. In cazul in care aveti un caine de talie foarte mica, este posibil sa vi se permita sa-l tineti langa dumneavoastra. Tot intr-o cusca, dar pe masura lui, si cu conditia sa nu-i deranjati pe ceilalti pasageri.
Si nu uitati ca exista tari care va pot impune sa tineti cainele in carantina, odata ajunsi la destinatie. De exemplu, Australia are reguli foarte stricte in aceasta privinta, ca sa nu mai vorbim despre Marea Britanie, unde vi se poate cere sa tineti cainele izolat timp de sase luni.