Daca totusi decizi ca cea mai buna solutie este sa tii iepurasul afara, atunci alegerea custii potrivite este esentiala. Este preferabil sa construiesti un fel de tarc (daca spatiul iti permite...), in care copilul poate intra si se poate juca cu animalul, fara teama ca acesta va fugi si fara a fi nevoie sa il muti de colo-colo de fiecare data. De asemenea, trebuie sa protejezi tarcul sau cusca impotriva pisicilor si a cainilor - daca o acoperi cu o plasa metalica, bine prinsa si ancorata, ar trebui sa fie suficient. Pentru mai multa siguranta, poti amplasa cusca pe o masa din lemn mai inalta. In plus, iepurele nu trebuie lasat singur in gradina, ci numai supravegheat!


Cum asiguri siguranta iepurilor

Copilul nu este constient de faptul ca ii poate face rau animalului chiar si jucandu-se cu el. De aceea, este important sa il inveti cateva reguli de baza, care sa il tina departe de "furia" iepurasului, dar care sa ajute si la dezvoltarea unei relatii frumoase cu noul sau animal de companie.

Iepurasul trebuie sa fie mangaiat cat mai usor. Iepurii nu sunt mari amatori de smucituri mai dure, asa cum se intampla in cazul cainilor, spre exemplu. Le place sa fie mangaiati si alintati cat mai delicat posibil.


Copilul nu trebuie sa alerge dupa iepuras! Daca animalul fuge, trebuie sa il astepte sa... topaie inapoi la el. Daca acest lucru nu se intampla, interventia si ajutorul parintilor vor fi apreciate...

Cel mic nu trebuie sa puna mana pe mizeria din cusca...

Nu este recomandabil ca prichindelul tau sa ridice si sa ia in brate iepurasul. Acest lucru il sperie si, daca se zbate, poate zgaria sau lovi copilul.

Un copil nu trebuie lasat niciodata sa se joace cu iepurasul fara supravegherea unui adult. Animalul nu trebuie luat in brate decat daca stai pe podea, langa el, dar nici acest lucru nu este recomandabil pentru copiii cu varste foarte mici. De aceea trebuie sa ii explici micutului si sa il determini sa se declare multumit cu mangaierea si alintarea lui atata timp cat iepurasul se afla langa el.


Alegerea iepurasului

Aceasta etapa este foarte importanta si trebuie tratata cu multa seriozitate. Daca alegi un iepure pentru copilul tau, trebuie sa ai in vedere siguranta ambilor. Specialistii recomanda achizitionarea unei rase de talie mai mare. Explicatia este una simpla: aceste rase nu au la fel de multa energie ca si cei de talie mai mica, adevaratele zvarlugi... Aspectul lor ceva mai impunator reprezinta o bila alba in plus: copilului ii va fi mai usor sa mangaie animalul cu manutele lui mici si mult mai greu sa il ia in brate si sa il "deranjeze"...


O trista statistica din SUA indica faptul ca tot mai multi iepuri sunt abandonati in diferite centre pentru protectia animalelor. De asemenea, foarte multi dintre iepurasii daruiti de Paste nu apuca sa traiasca nici macar un an... Mor la o varsta frageda, sunt eliberati, abandonati sau traiesc o viata chinuita, neglijata, intr-o cusca neprimitoare si uitata in spatele gradinei.

Parintii trebuie sa fie constienti ca un animal de companie reprezinta o responsabilitate pe toata durata vietii acestuia si ca este nevoie de foarte multa grija si afectiune pentru a-i asigura un trai decent si placut. Responsabilitatea parintelui pentru animal nu inceteaza daca cel mic s-a saturat sau plictisit de el...

Este foarte bine ca, inainte de a cumpara un iepuras, sa te informezi temeinic despre el. Exista numeroase carti si informatii publicate pe internet care iti ofera toate detaliile necesare despre cresterea si ingrijirea sa. Asigura-te ca ai alaturi de tine si ajutorul profesionist al unui medic veterinar foarte bun, care sa vina in intampinarea eventualelor probleme de sanatate ale urecheatului.

De asemenea, trebuie sa fii avertizata si in privinta altor situatii... mai delicate. Inarmeaza-te cu multa rabdare pentru numeroasele obiecte pe care le va roade si distruge si... pentru urinatul frecvent. Totusi exista si o veste buna, daca tot am atins acest subiect: excrementele iepurasului sunt foarte usor de curatat!...

Iepurii sunt animale extrem de fragile, care au la fel de multa nevoie de atentie si de afectiune din partea ta, precum un caine sau o pisica. Tocmai de aceea trebuie sa iti supraveghezi copilul in relatia cu iepurasul sau si sa il inveti cum anume trebuie (sau nu) sa se poarte cu el.

Daca sunt ingrijiti corespunzator si cu multa dragoste, iepurii pot trai intre 8 si 10 ani, uneori chiar mai mult decat atat. Astfel incat trebuie sa fii perfect constienta de decizia de a cumpara un iepuras: timp de 10 ani vei deveni "mamica" unui nou sufletel si mebru al familiei... Daca simti ca nu esti dispusa sa depui acest efort pentru ingrijirea lui, daca ai copii mici, care fac ca aceasta hotarare sa fie si mai dificil de luat, atunci poate ca ar fi mai bine sa te razgandesti. Un iepuras de plus nu va fi un cadou la fel de frumos, dar poate ca in momentul de fata aceasta este cea mai buna alegere.

Cand cel mic va creste si daca va dori in continuare la fel de mult un iepuras de Paste, atunci va putea sa isi asume responsabilitatea pentru el. In plus, timp de cel putin 10 ani, va avea alaturi un prieten necuvantator extrem de afectuos!
  • OANA, duminică, 28.11.2010 16:26
    intrebare

    vinde cineva iepurasi de apartament??

  • just_bia, joi, 31.07.2008 10:19
    Am o intrebare.Cum imi pot dresa iepurasul? As dori sa il pot invata sa isi faca nevoile intr-un loc al sau...

    Am primit de curand un iepuras de talie mica...si as dori sa il pot invata sa isi faca nevoile intr-un locsor al lui....Ma puteti ajuta, va rog...? Astept un raspuns din partea dvs...Multumesc...

  • cristina voicescu, duminică, 13.04.2008 13:17
    o intrebare

    eu am primit un iepuras pitic de la prietenul meu din italia.am venit cu el in romania si de cate ori voi merge in vizita la prietenul meu vreau sa-mi iau si micutul urecheat.spuneti-mi va rog daca acest lucru ii dauneaza,faptul ca il tot duc si il aduc?va rog sa imi rasp cat mai repede ca as vrea sa plec de paste si sa stiu.multumesc

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro