In primul rand, ar trebui sa discutam despre felul de hrana la care au acces pisicile. Din pacate, mentalitatea noastra lasa de dorit, astfel incat, de multe ori si in mod...
In primul rand, ar trebui sa discutam despre felul de hrana la care au acces pisicile. Din pacate, mentalitatea noastra lasa de dorit, astfel incat, de multe ori si in mod special in zonele rurale, pisica nu este tratata ca un animal de companie, care are dreptul la hrana adecvata si la adapost, la servicii si la controale medicale, ci ca animal semi-salbatic, care trebuie sa ne apere de rozatoare si, in acelasi timp, sa-si procure singura mancarea sau sa se multumeasca cu ceva resturi de la masa, bineinteles, dupa ce a fost hranit cainele.
Dar nu mi-am propus aici sa schimb mentalitatea unora vizavi de modul de convietuire cu pisica. As vrea sa vorbesc despre tipurile de hrana care se gasesc in comert, hrana care ar trebui sa asigure toate elementele necesare pentru o viata cat mai sanatoasa pentru acest animal.
As vrea sa prezint cateva reguli de baza in a alege hrana cea mai potrivita pentru pisica dumneavoastra. Prima regula este de a invata sa cititi etichetele de prezentare a produsului. Chiar daca nu veti recunoaste toate ingredientele si scopul folosirii lor, macar puteti face o comparatie intre diversele produse similare.
Apoi, este foarte bine sa ramaneti fideli firmelor deja consacrate, care au avut resurse pentru cercetarea si imbunatatirea calitatii produselor vandute. Alternativa oferita de firmele mici sau necunoscute este uneori riscanta, din cauza lipsei garantiei unui control calitativ sever si din cauza lipsei de experienta si de cercetare. De multe ori, noile produse pot fi foarte bune, dar este recomandat sa nu faceti teste pe propria pisica. Asteptati pana cand companiile au rezultatele testelor facute de ele insele.
Si, nu in ultimul rand, hraniti pisicuta cu mancare potrivita pentru stadiul ei de viata si starea de sanatate. Pisoii au nevoie de o formula de crestere, in timp ce pisicile au nevoie de o formula "light" (cu o cantitate proteica mica). Pisicile gestante sau care alapteaza vor fi hranite tot cu o formula de crestere, datorita necesarului marit de elemente nutritive.
In orice caz, pe parcursul timpului, pisica va trece la diferite tipuri de hrana, de aceea este bine sa intrebati un specialist cand si daca este momentul ca ea sa treaca la formula "light" sau "senior".
Daca este cazul, trebuie sa urmati sfatul veterinarului atunci cand pisicii ii este recomandata o anumita dieta. Trebuie sa fiti siguri ca intelegeti "de ce" si, mai ales, "cat timp" trebuie sa dati pisicutei dieta respectiva. Uneori, proprietarii de pisici nu inteleg motivul pentru care veterinarul le-a prescris un anumit tip de mancare, asa ca nu inteleg riscurile la care supun pisicuta in cazul in care nu vor da curs acestei diete. Daca pisica sufera de insuficienta renala, sigur nu isi va reveni doar cu hrana constand in resturi de la masa si bucati de sunca.
O alta regula este de a nu folosi un singur tip de hrana, pentru a evita ca pisica sa devina dependenta de acesta si, implicit, sa nu devina sensibila la variatii ale tipului de hrana. Intotdeauna, cand vreti sa schimbati mancarea unei pisici ce a fost obisnuita cu un singur tip de dieta, amestecati cate putin din hrana noua cu cea initiala; schimbarea fiind facuta progresiv, ea nu va afecta stomacul deja sensibil al micii feline.
Conservele - hrana "umeda"
Cel mai bun lucru la conserve este ca au o perioada de valabilitate forte mare. Pisicilor le place de obicei gustul si combinatia de arome este foarte mare. Continutul de carbohidrati este mai mic decat la hrana uscata, dar continutul de apa este foarte mare, in general situandu-se la peste 70 de procente.
Pretul acestui tip de hrana este mult mai mare decat al crochetelor, asa ca, daca doriti sa folositi acest tip de hrana pentru pisica sau pisicile dumneavoastra, trebuie sa tineti cont si de acest aspect. Daca aveti mai multe pisici, puteti cumpara conserve mari pe care le veti imparti, in cazul in care toate pisicile accepta aceeasi aroma.
Daca aveti o singura pisica, nu incercati sa faceti economie cumparand conserve mari, deoarece hrana care va sta in frigider sigur nu va mai fi asa de apreciata, fata de o alta conserva abia deschisa.
Daca v-ati decis ca pisica sa fie hranita la discretie, conserva nu va fi alegerea cea mai buna. Se va usca repede si va fi foarte neapetisanta in maximum o ora.
Pentru ca este usor masticabila, hrana din conserva este poate cea mai buna alegere pentru pisicile in convalescenta. Acest lucru este valabil si pentru pisicile in varsta, care pot avea dificultati in a mesteca hrana uscata.
Intotdeauna, hrana care a fost tinuta in frigider va fi lasata sa ajunga la temperatura camerei, dupa deschidere. Hrana rece ca gheata sigur va duce la un deranjament gastric, nemaipunand la socoteala faptul ca o bucata inghetata din aceasta hrana va fi un motiv foarte bun de respingere de catre pisica.
In orice caz, odata desfacuta, conserva va trebui tinuta acoperita (cu capac), in frigider - din pacate, la noi acest sistem de capac de plastic asigurat de producator a fost doar un vis de cateva luni, acum 3-4 ani - si va trebui consumata in maximum doua zile.
Unii proprietari cred ca cea mai buna hrana este cea furnizata in conserve mici - asa numitele "gourmet". Din pacate, acestea, pe langa un gust si un miros nemaipomenit pentru pisica, au si o mare lipsa de factori nutritionali. Poate ca acestea nu sunt necesare nici macar ca gustari ocazionale.
Gustul foarte puternic face ca gustul mai slab al hranei obisnuite, care asigura o dieta echilibrata, sa paleasca si mai mult, si atunci puteti avea situatia in care pisica refuza dieta zilnica. Cred ca cel mai bine ar fi ca, periodic (saptamanal), in dieta pisicii sa fie incluse una sau doua mese cu hrana din conserve, dieta principala ramanand hrana uscata.