De ce se sperie câinele de furtună?
Simți o atmosferă încărcată, iar umiditatea din aer a crescut? Cerul se întunecă, dar până la primul tunet deja observi cum se sperie câinele de furtună. Află de ce sunt câinii afectați de vremea rea.
De fiecare dată când se apropie o furună nu numai că orice meci se anulează și trebuie să stai acasă dacă nu-ți place să mergi cu umbrela, dar și câinele tău va fi speriat. Patrupedul este prietenul tău cel mai bun și poate simți furtuna înainte ca aceasta să se declanșeze. Până să vezi prima picătură de ploaie cu siguranță cățelul are coada lăsată în jos și este abătut sau agitat ori latră ascuțit. Odată ce începe ploaia probabil că vei observa cum se ascunde sub pat sau canapea, poate chiar la subsol. Potrivit specialiștilor, câinii încearcă să fie cât mai aproape de sol în timpul unei furtuni și caută un loc sigur în casă. Dar de ce?
După cum probabil bănuiai zgomotul este unul dintre motivele pentru care se sperie câinele de furtună, dar nu și singurul. „Furtunile și tunetele pot declanșa fobia câinilor pentru zgomote. Este vorba despre o frică intensă față de un zgomot care nu reprezintă o amenințare reală. Dacă patrupedul are această fobie vei observa simptomele și în alte situații cum ar fi zilele în care se folosesc artificii”, explică dr. Kelly Ryan, specialist veterinar. Această fobie poate apărea la orice vârstă și dacă nu este tratată se poate înrăutăți.
Este posibil ca fobia de zgomote să fie legată de instinctul de supraviețuire al câinelui, care simte nevoia să știe mereu ce se întâmplă în imediata apropiere, iar zgomotele puternice îi afectează abilitatea de a observa totul. Zgomotele îi provoacă o stare de confuzie și uneori poate crede că se va întâmpla ceva grav pentru că nu vede sursa zgomotului.
Iată care sunt celelalte motive pentru care se sperie câinele de furtună:
1. Energia statică
În timpul unei furtuni energia statică se acumulează în nori, provocând în cele din urmă fulgerele. Câinii pot simți această energie inclusiv din interiorul unei case și sunt conștienți că se apropie vremea rea chiar înainte ca furtuna să înceapă. Câinii simt energia statică prin intermediul blănii, sub forma unei senzații de înțepături. Din acest motiv devin agitați și caută un loc liniștit, cât mai aproape de sol, pentru a elimina mai rapid starea neplăcută.
2. Schimbarea presiunii atmosferice
Câinii care suferă de fobie de furtuni resimt modificările presiunii atmosferice și devin neliniștiți din această cauză.
3. Modificarea ionilor
În timpul furtunilor, compoziția de ioni din atmosferă se schimbă. Câinii pot fi mult mai vigilenți decât de obicei pentru că sistemul lor nervos captează modificarea ionilor mai rapid. Semnalele se referă la sunetul ploii, al tunetelor, precum și la lumina emisă de fulgere.
4. Schimbarea comportamentului tău
Câinii sunt foarte receptivi la toate variațiile de comportament ale stăpânilor. Dacă începi să mergi repede prin casă pentru a închide ferestrele sau dacă te plângi și te enervezi că s-a întrerupt curentul câinele va ști că este ceva în neregulă și va fi în stare de alertă.
5. Factorii genetici
Dincolo de celelalte motive, există și o predispoziție genetică a câinilor de a se agita în timpul furtunilor. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că majoritatea câinilor au simptome de anxietate în timpul furtunilor, mai ales cei care au fost antrenați pentru a apăra sau a ajuta oamenii.
Cum îți poți ajuta câinele?
În primul rând trebuie să încerci să fii liniștit și relaxat pentru că dacă te agiți vei înrăutăți starea câinelui. După aceea ar fi util să-i faci o baie în cadă deoarece materialul din care este realizată este ideal pentru neutralizarea energiei statice. De asemenea, nu îl mângâia foarte des pentru că vei transmite mesajul greșit. Câinele ar putea înțelege că trebuie să repete acest tip de comportament cât mai des.
O altă soluție este să duci câinele într-o cameră liniștită, întunecoasă și să pui muzică relaxantă. Trage draperiile pentru a reduce efectul negativ al luminii provenite de la fulgere.