De ce își mănâncă excrementele câinii?
Oamenii de știință au o nouă teorie cu privire la motivul pentru care câinii își mănâncă excrementele. De această dată, se scoate în evidență un instinct evolutiv moștenit de la lupi, de acum 15.000 de ani.
Care este motivul pentru care câinii își mănâncă excrementele?
Nu este prima și probabil că nu va fi nici ultima încercare de a înțelege de ce cel mai bun prieten al omului își mănâncă propriile fecale. Teoriile variază de la afecțiuni de sănătate existente, care modifică apetitul unui câine, făcându-l să caute valorile nutriționale în fecale. Unii specialiști sugerează că această problemă este transmisibilă de la câini la puii acestora.
Cea mai recentă teorie, publicată în Veterinary Medicine and Science, spune că există coprofagie canină, această tendință a unor câini de a mânca excrementele, care este o tactică moștenită pentru a ține zonele libere de paraziții care ar putea fi ascunși în fecale.
Cercetătorii au colaborat cu 3.000 de stăpâni de câini. Nu au reușit să găsească nicio legătură între dietă, vârstă, rasă sau sex. Au spus că nu are de-a face nici cu învățarea câinilor să își facă nevoile afară. Câinii care își mănâncă excrementele sunt la fel de ușor de dresat ca ceilalți câini.
Ceea ce au descoperit a fost că 16% dintre puii care au fost incluși în eșantion au mâncat de cel puțin 6 ori fecale, pe care le-au consumat în cel mult 2 zile de la eliminarea lor.
Este similară cu o strategie adoptată de lupi, care își fac nevoile departe de sursele de apă, deoarece fecalele conțin ouă de paraziți. Dar dacă un lup își elimină excrementele în apă, atunci un altul ar putea ingera fecalele pentru a menține sursa de apă curată de paraziții transmiși prin fecale. Ouăle de paraziți nu sunt larve infecțioase pentru câteva zile, deci câinele nu va fi infectat dacă le consumă imediat.
Este oare acest obicei o încercare de a menține familia în siguranță? Nu toată lumea este convinsă de acest lucru. Studiul a constatat, de asemenea, că acești câini coprofagi tind să fie lacomi. Din păcate, cercetătorii nu au reușit să găsească o modalitate eficientă pentru a-i descuraja pe câini să își mănânce fecalele. Succesul produselor comercializate pentru a împiedica puii să își mănânce fecalele, precum și al dresajului, a fost aproape nul. Autorul principal al studiului, doctorul Benjamin Hart, și echipa sa lucrează pentru a crea un produs care să-i dezvețe pe câini de această obișnuință.