Nu de putine ori am asistat la scene deloc placute, in care diversi caini (nu conteaza daca erau sau nu de "vita nobila") au fost implicati in accidente "de strada".
Nu de putine ori am asistat la scene deloc placute, in care diversi caini (nu conteaza daca erau sau nu de "vita nobila") au fost implicati in accidente "de strada". De la neatentia stapanului si lipsa de educatie pana la accidentele de strada, nu este decat un simplu pas! Taieturi, muscaturi, accidente de masina, otravirea sunt doar cateva dintre cele mai des intalnite evenimente neplacute care pot aparea in viata oricarui caine, atata timp cat stapanul sau nu-i acorda atentia cuvenita.
In general, toti cainii sunt curiosi, mai ales puiutii: manifesta o atractie deosebita pentru tot ce misca, sunt fascinati de zborul pasarilor, de copiii care se joaca cu mingea, de pisicile "libertine". Un moment de neatentie din partea stapanului si animalul se repede dupa lucrul acela miscator, numai bun de joaca, si... accidentul se poate produce.
Lovitura de masina este poate cea mai cunoscuta cauza a urgentelor canine. In urma unui accident de masina, unii caini prezinta doar rani minore, zgarieturi sau julituri, dar majoritatea se aleg cu rani interne si oase rupte. Indiferent care ar fi starea unui caine lovit de masina, el trebuie neaparat examinat de medicul veterinar.
Majoritatea cainilor loviti de masina alearga liber. Tinerea cainelui in lesa poate preveni o serie de traumatisme inutile, atat pentru caini, cat si pentru stapani. In consecinta, pentru a preveni un astfel de incident neplacut, este bine sa tii cainele in lesa.
Taieturile labelor de la picioare se numara printre accidentele de strada cel mai des intalnite, acestea producandu-se in momentul in care cainele calca pe sticla sparta sau obiecte de metal ascutite. Desi labele sunt mai rezistente decat pielea, acestea sunt alimentate cu mult sange - in urma taierii, ele sangereaza puternic.
O alta parte a corpului care sangereaza puternic este limba: cainii expusi la astfel de accidente sunt cei care sunt lasati singuri sa-si caute de mancare, lingand deseori marginile conservelor, in incercarea de a-si procura hrana. Este necesara o vizita la medicul veterinar pentru a opri sangerarea.
Alt accident care se poate intampla este legat de agresivitatea pe care o prezinta anumite exemplare. Am intalnit caini care au fost chinuiti sau loviti de catre copii. In acest caz, este suficient ca un copil sa treaca prin fata unui astfel de caine, sa incerce sa-l mangaie, sa-l alinte sau sa faca o miscare brusca si animalul il si ataca.
Daca esti stapana unui astfel de caine, este indicat sa-l scoti la plimbare in lesa si cu botnita. Astfel, vei preintampina o situatie neplacuta atat pentru copil, cat si pentru caine. Pentru a preveni
Harnasamentele cainelui (lesa, hamul, zgarda, carabiniera, botnita) trebuie verificate din cand in cand, pentru a nu fi rupte sau deteriorate.
Alt accident de strada frecvent intalnit este acela al otravirii cainelui, intentionat sau accidental. Tocmai de aceea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care cainele trebuie sa-l invete este refuzul de hrana, fie ca aceasta este gasita pe jos sau oferita din mana.
Fiecare proprietar de caine trebuie sa inteleaga faptul ca animalul poate fi otravit nu neaparat prin ingurgitarea unor substante toxice. Exista posibilitatea ca prietenul nostru necuvantator sa calce intr-o substanta care ii provoaca mancarimi la nivelul pernutelor si este nevoit sa se linga.
Tocmai de aceea, trebuie sa inveti cainele, de la cea mai frageda varsta, sa manance numai din castronul lui si sa il certi atunci cand mananca de pe jos. Este de preferat sa tina minte ca a fost pedepsit pentru ca nu te-a ascultat, decat sa treaca printr-o experienta foarte neplacuta, cum este aceea a otravirii.
Unii instructori canini recomanda folosirea zgarzii electrice, cu telecomanda, care poate fi actionata de la distanta. Aceasta metoda este foarte eficienta, dand rezultate remarcabile, dar trebuie utilizata de un instructor canin experimentat si nu de un simplu proprietar de caini.
In cea mai mare parte, viata si sanatatea cainelui depind de noi, stapanii lor. Achizitionand un caine sanatos, asigurandu-i o alimentatie potrivita, o ingrijire adecvata, miscarea de care are nevoie, dragostea neconditionata, ferindu-l de accidentele de strada, de intoxicatii/otraviri sau alte pericole ce pot aparea, vom avea toate sansele sa ne bucuram multi ani de un companion sanatos si fericit.