Cum, cand, cu ce iti vaccinezi pisica?
Casă şi familie · Animale / 09.11.2006

In zilele noastre, un numar foarte mare de animale mor sau sunt grav afectate de bolile infectioase. Pentru a evita aceste situatii neplacute, pentru a asigura animalelor...

In zilele noastre, un numar foarte mare de animale mor sau sunt grav afectate de bolile infectioase. Pentru a evita aceste situatii neplacute, pentru a asigura animalelor tale o stare perfecta de sanatate si bunastare, este necesar sa cunosti importanta vaccinarilor periodice. 

Vaccinare pisica: vizita la medicul veterinar 


Este indicat ca, dupa achizitionarea unei pisici, mai ales daca aceasta este pui, sa mergi la medical veterinar pentru o consultatie generala si deparazitarea externa si interna. 

Medicul veterinar va examina cu atentie pisica si va recomanda eventuale tratamente daca animalul nu este in perfecta stare de sanatate. Numai la cateva zile dupa insanatosirea animalului, se poate efectua un vaccin care sa fie eficient si sa asigure protectia necesara.

Daca animalul este perfect sanatos, medicul va recomanda numai deparazitarea interna si externa. La 10-14 zile dupa deparazitare, se poate efectua vaccinarea.

Pisica de varsta mica se poate vaccina incepand cu 8-9 saptamani, in acest caz fiind necesara deparazitarea prealabila. Pe piata romaneasca sunt disponibile vaccinuri trivalente (impotriva rinotraheitei infectioase, calcivirozei si panleucopeniei feline) care, la pui (la prima vaccinare), necesita rapel dupa 3-4 saptamani.



Pisicile care ies afara si nu stau tot timpul in apartament se vor vaccina si antirabic o data cu acest rapel.

Vaccinare pisica

Revaccinarea se va face, apoi, la implinirea unui an de la ultimul vaccin. Atentie, unii proprietari confunda aceste termene cu data la care pisica implineste un an de viata. Pisicile adulte vor fi vaccinate o singura data pe an. Recomandarea pentru deparazitarea interna cu 7-10 zile inainte de vaccin ramane valabila si este obligatorie si pentru pisicile adulte.

Afectiunile virale

provocate de herpesvirusuri si calcivirusuri sunt deosebit de contagioase. Ele afecteaza ochii si, implicit, vederea si caile respiratorii. Aceasta boala se manifesta cu scurgeri oculare si nazale abundente si purulente. La pisicile tinere, aceasta afectiune are un sfarsit fatal in 50% dintre cazuri.

Panleucopenia felina este cauzata de un parvovirus. Se manifesta cu episoade diareice si de voma, uneori sangvionlente. Mortalitatea este de 80% in randul puilor mai mici de 6 luni si de 20-40% la adulti.


Rabia este o maladie fatala la toate mamiferele afectate. La pisicile care nu ies afara, acest vaccin poate sa fie omis, desi se prefera o schema de vaccinare cat mai completa. Si aceasta se va repeta anual, in cazul in care se ia hotararea efectuarii lui, si poate sa aiba loc o data cu vaccinarea polivalenta.

Exista si cazuri in care proprietarii si medicul veterinar iau impreuna decizia neefectuarii acestui vaccin. Obligativitatea efectuarii vaccinului antirabic intervine in cazul in care proprietarii calatoresc in afara granitelor tarii impreuna cu animalul in cauza.

Leucoza este cauzata tot de un virus felin si este, de asemenea, o boala infectioasa deosebit de contagioasa. Aceasta boala afecteaza mai ales pisicile care traiesc in comunitati numeroase. Se manifesta prin scaderea imunitatii organismului, creand astfel o poarta de intrare pentru diferite alte boli. Aceasta afectiune sta la baza aparitiei leucemiei feline si a altor maladii canceroase.

Este bine de stiut ca, in foarte rare cazuri, un vaccin pentru pisica poate provoca una dintre bolile care se numara printre valentele lui.

Se mai poate intampla ca, in ziua efectuarii vaccinului sau chiar in ziua urmatoare, animalul sa fie putin apatic. Acest lucru se intampla, de asemenea, foarte rar si nu reprezinta o problema in conditiile in care animalul isi revine in 24-36 de ore. Daca, dupa acest termen, animalul este in aceeasi stare, se impune vizitarea medicului veterinar pentru o consultatie generala.

Inainte sau dupa vaccinare, nu este necesara dieta alimentara sau hidrica; vaccinul poate fi efectuat la orice ora si, in functie de rasa, varsta si modul de viata al pisicii tale, se va alege o schema de vaccinare potrivita.

Vaccinarea se incadreaza in masurile de profilaxie, adica de prevenire a aparitiei unei boli, si cum intotdeauna este mai simplu sa previi decat sa tratezi, te incurajam sa vaccinezi cu regularitate animalele.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro