Ce boli pot transmite animalele de companie către om?
Cel mai bun prieten necuvântător al tău poate transmite și boli, nu doar pupici.
Animalele de companie reprezintă una dintre cele mai mari bucurii ale vieții. Foarte multe persoane au un animal de companie, iar beneficiile sunt nenumărate, de la o viață activă la o stare de spirit mai bună. Indiferent cât de minunat este animalul tău de companie, există câteva riscuri pentru sănătate care vin odată cu animalele de companie. Iată despre ce este vorba!
Boli pe care le pot transmite animalele de companie
Bolile zoonotice sau zoonozele sunt cele care pot fi transmise între animale și oameni. Indiferent dacă sunt sălbatice sau domestice, animalele pot transmite oamenilor bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci dăunătoare. Poți discuta cu medicul veterinar despre posibila transmitere a bolilor pentru a te ajuta să eviți riscurile. Bolile de la animalele de companie pot fi transmite prin contactul cu fluidele corporale, atingerea sau mângâierea animalului, mușcături sau zgârieturi, căpușe și purici. Copiii foarte mici, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt supuși unui risc ridicat. Iată câteva boli pe care le pot transmite animalele de companie!
1. Toxoplasmoză
Toxoplasmoza este o infecție parazitară în cadrul căreia pisicile sunt principala sursă de infecție. Deși oamenii sănătoși nu contractă în mod obișnuit boala, aceasta poate provoca complicații grave de sănătate pentru femeile însărcinate și persoanele cu imunitatea compromisă. Asigură-te că schimbi o dată pe zi nisipul pisicii și apoi spală-te bine pe mâini. Femeile însărcinate ar trebui să evite complet schimbarea nisipului pisicilor. Pisicile nu prezintă în general simptome ale toxoplasmozei. Cele care sunt vulnerabile pot avea diaree. În cazul oamenilor, persoanele sănătoase nu vor prezenta simptome. Unele persoane pot avea simptome asemănătoare gripei, inclusiv ganglioni limfatici umflați sau dureri musculare de durată.
2. Salmonella
Probabil că știi că poți lua salmonella de la păsările de curte crude, dar știai că o poți lua și de la animalele de companie? Această infecție poate fi provocată și de bacteriile care trăiesc pe pielea reptilelor. Au existat și cazuri de arici, pui de curte și mâncare de câini care au cauzat focare de salmonella. Pentru a evita acest lucru, spală-te bine pe mâini după ce ai pus mâna pe o reptilă, în special după ce ai hrănit-o. Reptilele nu prezintă de obicei simptome, însă în cazul oamenilor apar febră, dureri de cap, dureri abdominale, greață, vărsături și frisoane.
3. Leptospiroză
Leptospiroza este o bacterie care se regăsește în urina animalelor infectate. Animalele de companie pot contracta această infecție din apele subterane care sunt contaminate. Deși această infecție necesită un contact cu urina infectată, este mult mai ușor decât ai crede să intri în contact cu urina animalului tău de companie. Vaccinează-ți animalul împotriva bolii și nu înota în ape care pot fi contaminate cu urina animalelor. Unele animale nu prezintă semne ale acestei infecții, în timp ce altele pot avea febră, vărsături, diaree, refuză să mănânce, sunt depresive, infertile. În cazul oamenilor, unii nu vor avea simptome, în timp ce alții pot avea febră mare, cefalee, frisoane, dureri musculare, vărsături, diaree, erupții cutanate sau alte simptome. Dacă îți revii după prima fază a simptomelor, însă ești mai bolnav a doua oară, ar putea fi un semn al meningitei sau al insuficienței renale sau hepatice.
4. Toxocarioză
Se regăsește cel mai des în fecalele câinilor și uneori la pisici. Toxocarioza este o boală parazitară din larvele viermilor rotunzi. Ai grijă să folosești mănuși, o pungă de plastic sau o lopățică pentru a curăța fecalele animalelor de companie, după care trebuie să te speli pe mâini. Printre simptomele la animalele de companie se numără diareea, vărsăturile, scaunul cu sânge, viermii observați în fecale. Persoanele care suferă de această infecție pot avea probleme cu respirația sau urticarie, dureri abdominale, scaun sângeros.