Au voie câinii să mănânce căpșuni?
Casă şi familie · Animale / 04.01.2019

Dulci și aromate, probabil te întrebi dacă îl poți lăsa și pe câinele tău să încerce câteva căpșuni savuroase fără să-i periclitezi sănătatea.

Poate fi destul de dificil să ții câinii departe de felurile de mâncare care îi fac curioși și una dintre întrebările frecvente este dacă îi poți lăsa să guste și din căpșuni. Deși există multe alimente pe care trebuie să eviți să i le dai câinelui pentru a preveni problemele digestive sau alte reacții negative, căpșunile sunt pe lista de lucruri permise, atâta timp cât este vorba despre cele proaspete. Efectele adverse pot apărea în condițiile în care câinii consumă căpșuni de la conservă, care sunt de obicei păstrate în sirop cu un conținut ridicat de zahăr.

 
Cât de sigure sunt căpșunile pentru câini?

Câinii pot consuma căpșuni deoarece combinația de nutrienți din aceste fructe este benefică pentru ei. Căpșunile conțin o doză importantă de fibre, magneziu, iod, vitamina K, vitamina C și vitaminele din complexul B. Gustul dulce va fi agreat de câini, având în vedere că alimentația lor este bazată pe aromele deosebite. De asemenea, căpșunile nu conțin substanțe toxice care i-ar putea face rău celui mai bun prieten al tău.
La fel ca și în cazul murelor și afinelor, câinii pot consuma căpșuni în cantități mici până la moderate, iar doza suplimentară de nutrienți le va aduce multiple beneficii pentru sănătate. 

 
Avantajele consumului de căpșuni pentru câini

De la stimularea sistemului imunitar și menținerea sănătății orale, beneficiile consumului de căpșuni sunt numeroase, fiind foarte utile pentru alimentația câinilor.

 
Iată care sunt principalele beneficii ale includerii căpșunilor în meniul câinilor:

 
1. Previn problemele dentare

Mineralele și vitaminele din componența acestor fructe protejează gingiile și dinții câinilor împotriva infecțiilor și cariilor. Aceste efect este accentuat de antioxidanții conținuți de căpșuni, mai ales vitamina C.

 
2. Favorizează o greutate normală

Față de celelalte alimente grase, bogate în carbohidrați sau sărate care li se oferă câinilor, căpșunile asigură o cantitate importantă de fibre și nutrienți care reduc pofta de mâncare a câinelui și previn obezitatea, care este mult mai greu de înlăturat.

 
3. Cresc imunitatea

După cum oamenii devin mai rezistenți în fața microbilor și a virușilor ca urmare a consumului de vitamina C prin intermediul meniului zilnic, la fel și câinii vor fi protejați de acțiunea nocivă a agenților patogeni sau împotriva infecțiilor la care sunt expuși în fiecare zi.

 
Efecte secundare potențiale

Deși consumul de căpșuni, atât cele sălbatice, cât și cele cultivate, este în general sigur pentru câini, există câteva efecte nedorite care pot cauza disconfort patrupedului, printre care durerile abdominale, creșterea nivelului de zahăr din sânge sau riscul de a se îneca.

 
Probleme gastrointestinale

La fel ca orice alt aliment nou pentru câini, și căpșunile consumate în cantități excesive vor cauza dureri abdominale, diaree sau vomă. Câte 1-2 căpșuni o dată pot fi ușor digerate și nu vor cauza probleme, dar prea multe vor determina apariția disconfortului gastrointestinal.

 
Riscul de înecare sau sufocare

Deși aparent câinii pot mânca orice, forma și textura semi-moale a căpșunilor pot face ca acestea să rămână blocate în gât. Pentru căței sau rasele de mici dimensiuni este recomandat să tai căpșunile în bucăți mici și să le adaugi la mâncarea lor obișnuită. Câinii de dimensiuni mai mari nu vor avea probleme dacă mănâncă o căpșună întreagă.

 
Variante nesănătoase

Câinii nu pot consuma decât căpșuni proaspete. Celelalte variante cum sunt căpșunile congelate sau cele în sirop, la conservă, vor cauza probleme digestive și vor predispune patrupedul la diabet.
Nu ezita să-i dai câinelui căpșuni în fiecare zi, mai ales în sezonul cald, pentru că vor fi un supliment alimentar util, dar ia-ți toate măsurile de precauție pentru a minimiza riscul de efecte adverse sau accidente.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro