Alimentatia cainilor adulti - hraneste-l corect!
Casă şi familie · Animale / 24.08.2006

Atunci cand un caine ajunge la maturitate, intra in stadiul de mentinere. Cainii sanatosi care nu au anumite conditii (cum ar fi gestatia, alaptarea, munca de performanta...

Atunci cand un caine ajunge la maturitate, intra in stadiul de mentinere. Cainii sanatosi care nu au anumite conditii (cum ar fi gestatia, alaptarea, munca de performanta: dresaj, caini de lucru) au nevoie de cerinte nutritionale scazute in ceea ce priveste mentinerea unui greutati fizice optime. Greutatea optima este aceea cand animalul este bine proportionat si la palpare se pot simti coastele acoperite cu un strat subtire de grasime.

 

Sfaturi utile pentru alimentatia cainilor adulti


Cainii care sunt hraniti cu un tip de crochete special destinate varstei si taliei lor nu au nevoie de suplimente vitamino-minerale sau carne.

 

Daca se suplimenteaza totusi cu carne sau cu "bunatati" de la masa, acestea nu trebuie sa depaseasca 10% din cantitatea de hrana administrata. Daca acest procent este depasit, atunci se poate ingrasa excesiv sau poate deveni foarte capricios in privinta mancarii.

Cainii supraponderali pot avea numeroase probleme de sanatate. Recomandarile in ceea ce priveste alimentatia sunt legate de rasa, activitatea si metabolismul cainelui. Cainii adulti sunt de obicei hraniti de 1-2 ori/zi si ar trebui hraniti la aceeasi ora si sa aiba apa la discretie.



Este foarte important tipul hranei (daca este preparata in casa sau mancare comerciala - umeda, semi-umeda, uscata), reteta care se foloseste la prepararea hranei, numele firmei care produce sortimentul respectiv, ce suplimente, gustari si recompense mai primeste cainele.

La fel de importante sunt si cantitatea, schimbarile recente referitoare la tipul de hrana, este bine de stiut si de evitat daca animalul are acces la hrana celorlalte animale de companie si daca apetitul este modificat si in ce sens.



Nivelul de activitate si tipul (locuieste mai mult in casa, este caine de lucru, sta afara...), daca este sau nu castrat, constituie lucruri de care trebuie sa tinem cont si care determina nevoile energetice, implicit tipul de hrana administrat."Ancheta" legata de dieta trebuie sa contina si intrebari legate de problemele care apar in urma hranirii inadecvate, cum ar fi: obezitatea, problemele dermatologice, boli ale cavitatii orale etc.

Rasa influenteaza modul de hranire si tipul de hrana administrat. Diferite rase pot avea anumite predispozitii spre anumite boli si de aceea au nevoie de diete speciale (de exemplu, unele rase sunt predispuse la obezitate, la probleme dermatologice), au anumite puncte sensibile (articulatiile la cainii de talie mare, digestia la Buldogii Englezi, coloana vertebrala la Teckeli).


Necesitatile energetice zilnice sunt diferite in functie de rasa, posibil si datorita constitutiei, temperamentului si nivelului de activitate (de exemplu, cainii Terra Nova au nevoi energetice mai mici cu 15% decat media, in timp ce Dogul German si Dalmatienii au nevoi crescute cu peste 16% peste medie).

In ceea ce priveste nivelul de activitate, hrana trebuie adaptata astfel incat sa mentina greutatea corporala optima, pentru ca altele sunt nevoile unui caine sedentar (care locuieste la bloc si este scos afara de 2-3 ori pe zi cate 10-15 minute), fata de un caine activ, cum sunt cei de lucru (ogarii de curse, vanatoare, cainii de urma, cei pentru conducerea nevazatorilor). Un loc aparte il au cainii de show, a caror performanta este determinata de genetica, starea de sanatate, socializarea, antrenamentul si de o alimentatie corespunzatoare.

O hrana sanatoasa determina exprimarea optima a caracteristicilor fenotipice ale fiecarui caine si implica hranirea cu nutrienti care sa asigure dezvoltarea scheletului si a dentitiei, a sistemului imunitar, care sa combata si sa intarzie aparitia efectelor imbatranirii, din cauza continutului redus in fosfor, includerea anumitor antioxidanti, a acizilor grasi esentiali. O data cu imbatranirea, nevoile energetice se schimba, dar si bolile care apar o data cu inaintarea in varsta influenteaza nevoile energetice zilnice.

Mediul influenteaza semnificativ cerintele energetice. Temperatura, umiditatea, modul de adapostire, nivelul de stres, de aclimatizare ar trebui toate luate in consideratie atunci cand calculam necesarul energetic zilnic. Atunci cand sunt tinuti afara, nevoile energetice pot creste cu 10 pana la 90%, in functie de temperatura mediului.

Pierderile datorate temperaturii sunt minime la temperatura critica scazuta (e temperatura la care se pot desfasura reactiile metabolice minime). Este specifica fiecarei rase si este de aproximativ 15-20 de grade Celsius pentru rasele cu parul lung, 20-25 de grade Celsius pentru cele cu parul scurt si poate fi mai jos de 10-15 grade Celsius la rasele nordice.

Cainii de talie mica au nevoi energetice mai mari decat cei de talie mare si, in general, sunt foarte pretentiosi, de aceea hrana lor trebuie sa fie adaptata dimensiunilor mici ale cavitatii bucale, forma crochetelor sa tina cont de modul de apucare al hranei si de forta muscaturii. Pentru controlul greutatii, exista diete care contin L-carnitina, pentru a stimula metabolismul grasimilor.

Cainii de talie medie au nevoie de un sortiment care sa ii ajute la mentinerea unei greutati optime, cu un grad de digerabilitate ridicat, cu un raport echilibrat de fibre pentru controlul tranzitului intestinal si care sa contina antioxidanti.

Cainii de talie mare au nevoie de un continut ridicat de glucozamina si condroitina pentru protectia articulatiilor, de taurina pentru a favoriza functionarea corecta a muschiului cardiac.

Din toate aceste considerente s-au nascut dietele specifice fiecarei rase (Yorkshire terrier 28, Poodle 30, Dachshund 28, German shepherd 24, Labrador retrivier 30, Boxer 26 de la Royal Canin) si fiecarei varste.

Varsta si activitate% Proteina recomandat % Grasime recomandat
Pui 28% 17%
Caine adult 18% 9-15%
Caine de performanta 25% 20%
Caine de sanie 35% 50%
Femela in lactatie 28% 17%

Activitate % de crestere a necesitatilor energetice
2 ore antrenament/zi la 30 grade C + 40%
2 ore antrenament/zi la 20 grade C + 20%
5 ore antrenament intens la 20 grade C + 50%
8 ore de activitate normala, dar constanta 20 geade C + 50%
Caine nervos + 20%
Caine de vanatoare + 30%
8 ore de activitate normala, dar constanta 0 grade C + 50%
Activitate sustinuta (tractiunea la sanie) la < 0 gradeC + 100-400%
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro