Andreea Berecleanu ne vorbeste despre importanta consumului de fructe si legume
Casă şi familie / 21.09.2015

Care este motivul pentru care te-ai alăturat campaniei? Promovezi, în general, un stil de viaţă sănătos bazat pe consumul de fructe şi legume?

În general, din poziţia de jurnalist, m-am alăturat campaniilor de educare a publicului. Fie că a fost vorba de îngrijirea dentară prin periajul corect, fie că am fost în şcoli pentru a le arăta copiilor care sunt cei 11 paşi ai spălării corecte a mâinilor. Exemple ar mai fi şi au legătură cu o viaţă armonioasă şi o alimenataţie sănătoasă. Consumul de fructe şi legume este un obicei împământenit al familiei mele. În privinţa copiilor, ei au fost obişnuiţi din primele luni de viaţă, odată cu începerea mâncării diversificate, să consume legume şi fructe, sub diverse forme. De la sticluţele cu sucuri 100% care dau energie înca de la micul dejun, până la mousse-uri de fructe, care pot fi o gustare uşoară şi hrănitoare, bogată în nutrienţi.


Cum începe o zi din viaţa ta?
Pregătirea de şcoală începe la 6:30: trezirea, apoi micul dejun care este însoţit de un suc 100% pentru doza de energie necesară unei zile aglomerate. Petru vrea suc de mere, Eva preferă sucul de portocale. Dacă vorbim însă de un alt moment al zilei, opţiunile se pot schimba. Pentru că sunt deja mari, ei îşi fac singuri alegerile şi merg la cumpărături şi neînsoţiţi. Obiceiurile mele includ chiar şi în masa de dimineaţă alături de croissant, sucul de portocale. De asemenea, pe parcursul zilei, îmi face plăcere să mai consum sucuri 100%, ca sursă principală de vitamine şi minerale. Nu sunt o mare consumatoare de lichide si de aceea prefer beau ceva care să aibă gust şi, în acelaşi timp, să fie sănătos.


Cum incluzi sucurile 100% şi mousse-urile în dieta zilnică a familiei?
Când copiii erau mici, aveam nevoie de imaginaţie pentru a putea să le asigur cele 5 porţii zilnice de vitamine fără să mă abat de la aceste reguli. De când au crescut, am norocul să se organizeze singuri atunci când au poftă să mănânce ceva sănătos. De exemplu, Petru îşi taie morcovul în bucăţi subţiri şi îl consumă crud şi amândurora le place să mănânce ardei gras, roşii, broccoli. Când nu au timp să-şi prepare singuri, le înlocuiesc cu sucuri 100% şi mousse-uri de fructe şi legume care le satisfac pofta şi nevoia de mâncare sănătoasă, întrucât conţin fibre şi nutrienţi esenţiali unei funcţionări corecte a organismului. De aceea, mousse-urile şi sucurile 100% pot înlocui o porţie de fructe şi legume din cele 5 recomandate zilnic.


De ce consideri că este important să consume fructe şi legume?
Sunt în perioada de creştere, învaţă, se joacă mult, fac sport, iar consumul de energie este ridicat. Hrana sănătoasă şi aportul de vitamine sunt esenţiale. Iar fructele, ca şi sucurile 100% sau mousse-urile (pentru că acestea păstrează nutrienţii fructelor şi legumelor din care sunt făcute), îi ţin departe de gustările nesănătoase.

Dă-ne, te rog, 3 motive pentru care consideri că sucurile 100% şi mousse-urile sunt o porţie smart de fructe şi legume.

Sucurile 100% sunt o sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre care conferă energie organismului. Aceste produse nu conţin aditivi artificiali, îndulcitori, aditivi sau alte substanţe care să le îmbunătăţească gustul, culoarea sau textura, întrucât acest lucru este interzis de legea Uniunii Europene. Consumul unui pahar de suc 100% pe zi este o modalitate simplă de a oferi organismului nutrienţi esenţiali: vitamine, minerale, micro şi macro elemente, antioxidanţi şi alte ingrediente activ-biologice. Un pahar de suc poate fi o modalitate smart prin care să consumăm o porţie de fructe şi/ sau legume din cele 5 porţi zilnice recomandate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro