Tot ce trebuie să știi despre Cabernet Sauvignon
Casă şi familie · Acasa / 19.11.2021

Cabernet Sauvignon este considerat unul dintre soiurile de struguri roșii cele mai renumite din lume. Aici răspundem la cele mai frecvente întrebări despre acesta, din caracteristicile sale particulare, aromele sale primare, asocierile sale ideale și cum să bei aceste vinuri.

Cabernet Sauvignon struguri de vin roșu este o încrucișare naturală între Cabernet Franc (roșu) și Sauvignon Blanc (alb) din Bordeaux, Franța, lcru despre care se crede că s-a realizat la 1600. Acest soi este apreciat în special pentru concentrația sa mare de aromă și maturare. Produce vinuri cu un corp plin, cu un nivel mediu-ridicat de taninuri și conținut alcoolic.

De unde provine soiul Cabernet Sauvignon?


Soiul Cabernet Sauvignon provine din departamentul francez Gironde, situat în sud - vestul Franței (regiunea Aquitaine). Este un soi viguros, cu o înmugurire târzie și o maturitate mediu-târzie.


Vinuri Cabernet Sauvignon gasiti pe Emag 

În plus, se adapteaza foarte bine la pietriș și soluri bine drenate, de preferat cu PH acid. Este foarte susceptibil la boli fungice care afectează lemnul, cum ar fi tinderul și eutipioza și, de asemenea, mucegaiul praf. 

De asemenea, poate fi susceptibil la uscarea tulpinii. Ciorchinii și boabele sale sunt mici, cu piele groasă și de culoare albăstruie. Lăstarii de viță de vie sunt tari, ceea ce îl face potrivit pentru cules mecanic și, în același timp, îl protejează de înghețurile de primăvară.

Cabernet Sauvignon este soiul de struguri dominant în cupajele celor mai multe vinuri celebre din regiunile Médoc și Graves din Bordeaux. În secolul al XX-lea, moda pentru cultivarea soiurilor internaționale a explodat și Cabernet Sauvignon a fost soiul vedetă.

Care sunt principalele caracteristici ale soiului Cabernet Sauvignon?


Cabernet Sauvignon este caracterizat printr-un caracter puternic și dominant în vinurile roșii. Datorită fructelor mici și cojii groase, vinurile Cabernet Sauvignon tind să aibă o culoare profundă, bogate în tanin și relativ ridicate în aciditate. 

La rândul lor, vinurile Cabernet Sauvignon tind să fie nobile, iar aromele pot varia de la coacăz negru la cedru; deși afinitatea sa cu stejarul este atât de mare încât în ​​vinurile tinere poate fi dificil să se disocieze fructul de lemn. 

Concentrația mare de taninuri din vinurile Cabernet Sauvignon face ca vinurile să dureze decenii, ocazional secole și, ca și vinurile de Porto, poate avea nevoie de mult timp în sticlă înainte de consum pentru a înmuia taninurile.

Cu excepția cazului în care soiul Cabernet Sauvignon este foarte matur, tinde să producă vinuri cu o structură de lungă durată, dar ceva mai sărac în fructe, motiv pentru care a fost în mod tradițional amestecat cu Merlot pentru a oferi vinului un caracter fructat și suav. 

Cel mai remarcabil lucru la Cabernet Sauvignon este identitatea sa în orice vin la care participă, chiar dacă contribuția este minimă, totuși produce vinuri grozave doar în câteva regiuni. 

Cum trebuie consumate vinurile Cabernet Sauvignon?


Ideal este să servești vinurile Cabernet Sauvignon la aproximativ 15-20° C. Totodată, se recomanda folosirea unei cupe cu deschidere amplă. Dacă se folosește un decantor, cel mai bun lucru ar fi să lași vinul să se odihnească timp de o oră. Cât despre timpul pe care îl poate petrece în pivniță, putem începe să numărăm de la vârsta de zece ani încolo. 

Cu ce ​​alimente ar trebui să îl asociezi?


Savoarea sa bogată, intensă și deosebită, cu un conținut ridicat de tanin, fac din aceste vin combinația perfectă pentru fripturi, sosuri picante și, în general, mâncăruri foarte gustoase și puternice. 

Care sunt regiunile în care se produc cele mai bune exemplare de Cabernet Sauvignon?


În regiunile în care se produc cele mai bune exemple de Cabernet Sauvignon sunt: Médoc, Pessac-Léognan, Penedés, Napa Valley, Bolgheri, Sonoma, Santa Cruz, unele părți ale statului Washington, Chile, Coonawarra și Margaret River în Australia.

În România, Cabernet Sauvignon se cultivă, îndeosebi, în podgoriile Dealu Mare, Odobești, Miniș-Măderat, Murfatlar, iar în Republica Moldova la Purcari.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro