7
Tendinte in decorarea unei sali de baie
Casă şi familie · Acasa / 09.07.2009

Baia a depasit demult ideea de simpla functionalitate si se inscrie, cu succes, pe portativul decorativ al intregii case. Este un loc unde imaginatia designerului este fara limite, in mare parte si datorita materialelor disponibile...

Baia a depasit demult ideea de simpla functionalitate si se inscrie, cu succes, pe portativul decorativ al intregii case. Este un loc unde imaginatia designerului este fara limite, in mare parte si datorita materialelor disponibile, acum cu mult mai bogate si mai variate, ce permit combinatii infinite.

Se poate amenaja in orice stil, in armonie cu restul casei, putand fi chiar un centru de interes, in special baia, care este folosita si de musafiri. Impreuna cu zona de primire, living si dining, baia reprezinta un punct forte al designului, deci nu trebuie neglijata.



Placile ceramice variaza foarte mult ca si textura, culoarea si dimensiunea. Ele raspund oricarui stil, dar cheia consta in combinatii, pentru ca modul de dispunere si alaturare dau farmecul intregii bai. Placile decorative sunt de obicei incarcate, gen "tapet", cu motive florale, geometrice, in relief, cu foita de aur, incizate sau cu insertii de cristale.

Cu ajutorul acestora putem crea diferite zone de interes in baie, zone ce vor sublinia obiectele sanitare, in special lavoarul. Oglinda, lavoarul, blatul (daca este cazul) creeaza un ansamblu ce se observa prima data intr-o baie, fiind si partea cea mai des folosita.


Daca nu dispunem de prea multi bani pentru a cumpara decoruri inedite, putem apela la alte trucuri, cum ar fi taierea oglinzii la laser, in forme decorative, sau un joc de alternanta intre placile de faianta si de oglinda de aceleasi dimensiuni.

Astfel se formeaza suprafete vibrate si estetice care sunt de ajuns sa puna in valoare baia. Nu trebuie sa te feresti de oglinzi! Ele maresc spatiul si suprafata lucioasa reflecta lumina, creand jocuri de lumini.

O alta idee inedita pentru baie este pictura murala
. Daca faianta e simpla si spatiul iti permite, un perete poate fi acoperit doar cu lavabil peste care se aplica o pictura cu acrilic. Culorile sunt speciale pentru a rezista la aburi, iar pentru siguranta se poate acoperi cu un strat de lac mat. Motive mari florale sau chiar un intreg copac isi poate gasi locul in baia ta. Sigur iti va uimi musafirii...

Un element pretios si foarte utilizat este mozaicul. Din piatra, ceramica sau sticla, el aduce un farmec aparte baii, folosit ca si decor sau acoperind total peretii.


Structura sa marunta creeaza suprafete foarte vibrate, iar faptul ca "placile" sunt atasate pe o plasa, da posibilitatea sa le tai, sa le compui in diferite moduri si stiluri, chiar si pe suprafete curbe. Culorile sunt in numar foarte mare, iar foita de aur si cea de argint au intrat "in forta'" pe piata "poleind" peretii baii, si nu numai, cu sclipiri halucinante.

Ca si stiluri, acel clasic reinventat cu influente baroce pare sa se mentina in top, transformand baia intr-un adevarat spectacol de epoca.

Dar, in paralel cu acesta, iti recomand un alt stil, unul fresh, in culori tari si luminoase, ce vor aduce veselie in fiecare dimineata petrecuta in baie. Rosuri, orange-uri, galbenuri solare sau turcoaz si albastru de mare, verde lime ori violet lavanda, toate vor incanta retina si vor alunga conceptul de interior prafuit in culori neutre.

Se pot crea diferite combinatii jucause cu buline, dungulite sau flori mari, stilizate, in set de patru placi. In aceste game vii foarte important este albul, care va apare ca un fond , un "camp de joaca" al culorilor. Obiectele sanitare vor fi in acest caz cu linii moi, rotunjite, mai putin "serioase", amintind de curburi naturale, fara colturi evidente.

Din punct de vedere tehnic, placile ceramice arata foarte bine pe dimensiuni mari, 50 - 100 cm, rectificate, iar daca trebuie montate cu rost, iti recomand sa nu fie mai mare de 2 - 3 mm. La colturi e bine sa nu se foloseasca acele coltare ajutatoare, care nu intotdeauna se potrivesc la culoare cu faianta si nici nu sunt foarte estetice, ci sa se taie faianta la unghi.

In general, baia, pe langa partea estetica, trebuie sa indeplineasca si functii practice, de aceea recomand sa se pastreze o buna luminozitate, naturala sau artificiala, precum si aerisire. De asemenea, un dulapior oricat de mic nu trebuie sa lipseasca, pentru ca astfel vei putea ascunde diferite obiecte ce nu e necesar sa apara aliniate pe etajera.

Eleganta si frumusetea sta in realizarea unui echilibru intre estetic si functional, cu un strop de accent inedit ce il vei putea admira in timpul unei bai inspumate...

 

Credit foto: MM Design Studio

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro