Plante cățărătoare care cresc repede. 5 idei
Casă şi familie · Acasa / De Georgiana Dorobanţu, 25.07.2018

Grădina ta nu este completă dacă îți lipsesc plantele cățărătoare. Acestea te pot ajuta să creezi zone de o frumusețe deosebită. Descoperă cinci plante cățărătoare care cresc repede.

De ce ar trebui să ai plante cățărătoare în grădină

Unul dintre cele mai mari avantaje oferite de plante cățărătoare este acela că te ajută acoperi anumite zone pe care vrei să le ascunzi. O plantă agățătoare cu creștere rapidă este ideală pentru a transforma un gard urât sau un zid nu tocmai plăcut la vedere în punctul de atracție al curții tale. Camuflează perfect anumite locuri din curte pe care nu le vrei la vedere. 

Dar aceste plante nu sunt utile pentru a ascunde unele zone. Le poți folosi și pentru a realiza adevărate "sculpturi" naturale în curtea ta. De exemplu, o arcadă îmbrăcată cu trandafiri cățărători poate fi elementul central al grădinii tale, iar o pergolă acoperită cu glicină îți va oferi un spectacol de culoare și frumusețe în fiecare primăvară.

Plantele cățărătoare au și o latură practică. Sunt alegerea perfectă dacă vrei să faci umbră într-o zonă de relaxare. Iedera este varianta ideală pentru a îmbrăca un foișor, care va deveni astfel oaza ta de umbră și răcoare în zilele fierbinți de vară.

Ce dezavantaje au plantele cățărătoare


Deși îți oferă atât de multe avantaje, trebuie să știi că plantele urcătoare vin "la pachet" și cu unele dezavantaje. În primul rând, atrag numeroase insecte, care se adăpostesc printre ramurile și frunzele lor. Vei fi nevoit să folosești frecvent insecticide pentru a le ține la distanță. Viespile, albinele sau țânțarii vor vizita des zonele din curtea ta cu plante agățătoare. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu ar trebui să plantezi o astfel de plantă lângă casă sau să o lași să urce pe zidurile casei. Insectele vor pătrunde mult mai ușor în locuința ta, dar creezi și scara perfectă pentru alte dăunătoare precum șoarecii.

De asemenea, unele plante agățătoare formează în timp liane puternice care pot deforma sau deteriora suprafețele pe care se urcă. Un alt motiv pentru care nu ar trebui să ai astfel de plante pe casa ta. Iedera sau glicina sunt două astfel de specii care pot deforma în timp gardurile din plasă sau lemn și afectează fațada zidurilor.

Plante cățărătoare care cresc repede:


Zorele

Zorelele sunt plante anuale cățărătoare cu o creștere rapidă. Le poți planta primăvara, din semințe, direct în locul în care vrei să crească, iar la începutul verii vei avea deja o plantă foarte bine dezvoltată, care îmbracă pergole, arcade sau garduri. Face flori foarte frumoase, sub formă de pâlnie, în culori care variază de la bleu deschis, albastru, mov sau roz. 

Iederă

Deși nu este o plantă cu flori, iedera este decorativă prin frunzele sale de un verde intens sau în varianții de vrde deschis în degrade. Toamna frunzele se colorează în roșu intens sau galben, oferind un spectacol de culoare. Iedera are o creștere rapidă și se dezvoltă bine chiar și în zonele cu umbră. Este o plantă perenă care poate rezista zeci de ani, dezvoltându-se constant. Trebuie să știi că unele specii de iederă sunt otrăvitoare, de aceea este indicată să o tratezi cu atenție.

Wisteria sau Glicina

Această plantă cățărătoare te bucură în fiecare primăvară cu florile sale deosebite, mari, sub formă de ciorchine. Există în variante de culoare precum alb, roz sau mov. Este o plantă perenă care formează de-a lungul anilor liane foarte puternice, de aceea nu este recomandat să o lași să urce pe casă sau garduri din plasă. Pergolele din lemn gros sunt perfecte pentru aceste plante cu flori deosebite.

Trandafirii cățărători

Frumusețea lor este incontestabilă. Trandafirii cățărători acoperă rapid arcade, pergole sau garduri și te bucură de la începutul primăverii și până toamna târziu cu o mulțime de flori. Sunt ușor de îngrijit și îi găsești într-o varietate impresionantă de culori, de la alb, roșu, roz, galben, portocaliu și diverse combinații ale acestor culori. Pentru o înflorire abundentă, rupe florile ofilite și tunde în fiecare toamnă lăstarii în plus.

Caprifoi

Cunoscută popular ca Mâna Maicii Domnului, caprifoiul sau lonicera este o plantăagățătoare originară din China și Japonia. Face flori de mici dimensiuni, albe, galbene sau roz, care emană un parfum dulce, îmbietor. Această plantă este un adevărat odorizant natural pentru curtea ta. Parfumul se simte și mai intens noaptea, ceea ce în mod sigur îți va face serile de vară petrecute în aer liber și mai frumoase. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro