4. File peşte la cuptor cu legume la grătar şi sos de capere (reţetă recomandată Chef Robert Voicu de la Unilever Food Solutions)
Ingrediente pentru 10 porţii:File de peşte (şalau /cod) - 1,750 kgUlei de măsline - 60-80 mlrozmarin, frunze de ţelină, salvie uscateLamâi - 150 gArdei iute roşu - 50 gArdei gras (roşu, galben) - 250 gZucchini - 250 gMorcovi tineri - 250 gŢelina apio - 250 gOţet balsamic - 10 mlSare - 10 gPiper negru, proaspăt măcinat - 2 gunt şi făină în cantităţi egaleCapere - 60 g
Încalziţi cuptorul la 200C. Încingeţi gratărul şi ungeţi cu ulei. Amestecaţi 60 mililitri ulei de măsline, zeama de la o lămâie şi condimentele dorite, aşezaţi fileurile de peşte într-o tavă unsă cu ulei, ungeţi fileurile cu marinata pregătită. Introduceţi tava acoperită la frigider pentru minim 30 de minute. Curăţaţi şi spălaţi legumele, tăiaţi ardeii şi zucchini felii, morcovii pe jumătate, ţelina apio în felii de 7-8 cm, ardeiul iute curăţat de seminţe şi tăiat pe jumatate.
Se introduce tava cu peşte la cuptor pentru 20-25 de minute, la o temperatura de 170C. Legumele se frig pe grătar pe ambele parţi, se scot într-o tavă şi se stropesc cu oţet balsamic, se asezonează cu sare şi piper. Pentru sos se topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată, se îngroaşă cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie. Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la jumătate, după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.
Fileul de peşte se serveşte la farfurie cu legume la grătar şi sos de capere.