Pască tradițională cu multă brânză și stafide
Pe lângă multe alte preparate tradiționale, pasca cu multă brânză și stafide este nelipsită de pe masa de Paște.
Nu e nici ușor, dar nici greu de preparat, așa că alocă-ți aproximativ o oră jumătate pentru a te ocupa de ea.De ce ai nevoie?
Pentru aluat:
- 400 g făină
- 100 g zahăr
- 200 ml lapte călduț
- 100 g unt topit
- 3 gălbenușuri medii
- un praf de sare
- 1 pliculeț drojdie uscată (10g)
- coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
- 500 g brânză proaspătă
- 50 g stafide
- 5 lingurițe zahăr
- 5 lingurițe griș
- 3 ouă
- esență de vanilie
- zahăr vanilinat (1-2 plicuri)
Cum se prepară?
Se începe cu maiaua: se pune drojdia într-un castronel, se adaugă puțină făină și puțin zahăr și două linguri de lapte și se amestecă bine. Se lasă la crescut aproximativ 15 minute.
În timp ce maiaua este la crescut, cernem făina de 2 ori, iar separat adăugăm zahărul în laptele călduț și amestecăm până se omogenizează.
Maiaua se adaugă peste făina cernută, urmată de gălbenușuri și coaja rasă de lămâie. Laptele se adaugă treptat și se amestecă bine, fie cu mână, fie la robot. Adăugăm praful de sare și untul topit puțin câte puțin, până se încorporează perfect. Se lasă la crescut aproximativ 45 de minute.
În timp ce aluatul este la crescut, ne putem ocupa de umplutură.
Amestecăm brânza proaspătă de vaci, ouăle, grișul, stafidele și zahărul, zahărul vanilinat și esența de vanilie. Se amestecă bine.
Aluatul crescut se împarte în două. Una dintre cele două părți și se împarte la rândul ei în 3, făcând câte un șnur din fiecare, din care vom face ulterior o împletitură în 3.
Într-o tavă rotundă de tort acoperită cu hârtie de copt se adaugă cealaltă jumătate de aluat și se întinde bine cu palma și pumnul pe întregul fund al tăvii. Apoi, se pune împletitura pe marginea tăvii, lăsând loc în mijloc pentru a adăuga umplutură.
Aluatul se unge cu puțin lapte amestecat cu ou pentru a prinde culoare.
Se lasă la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute la 170 de grade.
Poftă bună!