Nu-ți arată numai ce-ți rezervă viitorul: 9 utilizări practice ale zațului de cafea
De fiecare dată când prepari o ceașcă aromată de cafea ignori zațul și îl arunci? Dincolo de obiceiul de a prezice viitorul privindu-l există numeroase utilizări ale zațului de cafea care te vor ajuta să câștigi timp și să faci economii importante.
Îți place să bei cafea și cunoști deja multe variante de preparare care accentuează aroma plăcută în timp ce o savurezi? Și zațul poate fi la fel de util ca și băutura ta preferată, chiar dacă nu-l poți consuma direct. Nu-l mai arunca, ci aplică sfaturile specialiștilor care îți descriu utilizări practice ale zațului de cafea. Acest ingredient simplu te poate ajuta să ai o piele netedă și strălucitoare, să elimini mirosurile care te deranjează, să ai grijă de plante și să faci curățenie mult mai repede.
Iată care sunt principalele utilizări ale zațului de cafea:
1. În loc de exfoliant
Textura specifică a zațului de cafea este ideală pentru a crea un scrub eficient pentru piele. Nu trebuie decât să amesteci o jumătate de ceașcă de zaț de cafea cu o jumătate de ceașcă de zahăr și un sfert de ceașcă de ulei de cocos. Pune ingredientele într-un borcan de sticlă, amestecă bine și pune capacul. După 30 de minute poți folosi noua variantă naturală de scrub. Aplică amestecul pe pielea umedă, masează delicat, apoi clătește cu apă călduță. Vei avea o piele fină și catifelată. În plus, vei preveni creșterea firelor de păr sub piele după epilat sau ras.
2. Reglarea pH-ului din sol și aerarea lui
Este recomandat să adaugi zaț de cafea la pământul din ghivece pentru a echilibra pH-ul, a crește conținutul de nitrogen și a crea un efect de aerare. Este un truc foarte util pentru a crește aciditatea solului, ideal pentru roșiile cherry care pot fi cultivate la ghiveci.
3. Neutralizarea mirosurilor neplăcute din frigider
Pune zațul de cafea într-un săculeț de pânză subțire și va acționa rapid pentru a combate mirosurile neplăcute. Dezodorizează întreg frigiderul și absoarbe rapid mirosurile care te deranjează când îl deschizi fără a le acoperi cu o altă aromă artificială. Totuși, trebuie să verifici la 2-3 zile săculețul pentru a evita mucegăirea zațului. În cazul în care observi semne de mucegai înlocuiește săculețul.
4. Dezghețarea aleilor și prevenirea alunecării
În sezonul rece zațul de cafea este foarte util pentru a preveni alunecarea pe gheață. Dacă aleea ta este plină de zone înghețate care lucesc pune zaț de cafea pentru a topi gheața. Este o soluție naturală, care nu dăunează mediului înconjurător. Vei fi protejat și de căzături pentru că granulele din zaț vor ameliora tracțiunea tălpilor.
5. Vopsirea ouălor de Paște sau a hârtiei pentru diferite proiecte
Poți prepara o soluție cu apă și zaț de cafea pe care o vei folosi pentru a colora ouăle de Paște ori pentru a obține hârtie colorată într-o nuanță tip sepia pentru diferitele proiecte personale ori ale copiilor tăi.
6. Curățarea oalelor și a tigăilor
Zațul de cafea are o acțiune abrazivă, dar blândă, care asigură eliminarea tuturor resturilor de mâncare de pe suprafața oalelor sau a tigăilor pe care le folosești.
7. Protejarea grădinii de melci și pisici
Creează o barieră protectoare în jurul florilor sau legumelor cu zaț de cafea, iar melcii și pisicile își vor pierde complet interesul pentru aceste zone.
8. Dezodorizarea coșului de gunoi
Pune pe fundul coșului de gunoi zaț de cafea pentru a preveni apariția mirosurilor deranjante și acumularea bacteriilor.
9. Morcovi mai mari și mai dulci
Dacă îți place să cultivi morcovi chiar la tine în grădină este cazul să folosești și zaț de cafea. Presară-l în jurul morcovilor mici și vor crește mult mai mari și mai dulci. În plus, vei obține mai multe bucăți decât de obicei.