Mâncăruri tradiționale din Franța
Casă şi familie · Acasa / 03.03.2025

Vă propunem o incursiune în lumea fascinantă a mâncărurilor tradiționale franceze.

Pentru început, ne vom opri în regiunea Toulouse. Aici vom descoperi cassoulet-ul toulousain – savuroasa mâncare cu cârnați de Toulouse și boabe de fasole, confit-ul de gâscă sau delicioasele pipote de pasăre, însoțite de vinurile alese din podgoriile regiunii.

Cassoulet toulousain este o mâncare tradițională franțuzească pe bază de fasole, cârnați de Toulouse, carne de rață sau gâscă, carne de porc. Denumirea provine de la „cassole”, vasul de ceramică folosit la prepararea mâncării.


Confit de canard
este un preparat ce constă în pulpă de rață, conservată în propria grăsime rezultată din prăjirea acesteia. Este o metodă folosită de secole pentru păstrarea îndelungată a bucăților de carne de rață, gâscă sau chiar porc.

Couscous-ul
este asemănător cu orezul și conține granule din făină de grâu. Se servește ca bază pentru carne sau împreună cu legume și sos, având un aspect pufos și ușor.

Foie gras este obținut din ficat de rață sau gâscă îngrășată forțat.
Foie gras, sau ficat gras, reprezintă una din cele mai cunoscute delicatese ale bucătăriei franțuzești și poate fi consumat ca atare sau preparat sub formă de parfait sau pate. De obicei însoțește alte feluri de mâncare.

Geziers sunt pipote de pasăre, curcan sau rață. Acestea se pot servi alături de alte mâncăruri și salate.

Magret de canard este un preparat bine cunoscut și foarte apreciat de către gurmanzi. Este alcătuit dintr-un file de piept de rață, împănat cu grăsime. Se servește prăjit, alături de o mare varietate de sosuri.


Raclette este un tip de brânză de vacă sărată și, în același timp, un fel de mâncare întâlnit în multe regiuni din Franța. Brânza Raclette se încălzește pe foc sau cu ajutorul unei mașini speciale până se topește. După topire, se toarnă în farfurie. „Raclette” provine de la verbul franțuzesc „racler”, care înseamnă a râcâi. Pentru o servire mai ușoară și relaxantă, se folosește un aparat special pentru Raclette, prevăzut cu palete individuale pentru încălzirea brânzei, care are deasupra un grătar folosit pentru legume și carne sau pește. Brânza topită se toarnă peste cartofi și se servește alături de friptură și o garnitură variată de legume sau murături.


Quiche-ul este o tartă sărată, umplută cu carne tocată, brânză sau legume, cu sos pregătit din lapte, ouă, smântână și mirodenii. Se servește rece. Cea mai cunoscută variantă este Quiche Lorraine (regiune din nord-estul Franței), care, pe lângă bine-cunoscutul amestec de lapte, ouă și smântână, conține șuncă sau costiță afumată de porc.



Articol susținut de Rfi.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro