20
Diabet: 10 idei de meniuri pentru micul dejun. Recomandările unui expert
Alimentaţia sănătoasă joacă un rol esenţial în controlarea acestei boli, iar planificarea meselor nu trebuie să fie ceva complicat.
La fiecare şase secunde, în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation). Numai în 2013, afecţiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, susţin experţii IDF în cea de-a VI-a ediţie a Atlasului de Diabet.În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul celor cu prediabet depăşeşte cifra de trei milioane.
Practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mişcare moderată, precum şi atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase sunt câteva dintre sfaturile care sunt de bază pentru persoanele care suferă de diabet şi nu numai. Aceste două reguli esenţiale stau la baza unei vieţi echilibrate care te apără de boli.
Pe lângă acestea vin sfaturile propuse de doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice:
1.Micul dejun trebuie să existe. Doar o cafea nu îți poate asigura necesarul de energie pentru întreaga zi.
2. Un mic dejun sănătos trebuie să conțină deopotrivă carbohidrați (cereale integrale, pâine, fructe), proteine (ouă, lactate degresate) și lipide sănătoase (caju/nuci/migdale, ulei de măsline).
3. Legumele, fructele și cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fibre; acestea reglează tranzitul intestinal și ne asigură o senzație de sațietate îndelungată.
4. Încearcă să eviți consumul de dulciuri (glucide rafinate), băuturi cu zahăr, iaurturi (îndulcite) cu fructe, cerealele cu adaos de zahăr.
5. Nu face din alimentele prăjite un obicei – dacă astăzi ai mâncat o omletă cu legume, mâine optează pentru un bol de cereale integrale, lapte și fructe sau pentru bruschete integrale cu roșii și oregano.