Supa crema de ceapa cu nucsoara, creveti cu sos de chilli, gulas cu aroma fina de chimen…simtiti aromele in aer? Referiri despre mirodenii s-au facut inca din cele mai vechi timpuri, pana si in Biblie, insa gratie insemnarilor vechilor asirieni, astazi ne putem bucura de aromele mirodeniilor.
Egiptenii foloseau anasonul, mustarul, susanul si sofranul. Greci isi onorau campionii la olimpiade prin bai cu plante. Arabii pastrau secretul asupra surselor de obtinere a mirodeniilor, inventand povesti despre tinuturi salbatice, greu de atins, indepartand astfel cautatorii de mirodenii de adevaratele zone unde se gaseau acestea.
Printre condimentele cu efect benefic asupra organismului se numara anasonul, scortisoara, chimenul, cimbrul sau ghimbirul.
Anasonul are o aroma foarte puternica si nu este usor de suportat pentru unele persoane, insa acest condiment are efect calmant asupra stomacului si trateaza tusea si nasul infundat. De asemenea, anasonul are si un usor efect afrodisiac.
Scortisoara regleaza nivelul zaharului in sange la persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. De asemenea, reduce colesterolul si te ajuta sa rezisti mai usor in fata tentatiilor dulci, atenuand poftele culinare.
Chimenul este de folos persoanelor diabetice deoarece mentine un nivel normal al zaharului in sange. De asemenea, acesta previne ulcerul si este o buna sursa de calciu, fier si magneziu.
Cimbrul are un continut ridicat de antioxidanti care previn distrugerea celulelor, previn cancerul, inflamatiile si incetinesc procesul de imbatranire.
Ghimbirul a inceput sa fie un condiment foarte folosit si la noi. Acesta ajuta la digestie si are un efect calmant in cazurile de artrita. De asemenea, ghimbirul da roade si cazul starilor de rau generate de chimioterapie.
Sofranul poate sa fie de ajutor atunci cand treci prin perioade mai proaste si te confrunti cu stari usoare de depresie. De asemenea, acesta ajuta persoanele care sufera de astm, trateaza tusea si are un efect afrodisiac.