De ce nu ar trebui să intri niciodată încălțat în casă
Ai uitat cheile și te întorci să le iei din casă, fără să te mai descalți. Dar nu le găsești și începi să cutreieri toată casă încălțată, în căutarea lor. Este un scenariu cu care oricine se poate confrunta, dar și o greșeală majoră.
Se pare că pantofii nu lasă doar urme de praf pe podea, ci și un număr impresionant de bacterii, microbi și substanțe toxice. Nu degeaba părinții ne spuneau să ne descălțăm de fiecare dată când intrăm în casă. Este o regulă pe care trebuie să o respectăm și ca adulți și să o impunem oricui ne pășește pragul.
De ce este obligatoriu să te descalți atunci când intri în casă?
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Arizona, pe pantofi pot fi găsite, în medie, 421.000 de bacterii și nouă tipuri de pete.
Iar printre microorganismele periculoase se numără E. coli, care provoacă afecțiuni intestinale sau infecții urinare, Serratia ficaria, responsabilă de infecții pulmonare sau Klebsiella pneumoniae care provoacă pneumonie.
"Călcăm pe excremente de păsări, de câine sau luăm pe tălpi germeni de pe podelele toaletelor publice, iar toate acestea sunt surse de E. coli", a declarat pentru metro.co.uk medicul Kelly Reynolds.
Iar ceea ce este mai periculos în cazul pantofilor este faptul că restul lucrurilor pe care calci, așa cum ar fi frunzele și alte reziduri, se transformă în sursă de hrană pentru bacteriile deja existente pe pantofi.
Dar nu numai bacteriile sunt periculoase. În cadrul unui alt studiu efectuat la Universitatea Baylor s-a descoperit că toxinele de pe drumurile de asfalt sigilate cu smoală cresc riscul apariției cancerului. Toxinele eliberate sub forma praticulelor de praf se lipesc de pantofi și sunt apoi transportate în casă.
Prin urmare, papucii de casă sunt o investiție excelentă, iar regula de a nu intra încălțat în casă ar trebui să se aplice tuturor membrilor familiei.