De ce dormim mai bine în camerele de hotel
Fiecare dintre noi a fost măcar de câteva ori într-o vacanță în care somnul a fost minunat. Punem relaxarea și somnul de calitate pe seama experienței de excursie, dar se pare că există un motiv mai serios de atât pentru care dormim atât de bine.
În afară de faptul că poate fi benefică o schimbare de scenariu în rutina zilnică, precum și o pauză de la ritmul zilnic, există ceva mai special de atât care influențează experiența noastră într-o cameră de hotel. De la felul în care este luminată camera, la cum sunt dispuse obiectele de mobilier și amplasat patul, fiecare aspect are o logică și un efect.
Când ne trezim din somn la hotel, ne încălțăm cu papuceii pufoși, plasați convenabil la marginea patului, ne tragem halatul - și el pufos - pe noi și pășim pe un covor confortabil, întrebându-ne de ce ne simțim atât de bine și ce ne crește confortul simțitor.
Toate camerele de hotel sunt special gândite pentru o experiență cât mai plăcută. Ele sunt antifonate grație materialelor folosite în dotarea camerei, saltele de pat sunt alese pentru a crea cât mai mult confort și cearșafurile sunt tratate în așa mod încât să ofere o experiență cât mai plăcută la atingere.
De ce dormim atât de bine într-o cameră de hotel?
Însă, un factor pe care toate camerele de hotel îl au în comun este că existența așternuturilor albe. Nu am petrecut prea mult timp gândindu-ne la asta, dar cum se explică oare că acasă ne agităm dormitorul cu tot felul de culori și texturi, iar camera de hotel ideală pe care ne-o imaginăm este imaculată. Culoarea albă, în schimb, este asociată cu noțiunea de lux. Dormind în așternuturi albe, ni se creează impresia luxuriantă pornind de la nivel vizual.
În trecut, hotelurile foloseau așternuturi de diverse culori, pentru a fi mai ușor de întreținut și de spălat. Inițial, ideea de pat imaculat nu era atât de atractivă pentru administratorii de hoteluri. Dar apariția acestei idei a condus la o experiență mult mai bună pentru oaspeți: patul alb crea impresia de prospețime și curățenie, un efect de halou.
Simplificarea decorului în camerele de hoteluri se pare că a avut un impact real, mai ales în sectorul de lux.
Deși nu există niciun studiu (încă) să demonstreze că se doarme mai bine într-o cameră de hotel, este o certitudine a tututor celor care s-au cazat că s-au odihnit minunat în patul imaculat.