Cum sa-ti confectionezi singura lumanari
Daca vrei sa sa creezi o atmosfera romantica din cand in cand la tine in casa, sau daca iti place mirosul parfumat al unor lumari si nu iti permiti sa le cumperi, noi iti propunem sa iti confectionezi...
Daca vrei sa sa creezi o atmosfera romantica din cand in cand la tinein casa, sau daca iti place mirosul parfumat al unor lumari si nu itipermiti sa le cumperi, noi iti propunem sa iti confectionezi singura,cu ajutorul sfaturilor artistului plastic Irina Botea.Materia prima pentru lumanari: lumanari vechi sau pachete de lumanarila kilogram (din parafina alba de preferat). Ceara e scumpa sirestrictioneaza culoarea lumanarilor (vor avea o dominanta calda galbeninchis). Arde insa mai bine fara fum.
Se topesc lumanarile intr-un vas pus in alt vas cu apa. Niciodata nu sepun direct pe foc, intrucat e periculos.
In paralel se pregatesc formele, din hartie. Le putem confectiona noi(piramide, conuri, cuburi) sau putem folosi cutii sau pahare de hartie(exemplu: cele oferite in fast-food-uri, pentru bauturi racoritoare,sunt perfecte). Intoarcem forma cu fundul in sus. Ii dam o gaura, princare trecem fitilul lumanarii, pe care il lipim cu scotch, astfel incatsa acoperim si gaura, pentru ca mai apoi sa nu curga ceara.
Fitilul poate fi de la o lumanare mai veche sau sfoara alba debumbac. Intoarcem forma invers si fixam cu ajutorul unui bat, creionsau pix fitilul, astfel incat acesta sa stea centrat. Mai precis, seinfasoara fitilul pe un bat care apoi se sprijina de marginile formei.
Pentru a colora ceara, se folosesc culori de ulei sau pigmenti (praf)care se amesteca cand ceara e topita.
Daca vrem o lumanare in dungi orizontale colorate, se toarna pe rand(asteptand sa se raceasca pentru a nu se amesteca culorile), mai multestraturi de culori diferite.
Dupa ce s-au racit de tot le putem scoate din forme. Daca nu reusim,le putem pune pentru cateva minute in congelator.