Spre deosebire de albine, care își hrănesc larvele cu miere și polen, viespile le hrănesc cu insecte, ceea ce înseamnă că sunt utile pentru a-ți proteja grădina de insecte dăunătoare.
Dar pentru că își apără cu agresivitate teritoriul, viespile pot înțepa oamenii și animalele de companie fără să fie provocate în vreun fel, devenind astfel periculoase. Mai mult decât atât, înțepăturile de viespe pot declanșa reacții alergice puternice și chiar șoc anafilactic în cazul unor persoane.
Iată cum să scapi de viespi:
Amestec de uleiuri esențiale
Un amestec de uleiuri esențiale de cuișoare, mușcată și lemongras este un repelent natural eficient împotriva viespilor. Amestecă zece picături din fiecare tip de ulei cu puțină apă și detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează în zonele în care viespile își fac de obicei cuiburi, precum tavanul terasei, lângă burlane, lângă tocurile ferestrelor.
Pentru că este dificil să acoperi toate aceste zone, țintește locurile în care viespile și-au făcut cuiburi în anii trecuți, pentru că viespile își fac de obicei cuiburi în aceleași locuri.
Săpun lichid și apă
O altă modalitate de a scăpa de viespi fără a folosi insecticide este cu ajutorul săpunului. Pune două linguri cu săpun lichid sau detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator plină cu apă și pulverizează amestecul pe cuiburile de viespi. Săpunul le blochează căile respiratorii și insectele mor instant, potrivit specialiștilor citați de goodhousekeeping.com. Este de preferat să pulverizezi seara, când insectele sunt inactive.
Ulei esențial de mentă
Și uleiul esențial are un efect repelent împotriva viespilor, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite. Pune câteva picături de ulei esențial de mentă într-o sticlă cu pulverizator în care ai pus apă și puțin detergent de vase sau săpun lichid. Pulverizează în zonele în care viespile își fac de obicei cuiburi pe lângă casa ta.
Folosește capcane pentru viespi
Aceste capcane sunt special concepute pentru a atrage și a bloca în interior viespile. În interior se pune un amestec de apă și zahăr care atrage insectele. Poți face singur o astfel de capcană, cu ajutorul unor sticle din plastic transparente, în care să decupezi câte o gaură mică în partea de sus. Dacă ți se pare inestetice, atunci poți cumpăra capcane pentru viespi realizate din sticlă colorată, care au și un rol decorativ. Așază capcanele în apropierea cuiburilor pe care le-ai observat pentru a prinde viespile din curte.
Repară crăpăturile și fisurile
Este important să repari crăpăturile din ziduri, să sigilezi cu silicon sau alte materiale speciale găurile pe unde intră cablurile sau țevile în interiorul casei. De asemenea, vopsește gardurile și îndepărtează lemnul putrezit din curte. Toamna, desprinde cuiburile de viespi pe care le observi pe lângă casă.
Închide ermetic tomberoanele și coșurile de gunoi
În curțile în care sunt deșeuri și resturi menajere în recipiente neacoperite apar de obicei mai multe viespi, spun specialiștii. Acestea sunt surse de hrănă pentru viespi și le atrag ca un magnet. Folosețte numai tomberoane și coșuri de gunoi cu capace care se închid ermetic.