Cum să faci prosoapele de bucătărie la fel de utile ca și blenderul?
Casă şi familie · Acasa / 26.10.2018

Poate ți se pare că nu au decât un rol minor în bucătărie, dar poți transforma rapid modul în care utilizezi prosoapele de bucătărie pentru a le evidenția întrebuințările multiple.

Majoritatea bucătarilor care petrec ore în șir realizând rețete complexe în fiecare zi consideră că instrumentul de care au nevoie tot timpul în imediata apropiere nu este cuțitul, lingura sau vreun aparat de gătit, ci tocmai prosoapele de bucătărie. Acestea pot deveni mai importante decât celelalte lucruri care se află în bucătărie pentru că ele completează toate celelalte obiecte care pot fi utlilizate în timpul preparării diferitelor rețete.
Prosoapele de bucătărie trebuie considerate o parte esențială din procesul de gătit alături de cuțite, fundul de lemn sau de plastic, linguri și tigăi. Odată ce ai la îndemână prosoapele adecvate poți începe să gătești fără griji. Contează foarte mult să știi cum să folosești corect un prosop de bucătărie. Majoritatea persoanelor nu se gândesc de două ori când văd un prosop de bucătărie și la prima vedere pare evident ce poți face cu el. Cu toții știm aproximativ cum să îl folosim dar oare cunoști toate posibilitățile pe care le ai la dispoziție? Există o tehnică inclusiv în acest caz.

 
Ce este un prosop de bucătărie?

Trebuie să începem prin a evidenția ce nu este un prosop de bucătărie. În niciun caz nu este un obiect decorativ, brodat cu flori, pene sau păsări. Acelea sunt prosoape pe care le poți folosi pentru a șterge vasele după ce le-ai spălat.
Un prosop de bucătărie este de obicei alb și are una sau mai multe dungi, având în primul rând un aspect util și mai puțin artistic. Are o putere mare de absobție și poate fi cumpărat la set pentru că vei avea nevoie de un prosop curat de fiecare dată când începi să gătești. 

 
De câte prosoape de bucătărie ai nevoie?

Potrivit experților trebuie să începi de fiecare dată cu două prosoape, unul uscat, iar celălalt puțin umed pentru a-l utiliza în cazul particulelor de mâncare mai dure sau lipicioase. Unii bucătari preferă să întindă un prosop umed sub fundul de lemn pentru a preveni alunecarea, fiind astfel necesare 3 prosoape. Dacă nu vrei să ai atât de multe poți începe și doar cu un singur prosop uscat.

 
Ce poți face cu un prosop de bucătărie?

Clasicul prosop are utilizări multiple, în funcție de tipul de mișcări folosite. Cu ajutorul lui poți găti curat și rapid, în deplină siguranță și cu un risc mai redus de accidente în bucătărie. Secretul unui prosop se află în mișcările necesare pentru a-l folosi. Te poate ajuta să economisești mult timp și efort.

 
Iată ce acțiuni poți realiza cu un prosop de bucătărie:

 
1. Curățarea suprafețelor

Este destul de simplu. De fiecare dată când termini o operațiune din cadrul rețetei poți lua prosopul uscat și vei elimina rapid resturile sau cojile. Procedează în acest fel după ce ai terminat de tăiat ceapa sau de frământat aluatul. Vei obține suprafețe libere și curate și vei fi gata de noua etapă din cadrul rețetei. Dacă ai probleme cu usturoiul care a rămas lipit de suprafața utilizată nu te îndrepta spre chiuvetă sau burete, ci folosește prosopul umed.

 
2. Eliminarea resturilor de pe lama cuțitelor

Semințele de roșie, firimiturile de prăjituri sau orice alte resturi care încarcă lama cuțitului pot fi înlăturate rapid cu un prosop de bucătărie. Poți face acest lucru folosind două metode. Fie treci prosopul peste lama cuțitului și o lustruiești, fie împăturești prosopul în două și treci cuțitul peste el până când este din nou curat. Vei termina mai rapid fiecare etapă a preparatului dacă folosești acest truc.

 
3. Poți apuca mânerele

Îndoaie prosopul pe jumătate și vei putea lua cu ușurință oalele care au mânere fierbinți. Poți scoate și tava de prăjituri de la cuptor sau poți muta tigaia de pe aragaz. 

 
4. Poți elimina lichidul

Este un mod avansat de a utiliza prosopul de bucătărie. Trebuie să pui cartofi tăiați fin, spanac fiert sau mere rase în centrul prosopului, apoi îl poți strânge la capete și vei avansa spre centru pentru a stoarce excesul de lichid din ingredientele alese. 

 
5. Tamponarea ingredientelor pentru salată

Este un gest esențial pentru a preveni un dressing fără gust din cauza excesului de apă. După ce speli pătrunjelul, mărarul, tarhonul, busuiocul sau salvia tamponează-le ușor cu un prosop de bucătărie pentru a elimina apa. Dacă nu poți prepara salata imediat poți înfășura vedețurile într-un prosop, apoi le poți pune cu totul la frigider până seara. Pe măsură ce se usucă în prosop vor fi mai crocante și vor avea o aromă intensă.

 
6. Crearea formei dorite a aluatului

După ce scoți un aluat pe care l-ai păstrat la frigider poate fi mai dificil să-l modelezi pentru că temperatura mâinilor este mult mai ridicată. Folosește prosopul ca strat protector între mâinile tale și aluat și creează forma pe care ți-o dorești în timp ce ții aluatul înfăsurat. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro