Cum să cureți corect pernele
Casă şi familie · Acasa / 18.10.2018

Din moment ce îți pui capul pe ea în fiecare noapte, în mod sigur vrei ca perna ta să fie curată. Află cum să speli și să dezinfectezi pernele

Deși schimbi fața de pernă, este la fel de important să cureți și perna, pentru că de-a lungul timpului în interiorul său se pot dezvolta numeroase bacterii și alte microorganisme periculoase. Iar ca să cureți corect perna, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i verifici compoziția.

Iată cum să cureți corect pernele:


Cum să cureți perne umplute cu fibre sintetice

Vestea bună este că poți spăla aceste perne în mașina de spălat. Este recomandat să speli două perne odată, dacă încap în mașina de spălat. În acest fel încărcătura va fi echilibrată și pernele se vor spăla mai bine. Dacă perna ta are etichetă, citește cu atenție instrucțiunile și respecă-le. În cazul în care nu are etichetă sau ai tăiat-o, folosește apă la temperatură de aproximativ 50 de grade și alege un program delicat de spălare cu extraclătire și stoarcere. Usucă pernele în uscător, la o temperatură redusă și adaugă două mingi de tenis în cuvă. Acestea vor uniformiza umplutura și îți vor face pernele pufoase. Uscarea pernelor durează mai mult decât uscarea rufelor.


Cum să cureți pernele umplute cu puf

Și aceste perne pot fi spălate cu succes în mașină. Trebuie să te asiguri că husa nu are zone descusute sau rupte. Pentru mai mult echilibru în timpul ciclului de spălare, pune două perne în cuvă, dacă încap. Folosește o cantitate mică de detergent, mai puțin decât ai pune la un ciclu normal de spălare. Alege un program delicat de spălare și setează extraclătire pentru ca rezidurile de detergent să fie eliminate complet.
Poți usca pernele cu puf în uscător, dar nu uita să adaugi două mingi de tenis curate, care vor ajuta procesul de uscare și vor face pernele pufoase. Dacă pernele tale au un miros neplăcut, lasă-le la soare câteva ore sau chiar o zi întreagă.


Cum să cureți perne din burete sau spumă

Din păcate, acestea nu pot fi spălate la mașină, dar dacă sunt acoperite cu o husă detașabilă, o poți spăla pe aceasta în mașina de spălat. Folosește aspiratorul pentru a elimina praful din pernele de spumă. Aspiră pe ambele fețe, folosind accesoriul pentru tapițerie al aspiratorului. Redu puterea aspiratorului dacă este posibil, pentru a face misiunea mai ușoară.

O altă variantă pentru dezinfectarea pernelor din spumă sau burete este aceea de a le pune în uscătorul de rufe timp de 20 de minute, la o temperatură joasă sau la progarmul pentru împrospătare, dacă mașina ta de spălat sau uscătorul de rufe au o astfel de funcție. Curăță petele de pe prnă folosind o cârpă curată înmuiată în soluție de apă și detergent. Șterge apoi cu o cârpă umedă. Lasă perna la aer să se usuce complet înainte de a o pune iar pe pat. Unele perne din burete sau spumă au instrucțiuni speciale pentru spălarea manuală. Trebuie să manevrezi cu grijă pernele pentru că spuma udă este foarte grea și pernele se pot rupe. Stoarce bine înainte de a lăsa la uscat. Uscarea poate dura chiar și 2-3 zile, în funcție de temperatura de afară, motiv pentru care este indicat să le speli pe timp de vară.


Când trebuie să înlocuiești pernele?

Dacă pernele tale au un miros neplăcut care persistă și după ce le-ai spălat, este un semn că în interiorul lor s-au dezvoltat bacterii ce pot fi periculoase pentru sănătate. În acest caz ar trebui să înlocuiești pernele cu unele noi. Pentru a-ți păstra pernele curate cât mai mult timp, îmbracă-le cu huse peste care să pui apoi fețele de pernă. Spală husele de pernă o dată pe lună și schimbă lenjeria de pat, inclusiv fețele de pernă, o dată pe săptămână.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro