Cum să curățați pielea artificială și să îi mențineți aspectul ca nou
Fie că alegeți pantofi de damă din piele artificială de dragul modei, pentru convingerile în drepturile animalelor sau pentru că prețul este de obicei mai mic decât cel al pielii naturale, veți fi plăcut încântată să constatați că este de obicei ușor de curățat.
Puteți curăța pielea artificială prin spălarea articolelor cu apă și săpun blând. Îndepărtarea petelor de pe imitația de piele este, de asemenea, simplă, folosind doar o cantitate mică de săpun delicat și apă. Chiar și hainele din piele artificială care au căptușeală pot fi adesea curățate acasă.Înainte de a începe, luați un moment pentru a citi eticheta de îngrijire de pe îmbrăcăminte și pantofi de damă, deoarece este posibil ca unele căptușeli să nu poată fi spălate la mașină. Dacă nu sunteți sigur, consultați o curățătorie chimică. Adesea, puteți spăla lucrurile de mână acasă.
Curățați hainele din piele artificială, inclusiv jachetele și pantalonii, în apă rece spre caldă cu un detergent delicat. Spălați manual sau alegeți un ciclu delicat în mașina de spălat, apoi lăsați haina să se usuce la aer după ce o ștergeți cu o cârpă din microfibră pentru a îndepărta excesul de apă. Nu ar trebui să curățați niciodată pantofi de damă din piele artificială cu substanțe chimice de curățare dure, deoarece este cea mai sigură cale de a strica materialul.
Ce este pielea artificială?
Pielea artificială, care este același lucru cu pielea sintetică, este făcută din plastic sau vinil care este tratat cu textură și culoare pentru a imita pielea adevărată.
- Piele artificială pe bază de vinil: Pielea artificială pe bază de vinil este mai flexibilă, dar mai puțin respirabilă, ceea ce este bun pentru alte articole decât hainele. Pielea artificială este, în esență, la fel ca vinilul, dar vinilul folosit pentru a face pielea artificială este prelucrat cu alte materiale plastice pentru a da țesăturii un aspect mai asemănător cu pielea.
- Piele artificială pe bază de plastic: Articolele de îmbrăcăminte sunt de obicei confecționate cu piele artificială pe bază de poliuretan (numită și piele PU sau pleather, adică piele din plastic), care este mai respirabilă. Procesul implică acoperirea unei țesături de bază cu o substanță polimerică și tratarea acesteia pentru a semăna cu pielea.
Pielea artificială nu este la fel de durabilă ca pielea naturală, care poate dura zeci de ani. Pielea artificială poate rezista câțiva ani dacă este bine întreținută, înainte ca suprafața tratată să înceapă să se cojească sau să se crape.
Pielea vegană este același lucru cu pielea artificială. Motivul pentru care se numește piele vegană este acela că imitația de piele este fabricată fără niciun produs de origine animală.
Cum să curățați articole din piele artificială
Inspectați articolul pentru a vedea dacă are pete
Cele mai multe pete pot fi îndepărtate de pe pantofii de damă din piele artificială doar cu o cârpă din microfibră umezită cu apă caldă. Pentru petele greu de îndepărtat, puneți o cantitate mică de detergent delicat pe cârpă și frecați ușor pata.
Pentru a îndepărta petele de cerneală sau de transfer de colorant de pe pielea artificială, tamponați zona cu puțin alcool izopropilic pe o cârpă moale sau un tampon de bumbac. Lucrați de la marginea exterioară a petei spre centru pentru a preveni extinderea acesteia. Când pata de pe acea pereche de botine de damă este îndepărtată, ștergeți zona cu o cârpă înmuiată în apă.
Spălare manuală sau la mașină?
Jachetele, colanții sau fustele din piele artificială pot fi, de obicei, spălate manual sau la mașină. Cheia succesului este folosirea temperaturii corecte a apei, a detergentului și a unui program delicat. Dacă alegeți să spălați haina la mașină, puneți-o într-o pungă de rufe din plasă pentru protecție suplimentară și reduceți viteza pentru ciclul final de centrifugare pentru a reduce cutele.
Folosiți apă rece sau caldă
Setați mașina de spălat sau umpleți chiuveta cu apă rece sau caldă. Nu folosiți niciodată apă fierbinte, care poate face ca pielea artificială să se deformeze sau chiar să se topească.
Selectați un detergent delicat
Un detergent delicat este cel mai bun pentru pielea artificială. Dacă spălați încălțămintea de damă manual, adăugați detergentul în apă și învârtiți mâna în jur pentru ca acesta să se distribuie uniform.
Întoarceți haina pe dos
Pielea artificială este de obicei cea mai murdară pe partea interioară a hainei din cauza uleiurilor corporale. Fie că spălați la mașină într-o pungă de plasă sau spălați manual, întoarceți haina pe dos, astfel încât soluția de detergent și apă să poată ajunge cu ușurință la suprafața interioară.
Agitație delicată
Dacă spălați manual, agitați haina prin apă și stoarceți-o ușor. Lăsați-o să se înmoaie timp de cinci minute. Într-o mașină de spălat, selectați ciclul delicat și reduceți viteza de centrifugare pentru ciclul final.
Clătiți cu apă rece
Clătiți orice îmbrăcăminte și încălțăminte spălată manual în apă rece până când nu mai rămâne spumă. Detergentul în exces lăsat pe piele artificială poate provoca rigidizarea și crăparea acesteia. Nu stoarceți. Folosiți întotdeauna o clătire cu apă rece în mașina de spălat. Nu adăugați nici un balsam de rufe.