Toti avem cel putin o camera ce, spunem noi, ar trebui sa fie mai mare. E o problema, dar o putem rezolva! Folosind diverse tehnici si trucuri care insala ochiul, camera va parea mai spatioasa...
Toti avem cel putin o camera ce, spunem noi, ar trebui sa fie mai mare. E o problema, dar o putem rezolva! Folosind diverse tehnici si trucuri care insala ochiul, camera va parea mai spatioasa...
Primul lucru pe care va trebui sa-l facem: alegerea unor culori deschise. Ele reflecta lumina, in timp ce culorile inchise o absorb, facand camera sa para mai mica. Daca deja este zugravita intr-o culoare inchisa, maximizati rolul accentelor de culoare foarte deschisa.
Pentru textile, folositi materiale cu fond deschis. In dormitoare, culorile inchise vor fi folosite numai pentru sublinieri (masute, perne decorative, pleduri), care vor pune in valoare culorile deschise ale draperiilor, asternuturilor etc.
Un alt truc: vopsiti toate reliefurile peretilor si plafoanelor (baghete, ancadramente etc.) in culori mai deschise decat peretii. Cu reliefuri in culori deschise, peretii de o nuanta mai inchisa vor parea mai departati si camera - implicit - mai mare.
O alta strategie care functioneaza se refera la aranjarea mobilei. Aranjati cateva piese mari in diagonala. Amplasarea mobilei pe diagonala "conduce" ochiul pe o distanta mai mare decat o pot face peretii. Ca bonus, obtineti si un spatiu de depozitare in coltul rezultat. Mobila nu trebuie amplasata la 45 de grade. Unghiurile mai mici arata mai bine.
Exemplu: Asezati o canapea la aproximativ un metru de perete, sub un anumit unghi. In continuarea liniei imaginare, plasati la perete un dulap, fotoliu sau alta piesa mare pentru echilibrarea ansamblului.
In dormitor, asezati patul in colt, sub un anumit unghi (de preferinta, coltul opus usii). Daca aveti un colt in care piesa de mobilier pare izolata, rotiti-o. Procedeul ajuta la "rotunjirea" incaperii.
Ultima tehnica pare contradictorie, dar functioneaza... Folositi piese de mobiler mari! Da, mai mari. Dar si mai putine. Cu alte cuvinte, in loc de o canapeluta, un taburet, un fotoliu, o masuta, alta masuta etc., alegeti cateva piese mari: o canapea mare, un scaun, o masuta.
In loc sa acoperiti peretii cu nenumarate tablouri si tablouase, alegeti cateva lucrari de dimensiuni mari, plasate astfel incat sa echilibreze mobilierul. Evident, peretele cu fereastra va primi perdele si draperii pe toata intinderea sa.
Puteti incerca, garantez ca functioneaza!