Cum au ajuns constelatiile sa ne influenteze vietile
Casă şi familie · Acasa / De Georgiana Miruna Macavei, 14.11.2002

Din vremuri stravechi, triburile din China s-au inchinat unor zeitati care au ajuns sa fie cunoscute sub denumirea de "Cele patru palate celeste". Acestea sunt fenixul rosu...

Din vremuri stravechi, triburile din China s-au inchinat unor zeitati care au ajuns sa fie cunoscute sub denumirea de "Cele patru palate celeste". Acestea sunt fenixul rosu, dragonul de azur, broasca testoasa neagra si tigrul alb. De fapt, acestea reprezinta macroconstelatii, care contin fiecare cate 7 constelatii independente.

Cele patru constelatii semnalau de fapt venirea solstitiilor si echinoctiilor, fiecare reprezentand o patrime din cerul vizibil in timpul noptii, aparand in intregime pe cer doar in anotimpul cu care este asociata.



Modul in care aceste constelatii au ajus sa fie reprezentate pe pamant de cate o forma de relief ramane un mister care nu ne este revelat nici in vechile carti despre Fengshui. Totusi, cele patru macroconstelatii s-au "transformat" in forme de relief asociate fiecarui punct cardinal: fenixul rosu asociat sudului, tigrul alb vestului, testoasa neagra nordului si dragonul de azur estului.

Scoala formelor (Xingfa) despre care am mai discutat in articolele de la inceput se bazeaza pe analizarea formei acestor patru animale celeste pentru a descrie modul in care qi, energia, afecteaza anumite cladiri si deci pe oamenii care locuiesc in ele.


Maestrii acestei scoli le aratau oamenilor care apelau la ei care este cel mai bun loc pentru a-si cladi o locuinta, cautand sa gaseasca o zona in care cele patru creaturi celeste sa se afle intr-o configuratie optima. Se spune ca atunci cand era gasit un astfel de aranjament, acel loc era o reflectare a cerului pe pamant, energiile aflandu-se intr-o armonie perfecta.

"A merge in cautarea cuibului dragonului" este o expresie metaforica folosita de cei care erau adeptii acestei scoli traditionale. Locuinta dragonului era tocmai locul unde se intersectau cele patru forme de relief si care dadea nastere la sheng qi, energiei pozitive, cei care locuiau in acele zone beneficiind de sanatate buna si de bogatie.


Cele patru animale
Cele patru animale sunt asociate unei directii, unui anotimp, unei culori si unei polaritati a energiei.

Dragonul de azur reprezinta estul, primavara, verdele si energia yang. Se spune ca forma de relief corespunzatoare dragonului este mai inalta decat cea asociata tigrului si se afla in partea dreapta a cladirii (cand ne uitam spre cladirea respectiva).

Tigrul alb reprezinta vestul, toamna, albul si energia yin. Forma de relief asociata tigrului este de obicei mai lunga si mai putin inalta decat cea corespunzatoare dragonului si ocroteste partea stanga a cladirii.


Broasca testoasa neagra corespunde nordului, iernii, negrului si energiei yin. Forma de relief asociata testoasei este cea mai inalta, aflandu-se in spatele cladirii si protejand-o pe aceasta de vanturile aspre din nord.

Fenixul rosu reprezinta sudul, vara, rosul si energia yang. Este cea mai joasa forma de relief si se afla in fata cladirii, putand fi reprezentata si de o apa.

Impreuna, cele patru animale formeaza locuinta dragonului generatoare de energie pozitiva - sheng qi. De asemenea, aceasta formatiune mai este denumita si "formatiunea tip fotoliu". Imaginati-va ca acest cuib al dragonului este un fotoliu, in care tigrul si dragonul reprezinta bratele, broasca testoasa spatarul, iar fenixul scaunelul pe care va sprijiniti picioarele. Centrul fotoliului reprezinta locul cel mai bun.

Ca sa va dati seama de importanta celor patru forme de relief, imaginati-va ca stati intr-un fotoliu, caruia ii lipseste un brat (sau chiar amandoua) sau care nu are spatar. Un astfel de fotoliu/loc pentru o cladire nu ofera protectie si confort fizic sau psihic. In ceea ce priveste fenixul, el ajuta la stoparea energiilor care vin prea rapid spre cladirea respectiva si ajuta la acumularea de energie.

Dupa cum am vazut, orientarea in spatiu a celor patru animale celeste corespunde in mod traditional celor patru puncte cardinale. Totusi, nu trebuie sa fim chiar stricti in acest sens. Imaginandu-va ca va uitati la locuinta voastra din fata ei, este bine ca aceasta sa fie protejata de cele patru animale astfel: broasca testoasa in spate, dragonul la stanga si tigrul in dreapta, iar fenixul in fata.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro