Cele mai murdare locuri din casa ta și cum să le cureți corect
E ușor să observi la o primă privire care sunt locurile murdare din casa ta, înainte de a face curățenie. Poți observa rapid urmele de mâncare de pe blatul din bucătărie, resturi de săpun pe cadă sau pete de murdărie de pe gresie.
Dacă după ce ai terminat curățenia toate acestea au dispărut complet, trebuie să știi că sunt unele zone care par curate, dar în care bacteriile se înmulțesc rapid. Iată care sunt cele mai murdare locuri din fiecare cameră pe care trebuie să le dezinfectezi cu atenție:
Bucătărie
Bucătăria este locul în care bacteriile se înmulțesc cel mai repede pentru că întâlnesc două condiții propice: umezeala și resturile de alimente. Pe lângă acestea se adaugă și alte elemente din exterior care aduc și mai multe bacterii, precum carnea crudă sau fructele și legume nespălate. Unele dintre cele mai periculoase bacterii care pot contamina bucătăria sunt E. coli sau Salmonella, care provoacă infecții grave.
Zonele din bucătărie pe care trebuie să le dezinfectezi cât mai des sunt:
- chiuveta
- mânerele rafturilor și dulapurilor
- frigiderul
- tocătoarele și ustensilele de bucătărie
Baie
Bacteriile se dezvoltă în baie după fiecare folosire a toaletei. Pentru a menține sub control bacteriile precum cele coliforme, dezinfectează zonele care sunt cel mai des atinse, precum întrerupătoarele de lumină, mânerul ușii, butoanele bazinului de apă al toaletei și robinetele de apă. Păstrează la îndemână șervețele umede dezinfectante pe care să le folosești zilnic pentru a dezinfecta aceste suprafețe.
De asemenea, prosoapele de baie ar trebui spălate săptămânal cu apă fierbinte și lăsate să se usuce la aer. Prosoapele de mâini trebuie schimbate de câteva ori pe săptămână.
După ce dezinfectezi zonele pe care le cureți de obicei când faci curățenie în baie, precum chiuveta sau toaleta, șterge și pereți din jurul acestora cu soluție antibacteriană.
Living
În living, cele mai murdare obiecte sunt cele pe care le ating toți membrii familiei, de multe ori fără să se fi spălat pe mâini. Iar acestea sunt telecomenzile, tabletele, tastaturile, întrerupătoarele sau clanțele. Toate acestea ar trebui șterse zilnic cu șervețele dezinfectante sau o soluție antibacteriană care este sigură pentru aparatele electronice.
Suprafețele textile sau din piele ale fotoliilor și canapelelor pot fi medii în care se dezvoltă rapid bacteriile și pot acumula în timp numeroși alergeni. Ar trebui să aspiri săptămânal aceste suprafețe, iar canapelele din piele naturală sau vinil ar trebui șterse cu soluții antibacteriene speciale pentru curățarea mobilei.
Dormitor
Dormitorul tău atent amenajat și ordonat poate ascunde pericole pe care nu le vezi cu ochiul liber. Printre acestea se numără bacterii, cuperci, acarieni și chiar insecte, iar cele mai multe dintre ele se află în pat...
Ne petrecem o mare parte a vieții în pat, dormind, lenevind, citind sau chiar mâncând, astfel că așternuturile, cearșafurile, păturile sau pilotele care nu sunt spălate suficient de des se pot transforma capcane pentru sănătatea noastră. Iată ce afecțiuni ar putea să cauzeze dacă nu le schimbi și speli suficient de des:
- iritații ale pielii, eczeme și acnee
- infecții bacteriene și fungice precum pitiriazis sau ciuperca piciorului
- alergii și probleme respiratorii
Pentru a preveni toate acestea, așternuturile ar trebui schimbate cel puțin o dată pe săptămână și spălate corect. Studiile au arătat că după o săptămână de folosire, ceașafurile de pat au mai multe bacterii decât clanța ușii de la toaletă.