Cele mai murdare locuri din baia ta
Casă şi familie · Acasa / 11.05.2019

De fiecare dată când te afli într-o toaletă publică, încerci cu disperare să nu te atingi de nimic.

Conform unui studiu realizat în Statele Unite, 64% dintre oamenii care folosesc o toaletă publică trag apa cu ajutorul piciorului, iar 60% dintre aceștia folosesc prosoape de hârtie pentru a deschide ușa. Câteva studii de-a lungul anilor au arătat că există bacterii și virusuri care acoperă suprafețele băilor. Dar există multe lucruri pe care nu le știi despre germenii care se ascund în baie. Iată câteva lucruri surprinzătoare despre cele mai murdare locuri din baia ta!

Care sunt cele mai murdare locuri din baia ta?


Cel mai murdar loc din baia ta nu este toaleta, ci suportul pentru periuțe de dinți. Într-un studiu realizat în 2011 cu privire la germenii dintr-o casă, cercetătorii au testat 30 de suprafețe, dintre care șase au fost în baie, în 22 de case pentru prezența bacteriilor și a mucegaiului. În timp ce 27% dintre scaunele de tolaetă au avut mucegai, 64% dintre suporturile de periuțe de dinți au avut aceste probleme. În plus, 27% dintre suporturile de periuțe au avut o potențială contaminare fecală, iar 14% au avut stafilococ. Suporturile de periuțe au mulți dintre factorii necesari pentru dezvoltarea germenilor - întuneric, umezeală și nu sunt curățate pe cât de des ar trebui. 

Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să te sperii în legătură cu germenii din baia ta. Testele au detectat contaminarea fecală, dar coliformii nu sunt de obicei patogeni. 

Într-un studiu din 2014, cercetătorii au testat diferite părți ale băilor pentru femei și pentru bărbați dintr-un campus - scaunele de toaletă, dozatoarele de săpun și podeaua din jurul toaletelor - pentru a înțelege modul în care se schimbă și se dezvoltă în timp comunitatea microbiană. Aceștia au descoperit Staphylococcus, HPV, herpes și E. Coli în băile publice. Folosind datele studiilor care au implicat băile de acasă și cercetările trecute, au putut fi observate aceleași tendințe generale. Cei mai mulți microbi de pe aceste suprafețe provin de la oameni. Aproape toți oamenii sunt purtători de HPV și herpes. Doar aproximativ 15% din ceea ce a fost descoperit a fost reprezentat de bacterii fecale.

Există riscuri pentru sănătate asociate cu acești germeni, iar unii dintre ei pot fi patogeni. Dar există un risc foarte mic să iei un astfel de virus, după cum au indicat cercetările anterioare. Cele mai multe bacterii intestinale nu supraviețuiesc atunci când părăsesc corpul, așa că bacteriile fecale care apar în locuri precum băile sunt moarte. Există un risc minim.

Germenii se pot răspândi în baie


Cei mai mulți germeni din baia ta apar în toaletă, dar se pot răspândi cu ușurință în alte părți, cum ar fi suportul pentru periuțe de dinți. În decursul unei zile, primii care apar sunt microbii fecali, microbii din intestine, fiind transmiși pe scaunul de toaletă. Luând în considerare efectul de aerosol care apare atunci când tragi apa fără a pune capacul, bacteriile pot ajunge în locuri umede și întunecate, unde se pot dezvolta. O suprafață expusă poate fi prea uscată pentru a ajuta bacteriile să crească. Dar un mediu întunecos și umed, ca un suport pentru periuțe, poate susține o creștere microbiană. 

Mânerul robinetului este al doilea cel mai murdar loc din baie. 27% dintre mânerele robinetelor au avut mucegai și drojdie, 9% dintre acestea coliform și 5% stafilococi.

Chiar și uscatul mâinilor poate răspândi bacteriile. Mai multe studii indică faptul că bacteriile se răspândesc atunci când se folosesc uscătoare automate de mâini. Un studiu publicat în 2018 a constatat că uscătoarele cu aer cald colectează bacteriile din aer și apoi răspândesc germenii pe mâinile proaspăt spălate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro