Ce să faci dacă te afli într-o casă care ia foc?
Prevenirea reprezintă pasul cel mai important în toate situațiile. Pentru a preveni extinderea focului într-o casă și producerea daunelor severe, trebuie neapărat să știi ce să faci dacă te afli într-o casă care ia foc.
Focul este dezastruos și trebuie să ai foarte mare grijă în apropierea acestuia, deoarece focul dintr-o casă se poate transforma în mai puțin de două minute într-un dezastru care poate lua vieți. Din păcate, există foarte multe incidente care implică focul și neatenția oamenilor. De fapt, căldura și fumul de la un incediu pot cauza mai multe morți decât focul în sine. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta dacă te afli într-o casă care ia foc!
6 lucruri pe care să le faci într-o casă care ia foc
1. Folosește extinctorul imediat
Dacă auzi sunetul alarmei de incendiu în casa ta, nu îl ignora. Ia imediat extinctorul, ca măsură de prevenire. Acest act singular te poate ajuta să reduci incendiul instantaneu. Dacă încercările tale de a stinge focul sunt nereușite, pleacă imediat din locul cu incendiul.
2. Anunță ceilalți membri ai familiei
Anunță-i imediat pe ceilalți membri ai familiei sau pe persoanele cu care locuiești că a luat foc locuința. Nu te baza pe detectoarele de fum să îi anunțe pe ceilalți, deoarece nu funcționează întotdeauna, din cauza lipsei bateriei sau altor motive. În plus, mulți dintre români nu au așa ceva în casă.
3. Sună la 112
Sună la 112 imediat ce ieși din casă, nu te opri în interiorul locuinței pentru a căuta telefonul sau pentru a da apelul, deoarece flăcările te pot bloca într-o parte a locuinței. Grăbește-te să ieși din casă și roagă-i pe vecini să-ți împrumute un telefon pentru a suna la pompieri.
4. Lasă lucrurile de valoare în casă
Atunci când te confrunți cu o casă care ia foc, nu amâna găsirea celei mai bune escapade din casa în flăcări pentru a-ți strânge lucrurile de valoare. Îi poți anunța pe cei de la departamentul de pompieri când vin de prezența lucrurilor tale de valoare. Însă ar trebui să știi că viața ta este mai valoroasă decât orice alt lucru.
5. Acoperă-ți căile aeriene
Acoperă-ți nasul și gura cu un tricou sau prosop umed atunci când ești într-o casă care ia foc. Acest lucru va preveni intrarea fumului în plămâni. De asemenea, este important să acoperi fețele copiilor cât mai bine posibil, în special atunci când îi ajuți să iasă în siguranță din casă.
6. Închide ușile
În momentul în care ai ieșit în genunchi dintr-o cameră în flăcări, închide ușa din spatele tău. Cercetările au ajuns la concluzia că închiderea ușilor poate preveni extinderea focului.