Camera scolarului
Casă şi familie · Acasa / De Constantin Stefan, 20.10.2004

O data cu inceperea scolii de catre cel mic, sunt necesare o serie de schimbari in amenajarea camerei acestuia. Astfel, devine obligatorie existenta unui loc de studiu...

O data cu inceperea scolii de catre cel mic, sunt necesare o serie de schimbari in amenajarea camerei acestuia. Astfel, devine obligatorie existenta unui loc de studiu, unde micul scolar sa-si pregateasca temele si sa-si invete lectiile.

Locul de studiu trebuie sa fie amplasat, de regula, in apropierea ferestrei, in asa fel incat bratul copilului sa nu umbreasca ceea ce e in fata lui. Tinand cont de aceasta regula, in cazul unui copil dreptaci, lumina trebuie sa-i cada din stanga, iar in cazul unuia stangaci, din dreapta.



Date fiind noile nevoi ale scolarului, mobilierul prezent in camera acestuia trebuie completat cu un birou si cateva corpuri de depozitat sau o minibiblioteca.

Reguli generale

Masa de studiu trebuie sa aiba dimensiuni minime de 60 x 90 cm, iar inaltimea si inclinatia blatului reglabile. Ea trebuie prevazuta cu un dulapior cu sertare care sa poata fi introdus sub masa si in care cel mic sa depoziteze diversele instrumente, carti, caiete, necesare scolii.

Tot in acest scop, e necesara achizitionarea unui corp cu rafturi de depozitare, care serveste drept minibiblioteca. Pentru o utilizare cat mai buna a spatiului, se poate alege un birou care sa inglobeze atat masa de studiu, cat si dulapurile si rafturile de depozitare reunite intr-un singur ansamblu, dispus pe un perete.


Iluminatul natural trebuie suplimentat sau sustinut de un iluminat focalizat. De aceea, biroul trebuie prevazut cu o lampa cu brat reglabil, astfel incat aceasta sa focalizeze lumina in punctul in care este nevoie.

Scaunul de sedere trebuie sa aiba o inaltime adaptata micutului, eventual cu sezut si spatar reglabile, avand picioare echipate cu role.

Biroul cu calculator

Tot mai frecvent, calculatorul a devenit un obiect necesar in camera copilului, chiar si a scolarului incepator. Fie ca este folosit pentru divertisment sau pentru studiu, el trebuie sa devina un instrument familiar celui mic.


Un birou in forma de "L" permite o buna amplasare a acestuia, cu monitorul pozitionat in colt. Atentie, distanta dintre monitor si ochii persoanei care lucreaza la birou trebuie sa fie de 50-70 cm.

Pentru o mai buna respectare a acestei distante, unele birouri sunt prevazute cu un spatiu special pentru sustinerea monitorului pozitionat mai sus decat blatul mesei. Pentru o mai buna ergonomie, blatul pentru tastatura gliseaza sub blatul mesei de lucru.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro