Nu neagă nimeni numeroasele minuni ale verii: petreceri în curte, vacanțe, pahare pline cu limonadă rece. Dar, nu are niciun sens să pretindem că totul este numai lapte și miere. Există, de asemenea, și părți proaste. Apariția țânțarilor ne strică uneori planurile și distracția!
Din fericire, există câteva trucuri cu ajutorul cărora îi putem ține departe atât de noi, cât și de casa noastră.
Vezi și: FOTO. Cum să recunoști ciupiturile de insecte. Imagini și simptome
7 trucuri împotriva țânțarilor
Poartă haine în culori deschise
Țânțarii sunt cunoscuți pentru că sunt atrași de culorile întunecate, deoarece acestea ies mai mult în evidență în lumina soarelui de la răsărit sau apus, atunci când țânțarii sunt cei mai activi. Așadar, fie eviți aceste momente ale zilei, fie ai grijă cum te îmbraci. De asemenea, îmbrăcămintea în culori închise atrage căldura, care atrage la rândul său țânțarii. Așadar, poartă alb sau nuanțe deschise cât mai mult pe timp de vară.
Poartă tipul potrivit de îmbrăcăminte
Una dintre cele mai bune metode de a evita mușcăturile de țânțar este să îți acoperi pielea. Cămășile cu mâneci lungi și pantalonii lungi lejeri sunt cea mai bună opțiune atunci când te afli în aer liber. De asemenea, poartă întotdeauna încălțăminte închisă de vară! Țânțarii sunt atrași de mirosul picioarelor.
Folosește spray care conține permetrin pe haine
Spray-ul pe bază de permetrin folosit pe haine le va face să devină respingătoare. Odată aplicat, durează până la 6 splălări sau 6 săptămâni. Cu toate acestea, el trebuie aplicat doar pe îmbrăcăminte, pentru că poate provoca iritații sau mâncărimi dacă intră în contact direct cu pielea.
Parfumul anumitor plante respinge țântarii
Țânțarii sunt atrași de anumite mirosuri ale pielii. Dar, există mai multe plante cu mirosuri puternice care îi pot ține departe. Plantele care resping țânțarii sunt: roiniță, iarba-mâței, busuioc, lavandă, mentă, salvie, rozmarin și mușcata pafumată. Fie că este vorba despre produse de îngrijire cu astfel de arome sau efectiv despre planta în sine, acest truc va ține țânțarii departe de tine și de casa ta. Le poți crește chiar în curtea ta sau pe balcon!
Vezi și: 8 plante din grădină care te scapă de țânțari
Aplică spray anti-țânțari
Acest lucru poate părea evident, dar îl amintim dintr-un simplu motiv. Produsele care conțin DEET sunt cunoscute ca fiind cele mai eficiente. Și, deși s-a stabilit în mod repetat că DEET nu prezintă riscuri pentru sănătate, unii oamenii preferă totuși să nu-l folosească din mai multe motive. Vestea bună este că picaridina, un compus derivat din piper, s-a dovedit a fi la fel de eficient.
Evită zonele cu apă stătătoare
Țânțarii sunt atrași de apa stătută, cum ar fi lacurile, bălțile și mlaștinile. Majoritatea țânțarilor își depun ouăle în această apă, creând astfel un imens teren de reproducție. De asemenea, în cazul ploilor abundente, colectarea apei în diverse recipiente din curte, în șanțuri, vase de flori, bazine, coșuri de gunoi și multe astfel de exemple, poate fi un cadru propice pentru țânțari. Șterge aceste zone atunci când este cazul pentru a preveni răspândirea țânțarilor.
Vezi și: Experţii au descoperit că ţânţarii sunt atraşi de patru tipuri de oameni. Care sunt acelea?
Remediu anti-țânțari natural
Dacă preferi să stai departe de orice substanță chimică atunci când vine vorba de protecția anti-țânțari, trebuie să știi că există un extract de plantă care este extrem de eficient. PMD, un compus care se găsește în uleiul de eucalipt de lămâie ține insectele la distanță. De menționat este faptul că acest remediu nu trebuie aplicat la copiii cu vârstă sub trei ani.