6 trucuri pentru ca prăjiturile tale să iasă întotdeauna perfect
Chiar și cei care sunt experți în bucătărie învață zi de zi noi trucuri. Iar când vine vorba de prăjituri, cea mai mică greșeală poate duce la un eșec frustrant, de aceea trebuie să cunoști niște reguli esențiale, care te vor ajuta de fiecare dată când prepari un desert.
Iată câteva dintre secretele cofetarilor:
Nu folosi ouă reci
Așa cum untul trebuie adus la temperatura camerei înainte de a fi inclus în unele prăjituri, la fel de important este și în cazul ouălor. Dacă folosești ouă reci, direct din frigider, există riscul ca amestecul să nu se omogenizeze suficient de bine. În cazul în care te grăbești, pune ouăle în apă caldă și lasă-le timp de 10-15 minute.
Măsoară corect făina
Atunci când folosești o măsură pentru făină, ia cu lingura din pungă și pune în măsură, apoi îndepărtează excesul cu un cuțit. Când ei cu măsura direct din pungă, făina se va compacta și vei folosi astfel mai mult decât îți trebuie pentru rețetă.
Unge tava folosind o pensulă
Vei acoperi mult mai bine o tavă cu grăsime dacă aplici cu ajuorul unei pensule pentru patiserie. Toarnă puțin ulei în tavă, apoi întinde cu pensula. Vei ajunge mult mai ușor la îmbinări și în colțurile tăvilor dreptunghiulare. În cazul în care folosești unt, treci pensula prin untul foarte moale, apoi unge tava sau hârtia de copt.
Folosește un cântar de bucătărie
Până și cei mai renumiți cofetari din lume folosesc unități de măsură pentru ingredientele necesare unei prăjituri. Este calea cea mai sigură pentru a evita eșecul în bucătărie atunci când prepari dulciuri. Un cântar electronic de bucătărie sau unul mecanic te va ajuta întotdeauna. Iar când încerci o rețetă nouă, ai grijă să fie una pentru care sunt precizate cantitățile exacte. Dacă nu ești as la prepararea dulciurilor, atunci evită rețetele de tipul "adaugă niște făină". Sunt șanse mari ca rezultatul să fie un eșec.
Așază tava în centrul cuptorului
Pentru o coacere uniformă, așază întotdeauna tava cât mai în centrul cuptorului, fără să se atingă de pereți. Dacă folosești mai multe tăvi care nu încap pe același grilaj, așază-le una sub alta, lăsând spațiu pentru ca aerul cald să circule.
Rotește tăvile în timpul coacerii
În acest fel părjitura sa va coace uniform, dar este obligatoriu să aștepți două treimi din timpul necesar de coacere înainte de a deschide cuptorul. Dacă deschizi cuptorul în prima parte a timpului de coacere, este posibil ca prăjitura să-și piardă volumul. Iar în cazul în care ai două tăvi pe rafturi diferite la copt, inversează-le locurile.