5 motive pentru care să folosești oțetul la spălarea hainelor
Casă şi familie · Acasa / 09.04.2019

Oțetul este unul dintre cele mai versatile ingrediente din cămara ta. Te ajută la diverse preparate culinare, dar este deosebit de util și pentru curățenie sau alte trucuri care îți fac viața mai ușoară.

De exemplu, oțetul este excelent pentru a îndepărta mirosurile neplăcute și a dezinfecta frigiderul, mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe.

Și pentru că a venit vorba de spălat rufe, trebuie să știi că oțetul poate fi aliatul tău principal pentru a avea haine perfect curate, moi și cu un aspect impecabil.

Pentru că are proprietăți acide, oțetul ajută la eliminarea calcarului și ruginei din apă și poate dizolva resturile de detergent de pe haine. În același timp, le dezinfectează.

Iată cinci motive pentru care ar trebui să folosești oțetul la spălarea rufelor:

Reduce duritatea apei


Apa dură este o problemă cu care se confruntă numeroase persoane din diferite zone ale lumii. Termenul de "apă dură" se referă la apa care conține depozite de metale și minerale, în special de calcar. Efectul acesteia este negativ asupra hainelor pentru că lasă minerale în fibrele textile și scade eficacitatea detergenților. Pentru a profita de proprietățile anticalcar ale oțetului, pune o cană cu oțet alb de vin sau de mere în compartimentul pentru balsam de rufe la ultimul ciclu de clătire.

Iar dacă trebuie să redai culoarea și frumusețea hainelor care par șterse și au nuanțe estompate, lasă-le la înmuiat peste noapte în apă amestecată cu oțet. Spală-le apoi în mașina de spălat, adăugând o jumătate de cană cu oțet la ultimul ciclu de clătire.

Neutralizează mirosurile neplăcute


Ceva care miroase atât de puternic precum oțetul nu pare un cadidat bun pentru a elimina mirosurile. Dar are acest efect de neutralizare a mirosurilor. Adaugă o cană cu oțet la ciclul de spălare pentru a elimina mirosurile neplăcute. Este eficient pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute provocate de animalele de companie, fum de țigară, mâncare etc.

Fixează culorile hainelor


Prima spălare a unei haine este importantă, iar oțetul este o soluție și în acest caz. Te va ajuta să fixezi pigmentul în hainele proaspăt cumpărate astfel încât să previi decolorarea în timp. Înmoaie hainele noi intens colorate, în special roșu și albastru, în apă în care ai pus oțet alb și lasă-le timp de 15 minute înainte de a le pune la spălat. În acest fel vei reduce estomparea culorii și transferul de culoare pe alte haine.

Îndepărtează petele


Atunci când observi că hainele tale albe încep să se îngălbenească sau ai găsit o pată, oțetul le poate reda strălucirea. Împotriva îngălbenirii, lasă rufele la înmuiat peste noapte într-o soluție obținută dintr-o parte de oțet și 12 părți de apă. Ziua următoare, pune în mașina de spălat la ciclul de clătire împreună cu o cană cu oțet. Rufele tale își vor recăpăta albul strălucitor.

Pentru pete, aplică oțetul nediluat pe pată și spală imediat. Adaugă în mașina de spălat o cană cu oțet la ciclul de spălare pentru a elimina petele rezistente.

Acționează precum un balsam natural de rufe


"Balsamul de rufe obișnuit contribuie la acumularea de reziduri care blochează bacteriile în fibrele textile și duc la dezvoltarea mucegaiului și a mirosului neplăcut", declară pentru wellandgood.com Marilee Nelson, specialist în tehnici ecologice de curățare. Pentru a evita această problemă, pune o cană cu oțet în recipientul pentru balsam de rufe al mașinii de spălat. Nu doar că îți va face hainele moi și va elimina mirosurile, dar îndepărtează rezidurile minerale și de detergent de pe haine. De asemenea, nu lasă în urmă parfumuri cu efect toxic.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro