Sase pasi pentru cautarea primului loc de munca
Carieră · Sfaturi / De traducere de Gabriela Ceciul, 08.08.2005

La aceasta data, cu siguranta ca ti-ai terminat toate examenele necesare pentru a obtine statutul de proaspata absolventa a unei facultati. Poate ca ai reusit...

La aceasta data, cu siguranta ca ti-ai terminat toate examenele necesare pentru a obtine statutul de proaspata absolventa a unei facultati. Poate ca ai reusit chiar sa te bucuri deja de vacanta meritata, insa poate ca este timpul sa te gandesti serios la primul tau loc de munca. Inarmata cu tot arsenalul de diplome si atestari, iata ce trebuie sa faci pentru a pasi cu dreptul in cariera la care visezi.

Pasul 1: Alege-ti directia

Dupa cei patru sau cinci ani de specializare, cu siguranta ca esti foarte sigura de ceea ce iti doresti sa faci in viata, nu-i asa? Daca nu, inseamna ca este momentul sa-ti stabilesti cateva teluri si sa identifici care ar fi genul de activitate care ti s-ar potrivi. Esti o persoana careia ii place sa fie inconjurata de cat mai multi oameni? Sau esti mult mai fericita atunci cand jonglezi cu numerele sau cand creezi programe pentru computer? Analizeaza-ti toate calitatile, slabiciunile, activitatile care iti plac si care nu iti plac si ce anume te intereseaza cel mai mult. Trebuie sa ai toate aceste lucruri in minte atunci cand te gandesti sa-ti planifici cariera. Afla cat mai multe detalii despre domeniile care te atrag si stai de vorba cu persoane care desfasoara deja activitati care te intereseaza. Concentreaza-ti atentia asupra functiilor si domeniilor de activitate care iti par potrivite intereselor si calitatilor tale.


Pasul 2: Fa-ti documentatia

Este esential sa inveti cat mai multe lucruri cu putinta despre firmele si companiile care te intereseaza pentru a putea sa-ti faci o lista cu toate optiunile pe care le ai in acest moment. Curajul este cel mai bun indrumator pentru proaspatii absolventi. Trebuie sa fii cu ochii deschisi si sa stii totul despre toate oportunitatile oferite de diverse companii pe care le vizezi. Intra pe site-urile web ale acestora, citeste care sunt noutatile si stai de vorba cu angajatii actuali pentru o documentatie completa. De asemenea, trebuie sa te gandesti la siguranta pe care ti-o poate oferi compania respectiva. Va rezista suficient de mult pentru ca tu sa faci un angajament de lunga durata?


Pasul 3: Inarmeaza-te cu tot ce-ti trebuie

Este foarte important sa ai toate "uneltele" potrivite pentru orice activitate. Uneltele de care ai nevoie atunci cand pleci in cautarea unui loc de munca sunt: Curriculum Vitae, scrisoare de intentie si tot ceea ce te recomanda pentru functia respectiva. Ia-ti cat mai mult timp pentru a compune cat mai bine CV-ul si scrisoarea de intentie si descrie cat mai clar care iti sunt indemanarile si experienta in domeniu. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:


gandeste-te care este tipul de CV de care ai nevoie. Unul cat mai folositor pentru perioada de inceput a carierei profesionale ar trebui sa puna un mai mare accent pe calitati si indemanari si mai putin pe experienta profesionala.

concentreaza-te asupra reusitelor si rezultatelor pe care le-ai obtinut pana acum si nu te rezuma doar la o simpla descriere a experientei de pana acum.

foloseste cuvinte dinamice in CV si in scrisoarea de intentie atunci cand faci descrierea experientei, cum ar fi: "am initiat", "am realizat" si "am organizat".


Daca experienta ta in domeniu este foarte mica sau inexistenta, incearca sa-ti cauti pentru inceput un anagajament part-time, implica-te in activitati de scoala sau accepta sa lucrezi voluntar pentru o perioada. Analizeaza-ti toata experienta si gandeste-te cum ai putea sa o aplici pentru orice fel de activitate.

Pasul 4: Relationeaza

Una dintre cele mai importante probleme care trebuie sa te preocupe atunci cand iti cauti un loc de munca este sa relationezi cu toata lumea. Obtine avantaje din toate resursele pe care le detii, incluzand oficiile de plasare a fortei de munca, targurile de job-uri, prietenii parintilor tai, fostii profesori si vecinii. Trimite cate un email la toate cunostintele si intreaba daca stiu pe cineva care lucreaza la o firma la care te-ar interesa sa te angajezi.

Pasul 5: Joaca pana la capat

Daca vrei sa te bucuri de ceea ce inseamna viata profesionala, trebuie sa actionezi - si sa cauti - asa cum trebuie. Cumpara-ti un costum "office" si poarta-l la toate interviurile. Asigura-te ca adresa ta de mail si formulele de politete pe care le folosesti sunt potrivite in acest sens. Acest lucru inseamna ca nu poti trimite CV-ul tau de angajare de pe un cont de mail denumit inadecvat - cum ar fi: "papusica", etc. In acest caz, va trebui sa-ti deschizi un nou cont de mail. Trebuie sa fii pregatita oricand sa primesti un telefon de la anagajator sau chiar sa sustii un interviu prin telefon. Cu cat vei fi mai bine instruita profesional, cu atat vei fi vazuta drept o profesionista de cat mai multe persoane.

Pasul 6: Nu renunta

Lumea adevarata poate fi o adevarata provocare. Stabileste-ti teluri realiste si accepta faptul ca va trebui sa incepi de jos si sa lucrezi pe branci. Exista mari sanse sa fii respinsa atunci cand iti vei cauta un angajament full-time, dar toata lumea trece prin asta. Trebuie doar sa nu uiti sa fii cat se poate de activa, sa perseverezi si sa-ti pastrezi increderea si optimismul ca exista un loc extraordinar de munca pentru tine care te asteapta sa-l gasesti mai devreme sau mai tarziu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro