Regretul "vacantelor trecute"
Carieră · Sfaturi / 26.08.2005

Sezonul petrecerilor s-a terminat, te-ai intors la serviciu si pentru urmatoarele luni in afara de munca nu se mai intrezareste altceva interesant la orizont. Aceste impresii sunt amplificate de vremea rece si de zilele din ce in ce mai scurte. Munca, timpul rece, amintirile concediului nu conduc decat spre un singur drum: regretul "vacantelor trecute".

Bineinteles, este normal sa te simti putin demoralizat si frustrat pentru ca trebuie sa te reintorci la munca. Nu te ingrijora! Sindromul "vacantelor trecute" dureaza temporar spre deosebire de severele depresii.

Cand te confrunti cu o depresie serioasa nu gasesti nici cea mai mica urma de placere in lucrurile si actiunile pe care le savurai in mod normal.

Cu toate acestea, reintoarcerea la serviciu, asumarea vechilor si noilor responsabilitati poate sa fie dificila pentru multi: problemele legate de libertatea limitata, lipsa timpului liber si acomodarea cu relatiile de la locul de munca intensifica sentimentul de frustrare.



Factorii care contribuie la declansarea acestui sindrom se incadreaza in trei mari categorii:
  1. Factori psihologici - probabil ca ti-ai promis tie insuti ca vei avea o perspectiva mai buna asupra problemelor de la serviciu, ca nu vei mai lasa munca sa-ti ocupe majoritatea timpului, iar acum te lupti sa tii pasul cu ceea ce ti-ai propus. Poti ridica pretentii exagerate colegilor de la munca si te vei simti mai mult decat dezamagit si descurajat cand vei realiza ca ai fost nerealist in privinta asteptarilor.

  2. Factori financiari - odata intors din concediu te vei trezi cu buzunarele aproape goale. Lipsa banilor si gandul ca iarna si Craciunul se apropie cu pasi repezi iti pot crea un mare disconfort.
  3. Factori psihici - mersul la serviciu cu ajutorul masinii personale sau al mijloacelor de transport in comun, asociat lipsei de exercitii pe durata weekend-ului te conduc rapid catre starea de oboseala. Acumularea catorva kilograme in plus cauzate de consumul de alcool si de mancarea nesanatoasa din timpul concediului iti pot amplifica stresul cotidian.
Toti acesti factori se adauga "placerii" tale de a te reintoarce la atributiile de la serviciu.


Ce-ti ramane de facut pentru a-ti pastra tonusul castigat in perioada concediului?

Incearca urmatoarele strategii:

  • Recunoaste-ti sentimentele! Daca o mare parte din activitatile tale tin de rutina este foarte normal sa fii dezamagit si descumpanit mai ales avand in minte plajele insorite sau poienile montane din timpul vacantelor. Este foarte important sa constientizezi atat rutina zilelor de lucru, cat si placerile concediilor si sa nu le incadrezi in interiorul aceleasi categorii. Daca frustrarea se va manifesta numai la nivel intern, tristetea ti se va adanci si va avea un efect semnificativ asupra propriilor tale emotii si perceptii. Nu uita ca urmarile nu vor intarzia sa fie resimtite acut nu numai de tine, dar si de cei din jurul tau - familia, prietenii apropiati, colegii de la munca.

  • Cauta sprijin! Daca ti-ai petrecut concediile alaturi de familie sau de prieteni, apeleaza tot la ei si impartaseste-le sentimentele cu care te confrunti de cand ai revenit la munca. Alaturi de ei poti depana linistit amintirile vacantei trecute, iar retrairile bucuriilor pot avea o influenta benefica asupra psihicului si spiritului tau. Astfel vei diminua sentimentele de izolare de la munca - in cazul in care simti acut o indepartare fata de tine si restul colegilor - si vei imparti responsabilitatile in privinta treburilor gospodaresti ce asteapta sa fie indeplinite.

  • Fii realist! Propunerile pe care le faci fata de tine insuti, chiar daca sunt de buna credinta, se dovedesc a fi de cele mai multe ori nerealiste si dificil de indeplinit. Nu mai incerca sa rezolvi mai multe probleme simultan - fiecare sarcina are timpul ei specific; o data nerespectat timpul, confuziile si sentimentele de frustrare nu se vor lasa mult timp asteptate. Cel mai bine este sa-ti faci un program de lucru realist pe care sa incerci sa-l respecti. Nu uita ca de indata ce trebuie sa mergi din nou la munca vei avea nevoie de cel putin doua zile de acomodare. Nu incepe cu un program riguros din aceste prime zile, pentru ca vei esua, iar increderea in sine in privinta administrarii timpului si a responsabilitatilor se va sterge treptat.

  • Ai grija la buget! Presiunea financiara care exista la tine in camin iti poate afecta serios atat randamentul, cat si senzatia de bine de la locul de munca. Daca esti ingrijorat in privinta achitarii facturilor, nu te preface ca presiunea nu exista! Mai bine fa-ti un plan administrativ si da-ti seama de cat timp ai nevoie pentru a-ti echilibra conturile. Aceasta planificare facuta din timp te va ajuta sa eviti cheltuielile extravagante si sa te simti capabil sa ai grija de nevoile tale si ale familiei.

  • Planifica-ti vacantele viitoare! Multi oameni reusesc sa se simta mai bine planificandu-si atent urmatoarele concedii. Poate ca te ajuta sa postezi la birou o fotografie cu zona in care urmeaza sa te duci in viitoarea vacanata. Cu toate ca pare destul de indepartata noua perioada de relaxare, ilustrata respectiva te poate energiza mai mult decat banuiesti. Desigur, nu este nevoie sa incepi sa planifici fiecare detaliu al concediului urmator, ci numai la un nivel care sa te ajute sa tii situatia de la munca sub control.

  • Asigura-ti suficient timp pentru gandire si relaxare! Munca de la birou galagioasa, stresul care se mareste pe zi ce trece, telefoanele care suna incontinuu - toate aceste lucruri sporesc importanta clipelor de relaxare si meditare de la serviciu. Daca din programul tau de lucru lipsesc pretioasele minute destinate eliberarii mintii de orice stres, cat de curand vei ajunge sa nu tii pasul cu ceea ce ai de facut. Nu putine studii au demonstrat ca aceste clipe inchinate destinderii maresc eficacitatea si creativitatea oricarui angajat. Pauza de masa te ajuta sa ai o perspectiva mai clara asupra "haosului" de la serviciu.

  • Nu uita de obiceiurile sanatoase! Nu lasa presiunea de la munca sa te impiedice sa mananci sanatos. Mancarea de tip "fast-food" contine un surplus de saruri si de colesterol care dauneaza sanatatii. Ritmul alert al activitatii profesionale te determina in multe situatii sa sari peste pranzuri in favoarea "rontaielilor" - chipsurilor, jeleurilor, dulcurilor etc. Daca tot optezi pentru o varianta rapida de a lua masa, incearca sa consumi fructe. Multi oameni se plang ca se simt surmenati pentru ca se deshidrateaza. Incearca sa bei minim 5 pahare de apa pe zi penru a inlatura aceasta neplacuta problema.

  • Ai grija cu sarcinile de la munca! Cateodata este binevenita o zi de pauza. Numai asa iti poti da seama cu adevarat daca te coplesesc sarcinile pe care ti le asumi la munca. In asemnea situatii este recomandat sa incepi sa-i implici mai mult pe colegii tai in luarea deciziilor si in asumarea responsabilitatilor. Uneori este binevenita si discutia cu seful tau, dar asigura-te ca te prezinti in fata lui cu niste solutii proprii pentru rezolvarea dificultatilor aparute.

Nu uita ca acestor opt sfaturi li se adauga activitatile sportive si odihna. Somnul suficient pe timpul noptii si exercitiile (10 minute de miscare pe zi sunt suficiente) te ajuta sa elimini kilogramele nedorite si sa fii bine-dispus si energic pe parcursul intregii zile.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro