Job de vara sau inceput de cariera?
Am observat ca, vara, numarul aplicatiilor pentru un job este mai mic decat in restul anului. Pesemne ca lumea se gandeste mai mult la vacanta.
Am observat ca, vara, numarul aplicatiilor pentru un job este mai mic decat in restul anului. Pesemne ca lumea se gandeste mai mult la vacanta. Este momentul in care angajatii culeg "roadele" unui an de munca si isi planifica binemeritatele saptamani de concediu.Este curios insa ce se intampla cu tinerii in perioada aceasta. Pe unii dintre ei, studenti sau proaspat absolventi, ii gasesti pe plaja, profitand de ultimii ani de libertate. Altii insa aleg sa-si gaseasca un job - primul job! -, fie el doar pe timpul verii. Despre acesti tineri as vrea sa va vorbesc.
Call center, curier, barman, operator, ghid turistic, promoter sau, pur si simplu, in practica prin redactii de ziare sau in agentii de publicitate. Cam asa arata un job de vara in Romania. Bine, ai putea spune, dar cum te vor ajuta aceste 2-3 luni in cariera? Merita sa iti iei un asemenea job? Sau totul se rezuma la a face niste bani pe o perioada limitata... fara ca macar sa mai mentionezi acest job in CV?
Sa va povestesc cum e intr-o agentie de publicitate: ori de cate ori vad un CV in care descopar astfel de experiente (in domeniul nostru, vorbim de cateva luni pe care studentul le-a petrecut in practica in vreo agentie), imi spun ca merita sa ma intalnesc cu acel om. Ca HR manager, cu siguranta ma vor interesa cei care s-au straduit sa faca ceva inca de pe bancile facultatii. Este o dovada a dorintei de implicare si a perseverentei - calitati pe care le cauta orice angajator.
Totodata, companiile ar trebui sa primeasca cu deschidere astfel de aplicanti. Un job sau un stagiu de trei luni functioneaza si ca o perioada de proba, la finalul careia poate rezulta un win-win situation: angajatului i se poate propune o promovare - si deci exista sansa ca el sa fie motivat sa continue colaborarea -, iar angajatorul isi va putea forma noi specialisti. Sau, pur si simplu, va ramane o usa deschisa pentru proiecte viitoare, fie ele doar punctuale.
Ceea ce este insa foarte important este acordul celor doua parti asupra termenilor de colaborare. O relatie onesta intre angajat si angajator, inca de la inceput, va defini foarte clar asteptarile partilor si posibilitatile unei evolutii profesionale a angajatului. Ramane de vazut doar ce obiective si-a setat acesta, daca el insusi vede acest job ca pe o activitate "sezoniera" sau daca porneste la drum in cautarea unei cariere.