Fii carismatica!
Carieră · Sfaturi / De Roxana Totolici, 17.03.2008

Cu siguranta esti simpatica. Asta este o calitate pe care apropiatii tai o recunosc, dar pe care nu o poti dezvolta fata de necunoscuti. Daca interlocutorul tau nu este atras de ceea ce ii spui...

Cu siguranta esti simpatica. Asta este o calitate pe care apropiatii tai o recunosc, dar pe care nu o poti dezvolta fata de necunoscuti. Daca interlocutorul tau nu este atras de ceea ce ii spui, una dintre cauze ar putea fi aceea ca nu ai suficienta carisma.

A fi un bun manager presupune anumite competente, dar si sarm personal. Visezi sa detii acest secret care te ajuta sa convingi si sa atragi atentia ca un magnet? Totul este posibil. Carisma nu este doar un dar de la natura ci poate fi dobandita. Invata sa o dezvolti si sa ii fascinezi pe cei din jur prin atitudinea ta.

Atentie la limbajul corpului
 
Pentru a fi o persoana carismatica, trebuie sa faci din corpul tau principalul mijloc de comunicare. In opina psihologului American Albert Mehrabian, intr-o situatie de comunicare interpersonala, gesturile si expresia fetei conteaza mai mult de 55% pentru impactul discursului asupra audientei. Vocea conteza in proportie de 38%, iar ceea ce zici doar 7%. Astfel 93% din comunicare revine elementelor non-verbale.

Pentru a atrage interesul si aprobarea colaboratorilor tai trebuie sa lucrezi la limbajul corpului tau: privire, gesturi, zambet, mimica, voce si miscari. Invata deasemenea sa fii atenta la reactiile celorlalti si sa le decodezi. Observa oamenii (actori, politicieni) pe care ii consideri carismatici si adopta-le limbajul corporal. Scopul nu este sa ii imiti, ci sa descoperi sursa carismei lor si sa iti creezi una proprie.

Increde-te in tine

Deoarece iti este jena sa iei cuvantul in sedinte, preferi sa taci, dar te-ai saturat sa nu iti exprimi punctul de vedere. Vrei sa stii sa te aperi si sa iti sustii cu tarie cauza si opiniile. Este dificil sa fii o persoana placuta fara a avea incredere in tine. Pentru a placea si a impune respect altora, trebuie in primul rand sa iti impui tie insati.

Timiditatea, indoielile si ezitarea ta nu trebuie sa le fie impartasita si celorlalti. Exerseaza in fata oglinzii si invata cum sa le ascunzi in public. De cele mai multe ori, inhibarea are la baza teama de a nu fi criticata si judecata sau de a nu gresi. Aceasta dependenta de opinia celor din jur tradeaza o lipsa de incredere in sine. Regasirea increderii este o etapa indispensabila pentru a-ti dezvolta carisma. 

Nimeni nu e perfect

Trebuie apoi sa inveti sa stabilesti contacte in loc sa le eviti. Invata sa iei atitudine si nu astepta sa te intrebe cineva daca ai ceva de zis. Cu siguranta, trebuie sa alegi bine momentul pentru a nu deranja. Fii naturala si astfel te vei simti in largul tau.

Nu incerca mereu sa te apropii de perfectiune. Ea nu exista decat conceptual. Nu trebuie sa iei cuvantul doar atunci cand ai de prezentat o idee geniala, lucrurile mai vin si de la sine. Fii mai putin perfectionista, indrazneste sa iti asumi riscul si vei avea de castigat. Daca nu reusesti din prima, nu te critica. Ai dreptul sa nu fii perfecta si nu trebuie sa te depreciezi pentru asta.

Trebuie sa mai tii cont de:

  • Vestimentatie - conteaza foarte mult in relatiile cu ceilalti. Chiar daca paharul nu face niciodata un vin bun, un Bordeaux nu va avea aceeasi savoare intr-un pahar de plastic ca intr-o cupa de cristal.
  • Competenta de comunicare - este o calitate pe care trebuie sa o dezvolti. Trebuie sa stii sa te exprimi si sa te asiguri ca ceilalti au inteles exact ceea ce ai dorit sa spui.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro