Muncesc, deci exist?


Dependenta de munca a devenit o "boala" tot mai des intalnita. Fiind vorba de cuvantul "dependenta", chiar daca, in acest caz, este de munca, ar trebui sa ne determine sa acordam mai multa atentie acestui fenomen.

Exista situatii in care accepti joburi solicitante, sarcini suplimentare, proiecte noi, care necesita o implicare totala, avand speranta ca te vei simti mai fericita, vei avea bani mai multi, vei ajunge in alta clasa sociala sau te vei simti mai implinita.

Printre cauzele care pot declansa aceasta dependenta de munca se pot numara si respectul de sine foarte scazut, nevoia permanenta de a face cat mai bine ce ai de facut si cat mai mult, pentru a demonstra ca esti o persoana de valoare, teama de esec, teama ca, oricand, cineva mai bun iti poate lua locul, motiv pentru care trebuie sa fii mereu in top sau chiar fuga de viata personala, care nu iti ofera niciun fel de satisfactie.


Dependenta de munca sau, altfel spus, sclavia autoimpusa, nu tine cont de statutul pe care il ai in firma, poti fi manager sau angajat. Poti fi chiar si o casnica dependenta de munca sau o functionara la o banca dependenta de munca; ai mereu impresia ca trebuie sa faci ceva si, chiar daca nu ai, cauti.

Unii dintre acei oameni care ajung sa fie dependenti de munca pot fi cei carora parintii le-au spus ca trebuie sa fie cei mai buni sau au fost excesiv rasfatati si se trezesc intr-o lume ostila, la care nu stiu sa se raporteze. Altii sunt singuri si izolati sau isi gasesc refugiul in munca, dupa o experienta amoroasa dureroasa.


Trebuie sa existe o bariera intre locul de munca si acasa; cand s-a terminat programul, trebuie sa ignori problemele care tin de serviciu, iar week-end-ul nu trebuie sa fie rezervat decat vietii personale. In acest timp, nu te lasa invadata de termene limita sau alte chestiuni profesionale si inchide telefoanele de serviciu.

Nu tot timpul cei tineri sunt si cei mai sanatosi. Nu este cazul sa te "intoxici" cu propria munca, gandeste-te ca poti echilibra intr-un fel sarcinile. Nu ignora viata personala si sanatatea, pentru ca esti inca tanara si "in putere".


Incearca sa te dezobisnuiesti de ritmul alert de munca. Nu este cazul sa renunti la concediu pentru a da bine in ochii sefului si nu ai de ce sa te simti vinovata atunci cand nu stai peste program sau cand nu iti iei teancuri de dosare acasa, pentru a le analiza in timpul tau liber.

Aceasta dependenta de munca poate avea un caracter de "domino"; pe langa neplacerile pe care le cauzezi organismului, incepi sa nu mai dai randament la serviciu, compania are si ea de suferit si apoi urmeaza membrii familiei, pe care ii ignori, fara sa iti dai seama. Incepi sa devii o investitie neprofitabila pentru companie, iar familia sau relatiile cu prietenii ta se pot destrama.


Totul incepe cu insomnii, fumat excesiv, dureri repetate de cap, te gandesti la problemele de la job chiar si atunci cand esti acasa, cu prietenul, sotul sau copiii. De la acestea si pana la aparitia bolilor organice pe fond de stres, instrainare sociala, dificultati de comunicare, stari depresive, atacuri de panica si problemele de relationare nu mai este decat un pas.

Exista o mare diferenta intre angajatul dependent de munca (workaholic) si angajatul constiincios (hard worker). Cel din urma lucreaza, dorindu-si timp liber pentru a se odihni, pe cand dependentul de munca nu isi doreste timp liber si face totul pentru a evita concediul si zilele libere.

Nu este nimic rau in faptul ca iti doresti sa muncesti, mai ales daca o faci cu pasiune, e rau doar atunci cand nu reusesti sa mai faci si altceva, in afara de munca, atunci cand te izolezi social si iti distrugi sanatatea.     

In Romania, exista si cazuri fericite, in care angajatorul ia masuri pentru prevenirea aparitiei dependentei de munca in compania sa, prin instituirea, de exemplu, a unui program de munca flexibil.

Ar fi ideal sa existe, in fiecare companie, si o serie de teste pentru depistarea dependentei de munca, care sa fie standardizate pe populatia romaneasca. Cele existente la ora actuala au o distributie restransa, fiind aplicate doar la nivel de organizatii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro