Cum sa imbini cariera cu familia
Copii adormiti, multa "tensiune" in trafic, hartii de buchisit, sef suparat, sacose, copii suparati, numai buni de impacat, proiecte pe ultima suta de metri si un sot de iubit... Pare un episod din Razboiul Stelelor, dar cam asa arata o zi obisnuita din viata unei mame cu serviciu.
Am spus razboi? Poate pentru restul lumii, caci pentru o mama toate isi au rostul lor si pana acum nu s-a nascut copilul care sa nu poata fi impacat si proiectul care sa nu poata fi dus la bun sfarsit.
Daca te afli in aceeasi situatie stii despre ce vorbesc. Indiferent de cat iti este de greu, gasesti in tine exact cantitatea de energie sa le faci pe toate si chiar mai mult. Dar corpul uman isi are limitele lui. Creierul vrea, corpul insa cere, din cand in cand, odihna.
Randurile urmatoare iti ofera mici trucuri care sa te ajute sa nu ajungi in starea de epuizare totala. Pentru asta, insa, e nevoie sa le aplici cand familia e inca in "fasa".
1. Educa-ti familia. A fi mama nu este sinonim cu a le face tu pe toate. Copiii trebuie invatati de mici ca parintii au nevoie de un loc de munca, de unde obtin banii pentru existenta zilnica si unde se pot dezvolta normal ca adulti.
Cand copilul se catara pe mobila iar tu ai de finalizat un proiect important pentru serviciu, da-l calma jos. Explica-i linistita ca ai si alte responsabilitati in afara de familie pe care nu le poti duce la bun sfarsit daca trebuie sa alergi dupa el. Incearca sa il tii ocupat cu activitati mai putin periculoase, care nu te solicita sa fii cu amandoi ochii si urechile pe el.
"Este normal ca o femeie devenita mama sa isi poata pastra si celelalte preocupari care o definesc ca si persoana, pe langa minunatul statut recent dobandit in urma maternitatii. Ceea ce inseamna ca are nevoie ca si ceilalti sa inteleaga ca, tocmai statutul de mama care ajuta la atingerea unui nivel de implinire personala greu de explicat, poate sa dea disponibilitatea psihica si chiar necesitatea largirii ariilor de interes, a preocuparilor proprii. Nu de putine ori exista inca preconceptia conform careia orice alte preocupari pot stirbi 'calitatea' de mama. Acest sentiment, de cele mai multe ori, este oricum prezent in mintea oricarei mame care alege sa aiba si alte preocupari si sa continue sa se defineasca ca o persoana si in afara acestui statut", considera Madalina Uceanu, director executiv in cadrul companiei AIMS Human Capital Romania.
Sotul tau trebuie sa te inteleaga primul atunci cand vine vorba de cariera. Ingrijirea copiilor e ideal sa se imparta intr-un procent cat de cat egal intre voi doi. Nu de alta, dar astfel vei evita pe viitor remarcele geloase gen "copilul te iubeste numai cu tine". La ce sa se astepte daca numai tu te ingrijesti de copil toata ziua?
2. Hotaraste-te ce vrei. Daca vrei sa devii directorul departamentului de PR din compania ta, impaca-te cu ideea ca nu iti vei vedea copiii la fel de mult precum ti-ai dori si ca ei vor sta mai mult cu dadaca sau tatal. Daca vrei sa iti dezvolti cariera, dar si sa iti vezi copiii zilnic dupa 8 ore de lucru, atunci evita locurile de munca la care ti se solicita sa calatoresti mai mult de jumatate din timp. Oricat de feminist ar parea, invata sa ghicesti companiile masculine. O companie agresiva, cu angajati aproape numai barbati, va intelege mai greu responsabilitatile tale de mama.
Cat de greu ii este unei mame sa isi caute un nou loc de munca? Cu sustinere din partea familiei, nu mai greu decat oricarei alte femei fara astfel de responsabilitati. Madalina Uceanu sustine ca "riscurile nu sunt atat de mari in a renunta la un job pentru un altul in situatia in care copiii exista deja. Categoric trebuie analizate lucrurile putin diferit si trebuie sa se gandeasca cat timp le solicita jobul, cat de mult timp vor si pot sa implice in cariera si in functie de suportul familiei si al sotului".
O mama care isi doreste mai mult de la cariera sa si isi cauta un nou loc de munca nu trebuie sa fie crispata ca angajatorii o vor privi altfel. Multi dintre acestia realizeaza ca responsabilitatea unui copil schimba in bine o persoana si pe plan profesional. Cred si eu ca ti-e mai usor sa coordonezi o echipa de 10 adulti, dupa ce ai invatat sa tii in frau doua jumatati de om cu energia unei echipe de fotbal...
"Sunt multe situatii in care constiinciozitatea si ambitia femeilor a fost considerata un mare avantaj. Cred ca aceasta experienta a maternitatii te implineste ca si femeie, intr-un mod care este greu de explicat celor care nu au trecut prin asta, ceea ce inseamna un nivel de incredere in sine care poate genera, chiar si numai acesta, multa energie si initiativa in plan profesional", mai spune directorul executiv al companiei AIMS Romania.
3. Cuvantul de ordine: energia!! Cum crezi ca te poti trezi cu o ora mai devreme dimineata sa le pregatesti micul-dejun micutilor si sa te duci cu doua-trei ore mai tarziu la culcare, daca nu ai energia necesara? Tu stii cel mai bine cand si de cata odihna ai nevoie. Unii oamenii au nevoie de doar patru ore de somn, altii insa reusesc sa isi recastige energia in sase-sapte ore. Nu iti mai impinge limitele mai departe decat oricare dintre inaintasele tale! Echilibru inseamna sa faci exact cat poti face, incercand in acelasi timp sa te simti bine.
"Nu exista reguli, programul zilnic al unei mame depinzand foarte mult de capacitatea de munca si nivelul de energie al fiecareia dintre noi. Cred ca numitorul comun ar trebui sa fie flexibilitatea, respectiv posibilitatea de a jongla putin cu programul in functie de necesitatile familiale. Asta poate insemna pauze in timpul programului, compensate de lucrul in week-end daca este necesar", mai precizeaza Madalina Uceanu.