Faptul ca stam peste program destul timp este o tema in jurul careia s-a scris tot mai mult. Dar vine momentul in care ne dorim sa schimbam cumva acest fapt.
Faptul ca stam peste program destul timp este o tema in jurul careia s-a scris tot mai mult. Dar vine momentul in care ne dorim sa schimbam cumva acest fapt. Nu stim, insa, intotdeauna ce sa facem mai departe: cum abordam discutia cu superiorul?
Nu este usor, mai ales ca emotiile unei astfel de discutii ne pot face uneori sa uitam complet ce am fi vrut sa spunem. In plus, timpul managerului este impartit pe prioritati si in cateva minute ar trebui sa putem sa ne facem intelesi.
Personal prefer si folosesc mult structuri si scheme, asa ca argumentele pe care le putem aduce in discutia cu angajatorul le voi imparti in doua:
1. De ce este nevoie sa reducem numarul de ore la serviciu?
2. Cum s-ar putea face acest lucru, fara sa afectam rezultatele?
In spiritul primei idei mentionate, este clar ca oricare sef interesat de succesul afacerii sale si implicit de oamenii din echipa, va putea observa efectul de epuizare al unui angajat care ramane mult si constant peste program: concentrarea pe sarcini scade, ritmul incetineste, iar posibilitatea de a gasi metode creative in rezolvarea situatiilor va fi si ea cu siguranta mai mica.
Cu toate acestea, nu se intampla prea des ca managerul sa deschida discutia si sa stie clar motivele acestor schimbari.
Initiativa ne poate apartine, iar scopul principal al discutiei este ca angajatorul sa realizeze ca oboseala si stresul acumulate pe termen lung nu vor face decat sa scada randamentul activitatilor tale.
Prin urmare, imbunatatirea situatiei este benefica atat pentru angajat, cat si pentru angajator, iar discutia trebuie abordata ca un castig de ambele parti.
Al doilea aspect important tine de faptul ca orice anagajator apreciaza o persoana care intr-o intalnire aduce, odata cu problema, si una sau mai multe variante de a o rezolva. Prin urmare, in cazul in care sarcinile intr-adevar ne coplesesc, pot fi utile urmatoarele propuneri:
- delegarea unor sarcini catre un coleg care are abilitatile necesare, astfel incat sa folosim timp doar in supervizarea rezultatelor sale;
- dinainte stabilirea clara si concreta (pe proiecte in derulare) a termenelor limita;
- modificarea atmosferei de lucru (ex. mutarea intr-un departament in care elementele care ne distrag sa fie mai reduse);
- eliminarea sau scurtarea unor pasi inutili si tot ce ar mai tine de organizarea mai buna a activitatilor.
In cazul in care supra-incarcarea nu este reala, dar lucrul peste program este o politica in organizatie, discutia poate fi focalizata pe importanta atingerii rezultatelor ca mijloc de masurare a eficientei.
Se poate stabili dinainte cu superiorul care sunt parametrii concreti in aceasta masurare (ex. lista de activitati care poate fi bifata la finalul zilei, indeplinirea obiectivelor saptamanale, lunare, etc.). Restul depinde de cum te organizezi.
Ca o concluzie, atunci cand deja am constientizat cat de importanta este schimbarea obiceiului de a sta zilnic peste program, nu ramane decat sa ne clarificam intai noua de ce si cum putem modifica situatia si apoi, cu inima-n dinti, sa ne argumentam cu indrazneala punctul de vedere in fata celui care ne poate sustine cel mai mult.
PERSPECTIVE GROUP
Mob:(+40) 726 719 803 / Tel:(+40) 21 2119322 (+40) 21 211 93 24/ Fax:(+40) 21 211 93 26 sau ioanam@perspectivegroup.ro www.perspectivegroup.ro