2. Nu-ti critica fostul sef!
Este o mare greseala. Lumea este mica, nu stii cine pe cine cunoaste. Diplomatie si eleganta! Treci, fara sa dai amanunte, peste motivele care te-au determinat sa pleci de la fostul loc de munca. La intrebarea: de ce ai demisionat (sau de ce ai fost data afara) de la compania X, raspunsul este bine sa fie: "criza economica" sau "o conjunctura care mi-a fost defavorabila" ori "o situatie pe care nu o puteam accepta".

"Este evident ca, daca ti-ai dat demisia, s-a intamplat din cauza unei neintelegeri, sau ti-a fost ceruta, sau ai facut ceva rau si asta a fost solutia care a calmat spiritele. Oamenii ezita sa spuna ca au fost disponibilizati, de parca asta ar fi o rusine. Se gandesc ca, daca ai fost dat afara, nu esti bun, detaliu la care angajatorii nu se prea gandesc. Intrebarea "de ce ai ramas fara job?", nu o pun pentru a primi explicatii, ci ca sa vad ce va spune candidatul despre mine si compania mea cand va participa la un alt interviu, daca eu il dau afara, la un moment dat!", spune Angela Lazar.


3. Nu face politica!
Sub nicio forma nu face aluzii sau comentarii cu tenta politica. Nu stii care sunt simpatiile lor. Nu iti pot fi de niciun folos. Nu stii care sunt oamenii politici care pot avea conexiuni in compania respectiva. Simpatiile sau antipatiile politice nu trebuie, sub nicio forma, sa fie un subiect de discutie la interviu. Chiar daca tu stii ca respectiva companie are afinitati catre un partid sau un actor de pe scena politica a te declara "de partea lui" nu va reprezanta o sansa de angajare in plus. Daca, prin absurd, esti intrebata despre aceste detalii, declara-te apolitica si fara simpatii. Din aceasi categorie de subiecte care nu trebuie nici deschise, nici dezvoltate, sunt cele legate de sentimente sau resentimente fata de oameni de alta nationalitate, despre alte etnii sau despre cei de culoare. Este total contraindicat.


4. Nu glumi!
A folosi expresii populare, in jargon, glume sau injuraturi, este total neindicat. Dovedesti neseriozitate. Nu povesti ispravile copilului si nici amanunte de la nunta... Chiar daca ar fi sa vina vorba despre asta.
 
5. Nu il pomeni pe Dumnezeu!
Este minunat sa crezi in Dumnezeu, dar nu trebuie sa dovedesti asta la interviul pentru un loc de munca. Face parte din aceasi categorie cu opiniile politice, cu cele rasiste sau sexiste.
 
  • Radu, miercuri, 29.09.2010 00:34
    M

    Nu vreau sa fiu ironic, dar sa citesti 1 AN niste articole de o juma' de pagina, pe marginea caruia se mai gaseste cate o complexata de la "litere" cu media 10 pe sub patura creierului imbacsit de numarul de " i '-uri ...scuza-ma, dar e grav : 1 an ? Ciudat...in cate saptamani citesti cuvantul : sampon? ca sa stiu cand te speli pe creier ...impreuna cu fata de la litere ?

  • anca, miercuri, 23.06.2010 11:09
    pt.dana

    Ce atata caz pt. un i ? I-o fi scapat ....si ... ce? Nu ai inteles articolul din cauza asta?

  • dana, duminică, 30.05.2010 08:22
    pt lavi

    lavi, vad ca ai fost foarte prompta in a ma critica, dar tin sa-ti spun ca nu am invatat sa conjug verbele acum 100 de ani. cum am doar 22 de ani, cred ca ma incadrez in tendinte, iar cum sunt si la facultatea de litere, cred ca macar sa scriu am invatat. asa ca te rog documenteaza-te mai bine si ai sa descoperi cu stupoare ca verbul "a fi" la imperativ negativ are un singur "i". iar acest mesaj este valabil in continuare si pentru cel/cea care a scris mesajul si care vad ca nu se deranjeaza sa modifice. normal..de aceea apar apoi persoane gen lavi: probabil tot de pe net au invatat sa conjuge verbele.in alta ordine de idei, nu contest calitatea continutului acestui articol, este f bun.

  • Iulia, vineri, 28.05.2010 15:15
    Bravo

    Foarte bun articol ! Multumesc :)

  • sandy, vineri, 28.05.2010 13:20
    despre articol

    Lasand la o parte comentariile de mai sus, cu toate ca imi aduc aminte de o perioada anterioara in care si eu eram critica la adresa celor care nu vorbesc si scriu corect din punct de vedere gramatical, este un articol bun. Ceea ce ni se prezinta sunt niste reguli de bun simt, dar care pot face diferenta intre a obtine un job sau nu. Eu am obtinut recent un job in domeniul financiar, si datorita unor articole de acest gen pe care le-am studiat de mai bine de un an iar de fiecare data mi s-a mai intiparit ceva in minte, am facut impresie buna si am negociat un salariu peste medie. As mai include in acest articol faptul ca tinuta conteaza foarte mult, prestanta si siguranta. Este foarte important sa pui accent pe ceea ce stii sa faci, chiar daca aparent ce stii este nesemnificativ, angajatorii apreciaza oamenii care sunt dispusi sa se perfectioneze, stiu sa faca bine un lucru si sa il termine si nu in ultimul rand o persoana care gandeste, face corelatii, poate exprima opinii. Pe viitor, sper sa realizeze d-na Otilia un articol pe mai multe puncte, care sa atinga domeniile specifice, de genul celor care prezinta cum este bine sa te comporti la un interviu intr-o firma de consultanta, audit, avocatura, distributie, productie si asa mai departe. Oricum, per total, articolul este bun, cum am mai precizat, daca toti am aplica ceea ce citim, poate ca am obtine mai usor jobul dorit.

  • alexandra, vineri, 28.05.2010 12:00
    pt lavi

    ce porcarie de site ai dat, lavi? nu reiese nimic din el. Imperativul de acolo e cu verbul a canta, din cate vad eu. Si are dreptate Emi, Imperativ negativ are un singur I.

  • lavi, vineri, 28.05.2010 09:57
    pt. dana

    nu stiu cum se conjuga verbul "a fi" atunci cand l-ai invatat, dar uite aici un link sa vezi cum se conjuga astazi: http://www.romaniandolls.com/books/007manual/Manual03/GRAMATICA/fi.h deci, textul pare scris in regula...

  • dana, joi, 27.05.2010 21:20
    greseala

    of..e a nu stiu cata oara cand va fac observatie. nu-mi face placere, dar cine stie cati citesc articolele astea si considera ca sunt trecute prin mana corectorului, deci sunt cat se poate de corecte. deci, la punctul 8 va rog sa schimbati fii* cu nu fi ironica*

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro