Ce este inteligenta emotionala?
S-a observat ca succesul personal presupune mai mult decat inteligenta academica (atat in sfera personala, cat si in cea a afacerilor) sau IQ, cum a fost ea numita. Conceptul de inteligenta a fost reinventat pentru a include aptitudinile emotionale in locul categoriilor mai vechi, ca aptitudinile lingvistice, matematice si logice prin care era definita inainte.
Daniel Goleman, in cartea sa "Inteligenta emotionala", enumera cinci categorii de inteligenta emotionala. Aceste aptitudini-cheie sunt:1. Cunoasterea emotiilor
Aceasta este capacitatea de a recunoaste sentimentele atunci cand apar si de a nu le eluda daca nu ne convin. Este important sa spunem "Simt invidie", desi poate fi neplacut sa admitem asta. Poate ca a fi invidios nu se potriveste cu parerea cuiva despre sine. Si chiar si atunci cand nu putem eticheta imediat cu precizie o emotie, trebuie sa stim ca simtim o anumita emotie, sa tinem cont de ea in deciziile noastre si poate sa actionam cu ceva mai multa grija. De exemplu, daca o persoana este furioasa, este important ca ea sa invete sa-si spuna "Sunt furios/ furioasa", in loc sa-si reprime furia si sa ia un analgezic pentru o durere de cap aparuta in mod misterios.
2. Gestionarea emotiilor
Acest lucru este legat de capacitatea noastra de a aborda emotiile neplacute, atunci cand am acceptat sa le simtim. Mare parte a acestui efort e legata de dezvoltarea unei modalitati de "sustinere interioara" si de a invata sa ne calmam cand lucrurile par dificile. Un manager bun stie cand sa-si impulsioneze echipa sa-si sporeasca efortul si cand sa o felicite pentru ceea ce a realizat. De exemplu, cand sunt deprimata nu ma condamn pentru asta, dimpotriva trec la un comportament afectuos. Imi ofer o baie fierbinte, un aspect fizic mai placut, un masaj sau placerea de a-mi planifica urmatoarea vacanta. Fac ceea ce trebuie ca sa simt ca imi pasa de mine si ma apreciez.
3. Automotivarea
Atat cuvantul emotie, cat si cuvantul motivatie vin din aceeasi radacina latina: movere, a misca. De aceea, nu trebuie sa ne surprinda ca aceste doua concepte au o anumita legatura. Emotiile ne motiveaza, dar de asemenea pot sa ne faca neputinciosi daca sunt prea puternice si le permitem sa ne copleseasca.
Daca vreau sa obtin ceea ce am hotarat ca-mi doresc de la viata, va trebui sa-mi dezvolt o forma de autocontrol emotional. S-ar putea sa am nevoie sa-mi aman placerile sau sa imi temperez impulsivitatea. Imi pot dezvolta modalitati prin care sa fiu propriul meu mentor, sa ma autoeduc, ceea ce inseamna ca-mi pot amana un timp nevoile emotionale, cu convingerea ca ma voi ocupa de ele mai tarziu. Daca pot face acest lucru, s-ar putea sa fiu capabil sa intru in starea de continuitate sau intr-o zona care sa-mi permita sa ating performante deosebite.
4. Recunoasterea emotiilor
Cand voi incepe sa-mi recunosc emotiile si sa-mi construiesc propriul "sistem meteorologic", atunci voi putea sa le detectez cu mai multa precizie si la cei din jurul meu. Asta inseamna ca pot simti ceva in acelasi timp cu persoana, in loc sa simt pentru ea. Nu e vorba de mila sau de compasiune. Cand oamenii simt ca cineva empatizeaza (empatia este intuirea a ceea ce se petrece in celalalt fara a uita totusi ca esti tu insuti, caci in acest caz ar fi vorba de identificare) intr-adevar cu ei, nu se simt tratati cu condescendenta. De curand, un barbat trimitea o scriosare pentru a-i transmite condoleante unei prietene. El a taiat textul standard "cu cea mai profunda compasiune" si a scris alaturi "cu adanca empatie". Si el pierduse pe cineva apropiat si stia ce simte cineva intr-o asemenea situatie. Mai tarziu, prietena sa i-a spus cat de mult contase pentru ea acest mic gest. S-a simtit ca si cum ar fi trecut prin acest mic necaz impreuna si a suportat mai usor pierderea. Desi unii oameni par sa se fi nascut cu o capacitate mai mare de a empatiza cu ceilalti decat altii, empatia este o capacitate care se poate cultiva.
5.Gestionarea relatiilor
Relatiile care nu se bazeaza doar pe putere si pe roluri predefinite necesita inteligenta emotionala. Intelegerea emotiilor altora ne da capacitatea de a-i motiva, de a fi lideri eficienti si de a lucra in echipe de succes. Putem sa dam, sa primim si sa fim spontani cand este nevoie. Vechile noastre comportamente rigide, nascute din frica si din anxietate se pot dizolva in acceptarea de sine si acceptarea celorlalti. In viata de familie, competenta emotionala este cel mai important lucru pentru intemeierea unei familii fericite si unite. Relatiile directe, indiferent de forma lor, au si ele de castigat. Inteligenta emotionala ne da capacitatea de a face fata cu bine asaltului emotiilor si de a actiona cu integritate si curaj.
Eu as adauga o a sasea categorie a inteligentei emotionale:
6.Transformarea emotiilor
Exista multe motive pragmatice pentru deprinderea competentei emotionale, dar unul este poate mai important decat celelalte - transformarea personala, care ne schimba viata si care este adusa de intelegerea emotiilor. Pentru fiecare emotie exista una antinomica (uneori, chiar mai mult de una). Daca puteti gasi acea emotie opusa si intelesul pe care il are ea pentru dumneavoastra si daca o puteti simti in acelasi timp si pe prima va fi ca si cum ati putea compara ambele parti ale unei lame zimtate. Nu veti mai avea stari proaste. Transformarea depresiei in revolta utila, a singuratatii in relatiile cu alte fiinte vii schimba in mod dramatic calitatea vietii. Efectele se pot simti pe termen lung, pe masura ce ne dam seama ca totul in viata se poate transforma daca gasim cheia potrivita.
Informatiile au fost preluate din cartea "Transformarea sentimentelor - o conditie a succesului" - Frances Wilks - tradusa de Alexandra Bors, Editura Curtea veche, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro