Ce ar trebui sa stii despre delegarea sarcinilor?

Sfaturi / De Greta Nita, 06.02.2009

Unii dintre noi fac acest lucru in mod natural, pentru ca s-au deprins sa delege sarcini si stiu, de multe ori instinctiv, sa aleaga exact persoanele potrivite si responsabilitatile care se "muleaza"...

Unii dintre noi fac acest lucru in mod natural, pentru ca s-au deprins sa delege sarcini si stiu, de multe ori instinctiv, sa aleaga exact persoanele potrivite si responsabilitatile care se "muleaza" cel mai bine pe stilul de lucru al respectivilor.

Altii invata din mers, de obicei in situatii presante, cand sunt nevoiti sa se degreveze de o parte din treburi. Si mai exista si cea de-a treia categorie, a celor care refuza sa faca acest lucru, preferand sa lucreze pana la epuizare si sa isi neglijeze alte sarcini, in final toate acestea ducand la diminuarea randamentului.


In care dintre aceste situatii te regasesti tu? Adevarul este ca nu multi deleaga sarcini cu naturalete. Explicatiile ar putea fi numeroase: unii se simt cumva jenati, altii nu au incredere in nimeni ca ar putea solutiona problema respectiva mai bine decat ei insisi, iar multi se tem (in mod eronat) ca ar putea parea incompetenti.

Trei motivatii si toate trei gresite. Andreea Dumitrache, PR specialist Petrom, este de parere ca delegarea reprezinta o solutie foarte buna, conditia fiind ca atributiile respective sa fie alese cu mare atentie. "Nu se vor delega sarcini critice si nici cele care necesita decizii importante, precizeaza specialistul PR.

 
De asemenea, nu se deleaga responsabilitati cruciale. “Spre exemplu, un manager de proiect va fi tras la raspundere daca proiectul esueaza, chiar daca nu a fost vina lui, ci a unui membru al echipei sale. Este raspunderea lui, in ultima instanta, asa ca trebuie sa aleaga foarte bine pe cei alaturi de care va lucra", explica Andreea Dumitrache.  

De asemenea, nu delega nicio sarcina fara sa te asiguri ca persoana respectiva a primit toate indicatiile necesare. In aceeasi nota, cred ca nu mai e nevoie sa iti spun ca nu se deleaga sarcini care au caracter confidential.
  • aha, luni, 09.02.2009 20:52
    serios?

    Mai da ce bine stii sa lauzi.. dubios de-a dreptu. sau ai scris tu cumva articolu asta?

  • alexa_28, luni, 09.02.2009 16:08
    f util

    Chiar mi se pare util articolul asta cu delegarea si e foarte bine ca ne vorbeste cineva din interiorul unei organizatii ca asa..din povesti si site-uri.

  • bula, sâmbătă, 07.02.2009 22:01
    iar

    Iar Andreea Dumitrache? Mai bagati fratilor cate un interviu ca nu am mai vazut ceva interesant de un car de ani la rubrica asta.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro