Castigi mai bine decat partenerul tau?
Carieră · Sfaturi / De Ionela Croitorescu, 12.06.2006

De ce nu ar fi posibil? Daca acum ani buni o femeie care muncea si aducea un venit suplimentar in familie era privita cu suspiciune, acum o femeie se poate mandri cu functia detinuta si cu situatia sa materiala. Nimic mai normal! Piata muncii se schimba si apar se dezvolta domenii care au nevoie de calitatile femeilor. Calitati in schimbul carora obtinem un venit care si-a pierdut de mult statutul de adiacent: in multe cupluri, salariul femeii a devenit cel preponderent.

Sa fie atunci loc de resentimente din partea partenerului sau doar de sentimente de mandrie vizavi de reusita partenerei? Sa fie mai usoara o ridicare de spranceana decat un zambet de detasare din partea celor care stau pe margine?


Referitor la reticenta fata de cuplurile in care femeia castiga mai bine, Andreea Ciorascu, care are un venit mai mare decat al partenerului, ne-a spus ca "tine foarte mult de nivelul de educatie al fiecaruia; educatia influenteaza modul cum gandesti si percepi lucrurile. [...]E clar ca romanii sunt mai reticenti; si nu stiu daca e vorba numai de romani sau e vorba inca de o balanta care nu e inca echilibrata: femeia versus barbat si castigul lor".

Cum gandeste un barbat al carei partenera castiga mai bine decat el? "Este dificil sa evaluez, suntem impreuna de trei ani si pe parcusul lor evolutia mea ascendenta a fost una mult mai rapida decat a lui, dar el a fost acolo sa ma sustina. Incearca si el sa isi gaseasca ritmul si calea, iar planurile pe care si le construieste dovedesc ca vrea ca la un moment dat sa fie el cel care ne 'sustine'", marturiseste Andreea.


Daca se intampla ca tu sa fii cea care castiga mai bine, atunci ar fi de asteptat ca el sa caute noi metode prin care sa isi rotunjeasca venitul, daca nu chiar sa te depaseasca. Pe de alta parte, spune sincer, nu te astepti si tu la acest lucru? "El incearca (n.r: sa gaseasca solutii suplimentare de castig). Deocamdata e la inceput de drum, daca pot zice asa... mi se pare ca desi suntem de aceeasi varsta, el se maturizeaza putin mai lent... probabil ca in 3-4 ani el ma va ajunge din punct de vedere financiar si chiar ma va depasi".


Un pic (sau mai multa) de ambitie nu strica. Ne aduce aminte ce vrem, pentru ce luptam si unde ne indreptam si, mai important, daca avem aceeasi motivatie ca persoana de langa noi.

Andreea considera ca, pe termen lung, aducerea unui venit mai mare ar dauna relatiei... cu o conditie. "Desigur, aici este un 'da' fara nici o indoiala, si nu stiu daca problema porneste neaparat de la bani, cat de la faptul ca nu as putea accepta langa mine o persoana care nu este la cel putin acelasi nivel ca al meu, din punct de vedere al ambitiilor si asteptarilor de viata, viitor", incheie Andreea.


O mandrie...

Psihologul Lidia Illia Danielescu considera ca un salariu mai mare adus de femeie intr-un cuplu este urmarea fireasca a recunoasterii sociale a femeii.

"Inainte, partenerul de viata putea sa ofere mai mult familiei, sa o intretina, fara partenera de viata. Acum esti obligat sa tii pasul cu un anumit ritm. Faptul ca a trebuit sa vina femeia cu salariul ei in casa nu a fost numai un supliment, ci a fost chiar suport pentru familie.

Pana la urma, promovarea femeii in viata profesionala a venit chiar de la partener si de la viata sociala. Faptul ca partenerul devine frustrat devine o problema a lui, daca poate fi definita ca o problema. O femeie care se realizeaza a dus un efort deosebit sa isi arate ei ca e capabila sa ajunga la un standard pe care si l-a fixat si sa demonstreze familiei, societatii ca se pot bizui pe ea.

Chiar imi vine acum in minte exemplul unui director de banca aflat la varsta a treia, unde partenerul de viata ajuta foarte mult la activitatile casnice: gatea, facea menajul si intelegea ca sotia lui are un statut deosebit, pe care il accepta si de care era foarte incantat. Acestea sunt resurse pe care le gasesti diferit in partenerul de viata. Pentru unul poate fi o frustrare, pentru altul poate sa fie chiar o bucurie, o mandrie ca partenerul lui a ajuns la un astfel de nivel. Astea sunt modele de educatie sau pot fi modele de autoeducatie. Asta depinde de resursele pe care fiecare le promoveaza si le gaseste ca disponibile in persoana sa".
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro